6 °C Stjørdal, NO
19/02/2019

Lakseprat langs elva

 

Ole og Tore er to av mange veteraner som oppsøker Stjørdalselva gjennom en fiskesesong. De to liker Vold-valdet blant flere andre. Rett opp for Mælen Bru går floa opp og kanskje følger noen laks vannstrømmen som kommer fra fjorden.

 

Vi fikk interessen for fiske i elva etter å ha blitt med våre fedre begge to. Jeg har blitt så betatt av dette med laksefiske at det har blitt noen verv oppgjennom årene også, sier Ole Rinnan som denne dagen fisker med flue. Ole startet med aktivt fiske i 1971, og han har løst sesongkort siden 1984. Han har landet sin største laks på 11,5 kilo og har mange små- og mellomlakser på fangststatistikken. Fiske etter laks er en vitenskap, skal vi tro de to herrene. Her skal det meste stemme om laks skal bli en utsøkt middag etter utallige timer ved elva. Temperatur, utstyr, tid på døgnet, fiskemetoder, smålaksår eller storlaksår, og masse andre elementer. 

 

Lidenskapelige elvefiskere
En ny sesong synger på siste verset i Stjørdalselva og Forra. Årets laksesesong viser større tonn oppfisket laks enn fjoråret, og mye stor og fin laks. Tidlig på morgenen i 05.00-tiden er gjerne Ole og Tore på plass ved elva. For Tore sin del er det også andre elver som gjelder og rekorden der i gården er en laks på 13 kilo.

 

Det kan være greit å komme seg opp tidlig på morran. Uansett slipper man i denne elva å stå i køfiske, det er nemlig en av mange kvaliteter med nettopp Stjørdalselva at den er så tilgjengelig for allmennheten men samtidig gir godt albuerom, sier de to. De vektlegger også vannføring og bredde på elva som kvalitet. 3 mil med elvebredde, og på stor elv er nok Moum og Moa neset favoritter. Praten går lett om forvaltning, vilkår for fiskere og fisk og om lakselus og rømminger fra mærer langs kysten. Teoriene er mange og noen stemmer nok. Under vann skjønner villaksen lite av de tobentes forvaltning og kommersielle tankegang over vann. For villaksen som søker opp Stjørdalselva, eller tar til vettet og svømmer mot Forradal opp Forra er det gyting og vakker romanse i elvegrusen som gjelder. Her skal rogn og melke møtes. Ole og Tore er opptatt av rekruteringen både når det gjelder laks og fiskere. Alle verdensproblemene ble ikke løst ved elvebredden denne solfylte vakre kvelden, men det hoppet laks i elva, så da er det håp i hengende snøre!

 

Les forrige sak:
Bøgdadag i Skjelstadmark

    Lederen i Skjelstadmark Ungdomslag, Erik Kyllo, antok at det […]

Close