10 °C Stjørdal, NO
14/07/2020

Lever livet i bobilen

Kjører 35000 kilometer på halvannet år

Evy Rønning og Jan Sverre Rønning synes det er topp med turer rundt i egen bobil. I Åsenfjord får de fin service fra Petter og Thomas i fritidsbutikken. Evy Rønning og Jan Sverre Rønning synes det er topp med turer rundt i egen bobil. I Åsenfjord får de fin service fra Petter og Thomas i fritidsbutikken.

Paret Evy Rønning og Jan Sverre Rønning kjører store deler av året rundt i egen bobil. De camper i bilen og på fire hjul har fritiden langs veiene blitt utvidet. Paret bryr seg lite om noen regndager legger en demper på solferien deres.

Denne dagen er de innom Frosta Fritid & Camping i Åsenfjord for å bunkre opp før starten på en ny kjøretur. Flasker fulle av fritidsgass, sanitærutstyr og noen snertne nyheter innen campingliv skal inn i bobilen. I starten av fellesferien var allerede paret på plass i Åsenfjord. Evy (62) og Jan Sverre (59) har bodd to år i Husbyhagen, men fant etter hvert sin nye adresse på Saupstad. At de er litt bitt av «bobilbasillen» kan man godt si.

– Når vi skal klargjøre bobilen før hver kjøretur, må vi innom Petter på campingbutikken i Åsenfjord. Vi møttes for flere år siden med hver vår campingvogn på Vågen Camping. Det har blitt mye trivelig campingprat gjennom årene. Evy og jeg har senere gått gradene fra vogn til to modeller bobil, sier Jan Sverre Rønning.

– Hvor kjører dere på tur med hus og bil på fire hjul?

– Det kan være turer langs veier i nærmiljøet eller nordover til Helgeland og Lofoten. Aller best liker vi langturene til Trelleborg med ferge til Polen og Swinemünde. Gdansk og Stettin er favorittområder. I Polen traff vi på forrige tur en morsom villsvinfamilie blant annet, sier Jan Sverre og lover at opplevelsene er rike og mangfoldige langs mange europeiske veier. Veikart tas frem i førerhuset, sengene er redd opp og gassflaskene er fylt opp når paret er klare for nye opplevelser i varierte landskap. Flere nettsider på sosiale medier forteller om egnede rasteplasser under veis på reisen.

Blant bobilturister generelt kan det være greit å finne guider til egnede stoppesteder. Noen av bobilturistene ankommer Trøndelag langveisfra, og behovene for tømming av spillvann og toalett kan melde seg. Utviklingen går mot stadig flere bobiler på veiene. På turene treffer Evy og Jan Sverre flere å dele erfaringer med. De mener det i Norge finnes rundt 60 000 bobiler og at ca 5000 bobiler til en hver tid ligger ute for salg.

– Hva er det viktig å tenke på som bobilturist?

– At bilen er sikker og behagelig å kjøre med, at nødvendig utstyr er på plass og at eier holder orden i bilen. Anbefalte campingplasser er alltid greit å få med seg. Egne nettsider på mobilen for campingplasser, service, assistanse og strømtilgang er også greit å vite om. Vi har valgt en bil med vekt under 3,5 tonn som kjøres med klasse B. En modell 2014 Renault Master Adria Matrix Supreme 687 SLT. I løpet av 1,5 år kjører vi ca 35 000 kilometer. Tidligere hadde vi en Fiat Ducato. Vi planlegger en ny tur til Polen snart.

– Hva med vinterlagring av bobilen på kalde måneder?

– Det har vi ordnet på Spongdal på Byneset. Der er det dekkhotell og praktisk ordning slik at vi henter ut bilen når reiselyst melder seg uansett årstid. Vi har ingen problemer med å anbefale bobil til andre men kjøp etter lommeboka, sier Evy Rønning og Jan Sverre Rønning.

Les forrige sak:
FÅ HINDRINGER: Det er færre fartshumper i denne gaten enn nabogatene. Det gjør at farten er høyere, mener beboer.
Ønsker seg flere fartshumper

Vil bremse farten i boliggate

Close