12 °C Stjørdal, NO
03/08/2020

Lanserer stjørdalsøl til salgs på flaske!

| |

Stjørdalsøl er kulturhistorie på sitt ypperste, og ølet ble trolig allerede fra vikingtid brygget av bygg og tørket på den såkalte «såinn», en tørkeprosess for kornet trolig ført hit fra keltisk kultur på De britiske øyer, da torv ble brukt som brensel. Roar Sandodden på Skatval er med god hjelp av sin far Knut Morten i ferd med å sette opp sitt eget såinnhus i tømret furu på eiendommen Alstadberg ved Heggesberget. I nabolaget har Ketil Aune, også han en ivrig ølbrygger ført opp sitt tømrede såinnhus. Det er i disse små husene på knappe 20 kvadratmeter at korn i tidlig spiring tørkes til malt og benyttes i brygginga av stjørdalsølet.  Maltet til stjørdalsølet som nå skal på markedet er tørket i såinnhuset til Ketil.

–          Jørn Anderssen har tidligere eksperimentert med stjørdalsmalt på Tautra. Blant annet i øllet sorn, samt i en røykporter der maltet kom fra Alstadberg. Nå brygges et øl basert på juleøloppskriften fra Roar Sandodden. Navnet blir Alstadberger med undertittel – Et stjørdalsøl. Etikettene er så godt som klare, bare endelig justering gjenstår. Vi mener at dette ølet representerer debuten for stjørdalsølet på det kommersielle markedet. Bakgrunnen for at vi nå satser på større volum og lansering av stjørdalsøl på flaske og fat ligger i stor lokal etterspørsel både fra enkeltpersoner og næringsdrivende, sier Roar Sandodden.

Blir trolig å få kjøpt på Vinmonopolet

Interessen for produktene fra håndbryggerier er generelt økende. Klostergården på Tautra er i toppsjiktet i denne regionen på denne type øl. Jørn Anderssen er bryggemester på Tautra og har et 15-talls ulike brygg. Dette produktet med stjørdalsøl er et samarbeid mellom Klostergården Håndbryggeri og Alstadberg Tradisjonsbryggeri. Nå løftes altså de urgamle tradisjonene med Stjørdalsølet frem i hyllene.

–          Hvem er det som får privilegiet med å tilby dette øllet for salg Roar?

–          I første rekke vil det være restauranter, barer, hoteller og spisesteder som gårdsrestauranter og lignende. Alle som har lov til å selge sterkøl kan bestille stjørdalsølet. Vinmonopolet vil også bli tilbudt levert et begrenset parti av stjørdalsølet for salg. Etter som alkoholprosenten vil ligge på mellom 6 til 7 prosent er det begrensninger på salg over disk av dette øllet, forteller Roar Sandodden, og legger til at det er noe unikt og historisk over lanseringen som nå skjer med øllet fra Stjørdal. I rett linje er det bare noen kilometer i luftlinje mellom maltet og brygginga.

–          Det er vel ikke noe nytt at Frosta og Skatval har hatt allianser og kontakt seg i mellom?

–          Nei, det kan du si. Med båt rodde nok mang en frosting og skatvalsbygg over fjorden. Det var vel også en viss fergetrafikk fra Fløan-kaia en gang i tiden. Nå skal altså maltet over til Frosta men ikke med båt, sier en entusiastisk maltøl-kjøgemester Roar Sandodden.   

Full bryggestart kommende mandag

Det er allerede brygget en såkalt «prøvebatch» av stjørdalsølet på Klostergården hos Jørn Anderssen. Nå skal det tilsettes ny malt og gjær i bryggekarene.

–          Neste mandag er vi klare for en ny bryggerunde av stjørdalsølet, og vi satser på at det mørke ølet er leveringsklart innen midten av desember. I utgangspunktet tappes øllet på flaske, men det kan også tappes på fat. Ved leveranse på fat bør bestillingene inn før utgangen av november, sier Roar.

–          Dette med øl og alkohol må vel ha noen godkjenninger Roar?

–          Ja, Klostergården på Frosta har alle nødvendige tillatelser for fremstilling og salg, mens Alstadberg Tradisjonsbryggeri foreløpig er et hobbybruk uten noen form for salgsbevilling. Dette med øl er jo tradisjonsbundet, og dokumentasjon langt tilbake finnes av stjørdalsølet. Like fullt er det ingen som hittil har skrevet stjørdalsølets historie mellom to permer. Nå er det på høy tid at noen dokumenterer tradisjonen både i form av tekst og bilder, sier Roar Sandodden som i arbeidet med nytt såinnhus har hatt god hjelp av far Knut Morten Sandodden som nok har over åtti prosent av tiden med lafting av såinnhuset. Per Anders Elvertrø, Ketil Aune har også vært ivrige dugnadsarbeidere ned lafting. Svigerfar Erik Johan Forø og Asle Moen deltok under selve oppsettingen av såinnhuset på Alstadberg.

 

Byggebas på nytt såinnhus, Knut Morten har laftet såinnhuset.

 

Roar Sandodden har sitt eget hobbybryggeri hjemme på Skatval i et tømret hus fra ca 1810.

Les forrige sak:
|
Ny sjef på museet

  Hun har kjent nordavinden og hørt bølgene slå mot land […]

Close