-14 °C Stjørdal, NO
28/11/2021

Litjfunnsjøen – en perle i den meråkerske fjellverden

Det er ordnet til en flott rasteplass, med god utsikt over både Litjfunnsjøen og flere av de meråkerske fjell. Det er ordnet til en flott rasteplass, med god utsikt over både Litjfunnsjøen og flere av de meråkerske fjell.

Litjfunnsjøen I Meråker har blitt et mye besøkt turmål. Det går god sti både fra Pålsvika og Finskebukta ved Funnsjøen. Turen oppover går delvis på god vei eller planlagt sti. En tur som passer for de aller fleste.

Av J.M. Mølnås

Lengden på turen er sånn rundt to kilometer, og det er litt motbakke, ja det er vel så å si motbakke helt opp. Men dette bør ikke skremme, for turen opp til Litjfunnsjøen er mulig å gjennomføre for nesten alle. Vi har besøkt det idylliske fjellvannet mange ganger, og har vel til gode å være ensomme der oppe.

Raster og klatrer ved storsteinen

For de aller minste kan det nok være en ide å ta det litt med ro, og mens de yngste får et pusterom kan vi andre beundre utsikten over Funnsjøen og fjella i bakgrunnen.

Rundt sjøen er det flere utmerkede fiskeplasser.
Rundt sjøen er det flere utmerkede fiskeplasser.

Et tips kan være å raste litt ved storsteinen som ligger like inn til stien, sånn rundt halvveis på turen. Her er det enkle benker for å sette seg for en pust i bakken, samt at steinen er et mye brukt «klatrestativ» for de yngste. Ja, det er til og med festet et tau for å holde seg i, så med litt godvilje kan vi vel kanskje kalle denne steinen for en Via Ferrata.

Vakkert

Oppe ved Litjfunnsjøen er det plassert ut både benker og bord, og det er laget til bålplass. Ved er det også for allment bruk. En langrast her anbefales på det sterkeste. Du oppholder deg i den vakre meråkerske fjellverden, og det etter en absolutt overkommelig gåtur.

Synes du etter en lang hvilepause at turen ble litt for kort, for du ser for deg en veldig lett tilbaketur, ja da har du mange muligheter for å få ut svetten. Du er bare tre kilometer, sånn rundt en liten times gange, fra Litjfunnsjøvollen, også det et meget populært turmål. Eller du kan lage din egen trasé, hvis du ønsker litt alenetid, så du behøver slett ikke sitte her og vantrives.

Det er stor aktivitet, og både store og små håper på fangst.
Det er stor aktivitet, og både store og små håper på fangst.
Plenty med trivsel

Det er plenty med trivsel både rundt Litfjfunnsjøen og ikke minst i fjellområdene rundt. Er du ikke lokalkjent kan det være lurt å ha med kart og kompass hvis du vil strekke litt ekstra ut fra allfarvei.

Et tips for å få ut litt svette kan være å ta en løpetur opp til Hårråmyrfjellet mens de unge koser seg med saft og sjokolade på rasteplassen. Eller kanskje et enda bedre tips, ta turen dit opp i ro og mak og opplev fjellet slik det er når alt er stille.

Hvis du er heldig, kan du gå deg på både ryper og andre faste innbyggere. Sist vi var der satt det en hes gjøk og gol på en tørr furukragg. Den fortalte for all verden at den ikke hadde noen motforestillinger mot å legge egg i andres reir.

På returen får vi en fantastisk utsikt over Funnsjøen.
På returen får vi en fantastisk utsikt over Funnsjøen.
Fiske

Har du kjøpt deg fiskekort, er det mange flotte steder rundt sjøen du kan bruke litt tid på. Fangsten? Vi har aldri fisket i Litjfunnsjøen, så vi aner ikke noe verken om kvaliteten på fisken, eller om den er bitevillig. Men sist vi var der var det fiskere flere steder.

Før du forlater rasteplassen ved Litjfunnsjøen vil vi minne om at du må huske å ta med deg søppelet tilbake til bilen eller avfallsdunken. Ja det er det vel sikkert unødvendig å nevne, men bare for sikkerhets skyld. Her er det så ryddig og velstelt at ingen vil vel være den som forsøpler, vil vi tro.

Hvis du er på tur ned fra Litjfunnsjøen litt ut på kvelden, og sola er i ferd med å ta natta i Funnsjødala, ja da kan du være heldig å få et skikkelig flott skue. God tur!

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Beruset kvinne slo seg vrang ved utested i Stjørdal

Close