2 °C Stjørdal, NO
05/12/2019

Lar latskapen råde i hagen

Gir insekter bedre levevilkår

Det store banneret som fortsatt får henge på terrassen til Leif Eggen kom som en overraskelse 6. april i år sammen med en bukett damer fra samboerens spareforening. Det store banneret som fortsatt får henge på terrassen til Leif Eggen kom som en overraskelse 6. april i år sammen med en bukett damer fra samboerens spareforening.
Ditt Apotek Hellsenteret  Mobil

Da Leif Eggen leste om bruken av farlige sprøytemidler i Central Park New York, fikk han ideen om å skape bedre omgivelser for planter og insekter. Han åpnet nettstedet; La latskapen råde i hagen. Nå er 800 personer med på sommerbudskapet i sosiale medier.

Det er tydelig økende interesse for å ta vare på omgivelser for våre insekter. Blant de store truslene for de krypende og flyvende små er omdisponering av arealer. Leif Eggen prøver å skape en grønn oase midt i byen rundt egen bolig. Nå vil han gjerne ha flere med på insektenes og blomstenes banehalvdel.

– Det kan også være menneskers kjemiske sprøytemidler som reduserer bestandene våre av pollinatorer og insekter. Flere farer truer og vi må gjøre noen tiltak, mener Leif Eggen fra Stjørdal som i barndommen vokste opp på Sandfærhus. Ved barndomshjemmet lå et unikt naturens panorama med gjenstand for mye lek. Det gamle elvedelta Sandfærhus under Værnesbranden med strandeng var fortsatt intakt. Den gang uten steinfyllinger til vei og lufthavn. Rundt barnsben surret humler og sommerfugler på myke vinger. Blomsterduft fra strandlupin og nyperoser sitter fortsatt i minnet. I voksen alder, som far med barnebarn rundet Leif milepælen 50 år. Da kom på døra overraskende en bukett damer fra samboerens spareforening.

– En form for oppvekkelse fikk deg videre med budskapet?

– Jeg ble skikkelig tatt på senga denne morgenen 6. april i år. Damene fra samboerens spareforening visste at jeg hadde startet Facebook-profilen; La latskapen råde i hagen. Det var interessen og engasjementet for bedre vilkår hos bier, humler og insekter med større blomsterprakt som ga samboer Margrete Husby og spareforeningen ideen til en noe «tøff oppvåkning» på min 50-års dag.

Alle hadde merket seg ønsket om en insektvennlig hverdag. Nå fikk de virkelig inn et «bistikk» som ikke ga smerte med varmet skikkelig. Jeg ble veldig rørt og takknemlig, forteller Leif Eggen rimelig lattermild i sommersola bak en kjølende drikke. Spareforeningen bestående av Heidrun Klevan, Anne Guri Leirfall, Tove Mette Drogset Olsen, Lena Bae, Nina Skjervold Brustad, Sunniva Husby-Lund, Lene Ivy Stokke og samboer Margrete Husby hadde med et stort banner med portrett og tekst. En solstol, kald drikke med tidsriktig etikett og en vannkanne til blomstene. En «humlesurrende» glad start på sin 50-års dag altså, som senere på kvelden ble feiret sammen med Andre Storstein og Håvard Dahlen (samlet 150 år) på Remyra Grendehus sammen med akkurat 150 gjester.

Facebookgruppa lever videre i beste velgående med budskapet La latskapen råde i hagen. Den har truffet en bred interessegruppe med folk i alle aldere. Medlemmene er lokale, regionale, eller gruppa har perifere og utenlandske følgere.

– Hvordan har interessen for en frodig hage uten plenklipper vært?

– Interessen for å droppe klipp av plen og la «naturen vokse fritt» har fått bra respons. Ikke alle dropper plenklipp, men deler gjerne bilder av flora og fauna i egen hage eller på terrassen. Vi har selv valgt å la gresset gro i Stokkanvegen. Delvis gror også nabotomta fritt med blåklokker og prestekrager. Dette gir oss en naturlig noe blomsterflor, sier Leif Eggen.

– Uten plenklipp, blir ikke uteområdet en jungel?

-Litt rufsete kan dette fremstå rundt huset, noe vi over tid må tilvenne oss, sier arkitekten bak det grønne budskapet. Nå er jordløpere tilbake, sommerfugler og humler frekventerer hagen i sentrum. På veggene er det opphengt fuglekasser.

– Vi har en hekkende fugleart i en av kassene. De kom bare to dager etter opphenging. Det myldrer av liv rundt oss her midt i sentrum. Det er skikkelig moro å følge utviklingen, sier 50-åringen fra grenda på Sandfærhus. På det grønne nettstedet har han følgere fra Paraguay, Argentina, Australia og Costa Rica. En professor i insekter, Anne Sverdrup- Thygeson er følger av gruppa.

Eksemplene på kreative hagefolk er mange.

– Jeg vet ikke helt hvor dette budskapet med oppfordring om å la latskapen råde ender opp. Det har skapt interesse, og en del truede eller fåtallige pollinatorer og insekter vil nok dra nytte av dette, sier en sommerbrun Leif Eggen i solvarmen.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
ATV-fører tatt for råkjøring og trimming

Stanset under fartskontroll natt til lørdag

Close