19 °C Stjørdal, NO
24/07/2021

Spar Hegra header uke 29
Header-Bingo-uten dato

Levende historie på låven

Låven på Granby gård i Selbu forteller om alle som reiste fra Selbu til Amerika. - En av dem var min bestefar, forteller Inger.

 

På Granby Gård i Selbu er låven full av historier om selbygger som utvandret til Amerika. Over halve bygda reiste ut fordi forholdene var så dårlige. Historien om disse kan lære oss i dag hvordan det er å være ny i et nytt land.
 
Granby Gård ligger som første gård til venstre etter produksjonslokalene til Selbuhus. Gården ser ut som et vanlig trøndersk gårdstun som er godt holdt. Inger møter opp i det flotte vinterværet og inviterer inn til hennes utvandrerhistoriske samlinger på låven. Mens Inger ordnet kaffe gikk jeg fasinert rundt og beskuet lokalene. En flott bygning som gir et beroligende og litt sakral følelse. Hvordan kan den være slik inni når den ser ut som en vanlig låve utenfra? Dersom du er interessert i bygg og byggeteknikker er det bare å besøke denne låven for å få inspirasjon. Den andre parten på Granby, Åge Sandvold, har mye å fortelle om bygget til den som spør.

En historie å lære av
Vel plassert ved bordet i det gamle høyloftet med kaffe og hjembakte kanelboller, kommer praten raskt inn på samlingene som preger rommene i låven. Utvandrerhistorier fra Selbu. Du finner de samme historiene i de fleste norske bygder ifølge Inger.
Hennes interesse for utvandrerhistorien kom gjennom at bestefaren hennes var en av de som reiste over. Det første brevet han sendte heim fra det nye landet er tatt vare på. Det ble lest i forbindelse med åpninga av utstillinga for 2 år siden. Noen dager etterpå kom en som var ny i vårt land, en ung mann fra Tsjetsjenia, for å snakke med Inger.
Han var tilstede under åpninga og ville fortelle at det hennes bestefar skrev heim om i dette brevet, var de samme tankene han gikk å bar på. «Så inni oss mennesker er det de samme følelser og tanker som ligger» sier Inger, «vi har mye å lære om våre nye landsmenn gjen­nom vår egen utvandrerhistorie»   

Gav mye tilbake til bygda
De som reiste ut glemte ikke de som var heime og strevde med sitt. I brev står det ofte at de legger ved en dollar eller to til et søsken som har en funksjonshemming, til gamle foreldre eller slik at de skal klare seg bedre i hverdagen. I 1914 kom det en kar på besøk til Selbu med 25000 kroner som selbygger i Amerika hadde samlet inn for å hjelpe de som hadde tuberkulose. Da ble en tuberkuloseheim bygd. I dag er det Selbusjøen hotell. Noen år senere kom det penger til vedlikehold av kirka.  Sverre Mørkhagen som har skrevet endel om utvandrerne fra Norge, mener at de sendte heim penger som samlet i sum, utgjorde en betydelig del av statsbudsjettet. Hvor hadde vi vært uten disse midlene? Hvorfor er det så vanskelig å akseptere at de som kommer til Norge i dag gjør det samme?

Historien formidles i innbydende lokaliteter.

 

Selbyggene gjorde seg bemerkert «over there»
Av de 2300 selbyggene som utvandret til Amerika gjorde enkelte seg mer bemerket enn andre. Av de som etablerte Sons of Norway var seks av atten fra Selbu. Mor til de tre søstrene som ble berømte under artistnavnet Andrew Sisters, var fra Selbu og Belle Gunness som er kjent som seriemorderen fra Selbu.
Nettopp Belle Gunnes vil sette sitt preg på vinteren ved Granby gård. Sammen med Selbu musikk og kulturskole setter de opp en konsertforestilling som vil levendegjøre Belle Gunnes. Forestillingen «Alias Belle Gunnes» er skrevet av Anne Lorentzen og satt opp i Oslo høsten 2009. I Selbu starter øvingene over nyttår og premieren blir i mars 2011. Marit Selfjord har bearbeidet stoffet og har regi på forestillingen.

Samlingene utvikler seg
Det har kommet mye nytt inn i samlingene i løpet av de to årene siden åpningen. Nå kommer folk med informasjon til oss i form av tekst og bilder forteller Inger Granby. De samarbeider med andre slektsforskere og arbeider med å knytte opplysninger sammen på nettstedet sitt, www.granby.no.  
De har også tatt turer over til USA og møtt etterkommere etter de som dro. Tredje- og fjerdegenerasjons innvandrere i USA snakker og forstår litt norsk. Ingers erfaring er at mange er 2-kulturelle. De tar vare på tradisjoner fra den norske kulturen, også er de amerikanske i tillegg. Det syns jo vi nordmenn er arti og vi er litt stolte av det.
Inger ler når hun tenker på ungdommen som spurte henne med håp i stemmen: «dere spiser ikke lutefisk i jula lengre?»  Hun måtte bekrefte at jo det var det mange nordmenn som gjorde. Gutten resignerte og innså at han slapp ikke unna lutefisk til jul.  

Inger og Aage Sandvold har samlet mye av ­Selbus utvandrerhistorie på Granby gård. Her hører vi om selbygger i Amerika som samlet inn midler til de som hadde tuberkulose. En tuberkuloseheim ble bygd. I dag er det Selbusjøen hotell. 

 

Vel verdt et besøk
Granby Gård er vel verdt et besøk. Om ikke interessen for utvandrere er den største kan den bli sterkere, og atmosfæren på låven kan være god å ta inn i en travel hverdag. Kaffen og kanelbollene var iallefall av ypperste merke, og kunnskapen hos Inger og Åge er en kilde som krydrer tilværelsen.

Les forrige sak:
FORNØYD: Malvik kommune, her ved daglig leder i Malvik næringsutvikling Ole Chr. Iversen (t.v) og varaordfører Knut Sjøvold, er fornøyd med at Hommelvik Jernvare AS leier industrihallen og utvider butikken.
Dobbelt så stor butikk

  Hommelvik Jernvare AS utvider nå sine lokaler til nesten det […]

Close