-7 °C Stjørdal, NO
05/12/2021

Livet etter fars selvmord

Jannicke Sætran Gylland har hatt en tøff periode, men nå går det litt bedre. Jannicke Sætran Gylland har hatt en tøff periode, men nå går det litt bedre.

I april 2021 publiserte Stjørdals-Nytt en artikkel om Jannicke Sætran Gylland. Hennes far hadde tatt sitt eget liv i slutten av 2020 og artikkelen som ble skrevet om henne ble en av de mest leste sakene i nettavisen til Stjørdals-Nytt.

Av Ellen Marie Bjørseth og Henrik Skaufel – mediefagselever ved Ole Vig videregående skole. De har skrevet denne artikkelen som en del av et skoleprosjekt med tema folkehelse og livsmestring.

Saken ble en av de ti mest leste sakene i avisens historie, og artikkelen ble spredt både innenfor og utenfor kommunen. Vi har nå intervjuet Jannicke seks måneder etter saken ble publisert, og fått vite hvordan hun reflekterer over saken og at så mange fikk se den.

Jannicke sitter rolig og konsentrert, og ser på pc-en sin da vi går bort til henne. Hun endrer litt på sittestillingen og hilser glad til oss. Jannicke starter med å fortelle oss historien fra begynnelsen. Stemmen hennes er rolig og balansert.

Det første Jannicke forteller er om dagen faren hennes valgte å ta sitt eget liv. Hun starter helt fra starten. Fra tidlig på morgenen da hun først ble bekymret, til da bekymringene ble sanne.

Faksimile av Stjørdals-Nytt 14. april 2021.
Fra begynnelsen

Den morgenen fikk hun en bekymret telefon fra hans kone om at hun ikke fikk tak i faren til Jannicke. Da hun også fikk noen reaksjoner fra venner som hadde observert han kjøre ganske fort, ble hun bekymret. Like etter oppdaget hun et Facebook-innlegg han hadde lagt ut 08:30 der det sto «Takker for meg nå». Da bestemte Jannicke og samboeren seg for å begynne å lete etter han. Hun ringte politiet for bistand for mulig leteaksjon. Etter en stund fant hun bilen hans.

– Jeg ringte politiet igjen etter mer bistand, og det viste seg at de bare var noen minutter unna, forklarer jannicke rolig og behersket.

Noen timer senere fant de faren i Stjørdalselva, like ved Aasen grill i Gudå. Han hadde valgt å avslutte livet sitt tirsdag første desember 2020.

Livet i dag

Nå i dag har Jannicke det mye bedre, smiler hun. Traumene sitter igjen i kroppen etter påkjenningene hun fikk den dagen og i tiden etter. Det var en traumatisk opplevelse, ikke bare for henne, men også de andre rundt henne.

– Sorgen er noe jeg må leve med resten av mitt liv, men å ha fått dette litt på avstand har gjort godt, forteller hun med et godt trykk på «men» og et smil.

Her ser vi deler av et innlegg som Jannicke Sætran Gylland skrev på Facebook, med hennes meninger rundt farens død.
Her ser vi deler av et innlegg som Jannicke Sætran Gylland skrev på Facebook, med hennes meninger rundt farens død.
Sto frem med historien

Grunnen til at Jannicke først valgte å gå ut i offentligheten med noe så personlig, var på grunn av at hun ville sette litt mer søkelys på dette med mental helse. Jannicke forklarer at hun synes mental helse og de som sliter ikke blir tatt alvorlig nok. Jannicke mener at det er like viktig å ta vare på sin mentale helse, som å ta vare på sin fysiske helse.

– Det er så viktig at flere folk får høre om slike saker så det blir opplyst mer om temaet, og at andre kan lære av det, forteller Jannicke.

Jannicke håper på at den nye regjeringen vil ta psykisk helse mer på alvor, og styrke psykiatrien/helsevesenet. Hun sier først at hun håper dette for framtiden, men avbryter seg selv og sier at det burde ha blitt bedre for lenge siden.

– Veldig rørende

Jannicke fikk mye mer oppmerksomhet enn forventet. Artikkelen i Stjørdals-Nytt fra tidligere i år, hvor hun og samboeren ble intervjuet om selvmordet til faren, ble lest av over 21.000 fra vår kommune og utenfor. Hun ble overasket over at det var så mange som visste om det.

– Det at så mange som tok turen innom artikkelen var veldig rørende. Det viste også at folk ble interessert i temaet. Det var også veldig, veldig stort, sier Jannicke ettertenksomt.

Les også: Jannicke har kun fått positive tilbakemeldinger

Hun forteller at det er veldig sjeldent at pårørende til noen som har tatt selvmord går ut i media om det. Derfor var det ekstra viktig for henne at det ble delt og spredd.

Oppgjør med helsevesenet

På Facebook delte Jannicke flere meninger rundt hennes fars død. Hun skrev et langt innlegg om hvordan hun ikke syntes at Helse-Norge var bra nok og at det er altfor mange som ikke får den hjelpen de trenger.

Hun mener at helsevesenet er utdatert, oppgraderinger trengs og at det trengs mer forsterkninger rundt psykisk helse.

Både artikkelen og innlegget hennes ble delt flere ganger på Facebook. Hun fikk flere meldinger på SMS og Facebook. Hun fikk også en del kommentarer i kommentarfeltet under artikkelen, men også mange positive kommentarer under Facebook innlegget.

– Det var veldig overveldende, men samtidig gjorde det veldig godt, sier Jannicke, som fikk positive kommentarer i flere uker etter at innlegget ble delt.

Reaksjoner fra nær og fjern

Jannicke har ikke fått en eneste negativ kommentar på nett, men har hørt noe negativt fra det hun kaller «fjernt». Når vi spør henne om hva hun tror er bakgrunnen til de negative tilbakemeldingene, svarer hun kontant:

 – Gammeldags, jeg sier det sånn. Det er gammeldags. Fordi det er jo kanskje noen som lever i den gammeldagse måten at den psykiske helsa ikke har noe å si, og det gjør den jo. Så det er jo sånn at de eldre sier at «nei da, det går jo bra». Det trenger ikke alltid å gjøre det.

Men fra familien var det bare positive kommentarer å få. Da Jannicke gikk gjennom spørsmålene kvelden før måtte hun ringe familiemedlemmer og høre hva de syntes om all oppmerksomheten saken fikk. Svaret hun fikk var at det var veldig fint gjort da det berørte ganske mange.

Moren til Jannicke Sætran Gylland skrev en fin kommentar til sin datter.
Moren til Jannicke Sætran Gylland skrev en fin kommentar til sin datter.

Moren til Jannicke kommenterte under Facebook innlegget at hun var veldig stolt. Hun skrev: «Håper virkelig at de på øverste hold begynner å høre på de som vet hvor skoene trykker». Som tyder til at hun også er misfornøyd med Helse-Norge.

Faren kjente ekstremt mange på Stjørdal, men også i Meråker og Trondheim. Jannicke syntes det var mye bedre å få det ut, enn at ingenting ble gjort. Hun håper at andre kanskje lærer av det, og andre også blir mer åpen om selvmord og psykiske lidelser.

Viktig at flere får vite

– Absolutt, ja! Absolutt, ja.

Jannicke blir ivrig og er veldig tydelig med svarene sine da hun snakker om hvor viktig det er å dele erfaringer og opplevelser om mental helse.

Norsk Psykologforening skriver at om lag halvparten av den norske befolkningen får en psykisk lidelse/plage i løpet av livet, på sin nettside om fakta om psykiske lidelser. Jannicke mener det er veldig viktig å sette mer lys på dette med mental helse siden det er så mange som sliter. Hun mener bestemt at hun er hundre prosent sikker på at det er ekstremt mange mørketall der ute.

Jannicke har sett og opplevd selv at hun ikke har fått den hjelpen hun har trengt. Hun så det også tydelig med sin far. To uker før han valgte å ta livet sitt hadde hans kone ringt til legevakten, men blitt avvist.

I innlegget på Facebook skrev hun sine sterke meninger om dette og håper at dette vil hjelpe til å forandre på hvordan Helse-Norge behandler sine mentalt syke.

Om fremtiden

Jannicke nevner med et smil at hun og samboeren skal gifte seg neste år. Hun gleder seg veldig. De har nettopp fått seg en kattunge som blir den femte i flokken. Hun har også tenkt til å ta opp fag for å få studiekompetanse slik at hun kan studere psykologi.

Det er fortsatt aktuelt for Jannicke å skrive bok, og har fått lånt seg en PC. Planene er å få startet i vinter når de blir mye hjemme.

Les forrige sak:
Joakim Korstad gir ut Metalldetektorbrødrenes femte hefte. Denne gangen tar han for seg gjenstandenes fortellinger.
Nå forteller de historien til de som ikke kan fortelle den selv

Close