9 °C Stjørdal, NO
27/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

– Lampene er livet vårt så vi vil drive en tid til

Wico har lyst opp hverdagen i 38 år

LYSER OPP HVERDAGEN: - Det er hyggelig å kunne bidra til å gi folk en lysere og bedre hverdag, sier Marit og Svein Erik Wisløff hos Wico belysning. LYSER OPP HVERDAGEN: – Det er hyggelig å kunne bidra til å gi folk en lysere og bedre hverdag, sier Marit og Svein Erik Wisløff hos Wico belysning.

– Billige varer har også sin pris, sier daglig leder Svein Erik Wisløff i Wico belysning.

– Vi har drevet siden her i Kirkevegen 7 siden nyåret i 1981 etter en forsiktig start i leide lokaler hos Leif Holmen på Haraldreina. Da fikk vi kjøpe vi huset her av Rolf Legreid. Det blir snart 40 år; ei tid med stor utvikling i Stjørdal, sier Svein Erik Wisløff. Han er blant de absolutte veteranene innenfor faghandel i Størdal.

– Landskapet var helt annerledes i 1981 over ti år før Torgkvartalet åpnet og ga Stjørdal sentrum et nytt liv. Da vi startet, var det ennå stor biltrafikk forbi butikken ned Kjøpmannsgata. Jeg er Lade-gutt og opplevde å miste min far i kreft noen måneder før jeg skulle konfirmeres. Det var et hardt slag. Men samtidig var det fint å oppleve hvordan pappa sine arbeidskamerater på Nobø stilte opp for å hjelpe mamma og meg. Jeg var praktiker og ville bruke hendene til noe. Samtidig var jeg interessert i nye elektriske løsninger. Etter grunnskolen gikk turen til yrkesskolen og elektro. Tidlig fikk jeg en mulighet til å arbeide for Vintervoll. Men først måtte jeg gå den lange løypa med en pen samling forskjellige arbeidsoppdrag som ikke hadde noen direkte tilknytning til elektro, forteller Wisløff.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

Etter et avbrekk med militæret ble han igjen kontaktet av Vintervoll.

– Svein, nå har vi bruk for hjelp. Kan du ikke komme tilbake? Jeg svarte med glede ja og det ble starten på nesten ti år hos Vintervoll som også etablerte seg i Stjørdal. Vi ble med på den ferden. Men så ble driften hos Vintervoll avviklet og jeg sto uten jobb. Da fulgte en periode med salg av støvsugere. Det var greit nok, men ikke spesielt forenlig med et godt familieliv. Jeg måtte finne på noe annet. Da kom idéen om å bruke mine gamle kunnskaper og åpne en lampebutikk i Stjørdal. Etter starten på Haraldreina i butikken til Leif Holmen, fikk vi snart behov for større lokaler.
Da kom vi over Kirkevegen 7 med sitt særegne preg. Vi fikk overta eiendommen. Lamper trives godt i et gammelt hus. Dermed kom vi godt i gang og siden har vi vært her, sier Svein Erik Wisløff som har lyst opp tilværelsen for mange stjørdalinger i tider med store forandringer.

– Jeg husker handelsmiljøet i Stjørdal da vi startet. Her var det mange selvstendige forretninger med aktører som var veldig flinke til å stille opp. Vi tok direkte kontakt og hjalp hverandre. Men de selvstendige forretningene har i stadig større grad forsvunnet og blitt erstattet av kjedebutikker som lever i sine egne regimer. Da er det godt å drive butikk på egen hånd med korte veier fra beslutning til handling. I alle årene er det fagkunnskapen som har stått sentralt. Og her spiller messene en viktig rolle som en hyggelig avveksling til hverdagene i mitt yrke. På messene får jeg først og fremst møte kolleger fra andre land og utveksle erfaringer. Det er nesten komisk å legge merke til hvordan vi har mange av de samme opplevelsene over landegrensene. Vi er en egen rase som fortsatt sverger til selvstendige butikker. Jeg reiser gjerne til Tyskland der messen i Frankfurt er et viktig forum. Jeg besøker også Danmark og Sverige. Tyskernes budskap er helt klart: Selg kvalitet! Det er et budskap som jeg tar med meg og lever etter.

– Men kunne du ikke ha hatt større omsetning i et kjøpesenter?

– Det kan hende, men for oss som driver i det små er det veldig behagelig å eie lokalene som vi driver. Da slipper vi å tenke på husleie. Det ville med en gang kreve en betydelig høyere omsetning bare for å dekke en slik utgift, sier Svein Erik Wisløff som siden 2005 har hatt god hjelp av fru Marit for å drive butikken.

De har lært seg å leve med et nytt handelsmønster.

– Vi opplever at det er aldersgrupper som nesten ikke besøker oss. De finner sine løsninger uten å måtte gå på butikken. Andre sverger til nettet og supertilbud fra store kjeder. Men også her kan det være behov for hjelp hvis du blir stående fast. Da kan det være godt å finne en liten faghandel med kunnskaper. Vi er opptatt av å hjelpe alle som søker hjelp, men mot betaling, sier Svein Erik Wisløff lett spøkefullt og tilføyer:

– Vi opplever forresten at lampebutikken på Levanger er historie. Det er beklagelig at en kollega må gi seg, men samtidig har det gitt oss mange nye kunder derfra. På samme måte har vi kunder også fra Trondheim og Orkanger. Vi nyter godt av et lite nettverk med ambassadører; folk som kjenner til vår virksomhet og anbefaler oss for dem som måtte trenge hjelp. For når deres egne kjedebutikker ikke kan møte kundenes behov, blir vi anbefalt som alternativ. Det setter vi stor pris. Om lag 20 prosent av vår omsetning kommer fra kunder utenfra. Det er et fint

– Du kan se tilbake på handel i mange år. Hvilken gruppe er idealkundene?

– Jeg har en egen sans for folk i 50-årsalderen. De har levd en stund og gjort seg sine erfaringer. Samtidig begynner alderen å kreve sitt. Synet setter tidlig sine krav. De opplever behov for bedre belysning og søker våre råd. Da legger vi våre ære i å hjelpe kunden best mulig. Derfor har det blitt mange hjemmebesøk med lansering av idéer i årenes løp. Det er en viktig del av jobben. Og erfaringen viser at dette er enda viktigere enn pris.

– Er det mange spørsmål om nye tekniske løsninger?

– Ja, det er en del av hverdagen. Vi har også fått nye løsninger i markedet og kan nevne led. Da kan kunder oppleve at det som tidligere var enkle små skifter kan bli mer omfattende dersom man ønsker nye løsninger. Det kan være en liten utgift der og da, men i det lange løp er det utvilsomt lønnsomt. Vi presenterer alternativene og kundene velger løsning.

– Hvor lenge skal dere holde på?

– Spør du også om det? Jo, det hender at vi får det spørsmålet. Svaret er enkelt: Lampene er livet vårt. Vi vil drive i en tid til. Det er alt jeg kan si nå, sier Svein Erik Wisløff og skjenker mer kaffe.

 

Les forrige sak:
Den gamle veikroa skal gi Circle K-stasjonen i Stjørdal bedre plass til kundene, noe innehaver Kolbjørn Sandstad Olsen ser fram til.          
Utvider bensinstasjon ved E14

Kroa blir borte - stasjonen blir større

Close