10 °C Stjørdal, NO
27/05/2020

Spar Hegra uke 22
Klar ferdigbetong unicon

Lokalhistorie i bokform for 29. gang

Snart kommer årets utgave av «Historisk Årbok»

HISTORISK ÅRBOK KOMMER SNART: – Årets utgave av «Historisk Årbok» inneholder 25 artikler fra en halv side med bilder og opp til 25 sider, sier leder Egil Rømo (t.h.) og redaktør Jon Loar Fiskvik som etterlyser flere skribenter: – Særlig savner vi flere bidrag fra Stjørdal sentrum, er de enige om.

Leder Egil Rømo og redaktør Jon Loar Fiskvik trives i selskap med «Historisk Årbok» der årets utgave er levert i disse dager.

– Men boka kommer ikke av seg selv, sier parhestene Rømo og Fiskvik og forteller: – Vi må finne fram til forfatterne. Noen forfattere leverer årlige bidrag. Men vi er hele tida på utkikk etter noen nye bidragsytere.

– Er det noen spesielle dere tenker på?

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

– Vi savner den voksne og fortsatt yrkesaktive skribenten. Det er heller ingen ungdommer som ser seg kallet til å bidra. Overraskende nok merker vi en viss redsel for å skrive. Men det er mange flinke bidragsytere som gjør en god jobb. Jan Hoås liker dette formatet og stiller med to bidrag.

– Hvor mange artikler inneholder årboka i år?

– Vi har et 20-talls artikler på alt fra ei halv side og opp til 25 sider. Mange er redde for at de ikke får til nok stoff, men det er det ingen grunn til. I år får vi høre om ettervirkningene i Stjørdalsdalføret av Armfelds felttog i 1718.

– Hvor langt er dere kommet i rekke av årbøker?

– Dette er årbok nummer 29 siden starten. Her er det også fire spesielle utgaver som er samlet om ett enkelt tema. Tormod Røe er fortsatt med i redaksjonskomiteen som ellers består av redaktør Jon Loar Fiskvik, leder Egil Rømo, Tormod Røe, Per Morten Gresseth og Marit Mæhre. Kjell Håve er sekretær for årboka.

– Er det mye arbeid med forberedelsene?

– Vi klarer oss med seks-sju middager, men det er mye jobb mellom møtene for å samordne bidrag, sier Rømo og Fiskvik som savner stoff fra Stjørdal sentrum: – Tenk bare på alt som har skjedd i Stjørdal opp gjennom tidene med industrialiseringen av Stjørdal. Nobø kom i 1970 og skrev et helt nytt kart i Stjørdal med utstrakt husbygging øst for Sandskogan. Glava hadde kommet i 1965. Og fra 1960 hadde vi Fest-I-Natt i gata. Alt dette er tema som ville være av stor interesse for våre lesere.

– Hvor langt framover tenker dere?

– Langt! Vi har allerede 50 sider klar for neste bok og arbeider kontinuerlig med flere bøker samtidig, Blir det ikke plass til en artikkel i år, kan det være aktuelt neste år. Noen forfattere er produktive og har allerede gitt oss stoff til neste års bok.

– Når kommer årets bok?

– Årets bok vil etter alt å dømme komme i første halvdel av november med et opplag på 800 som vi har hatt i de siste årene.

Det er historielagene i Stjørdalsdalføret som eier og selger.

– Når årets bok kommer, får vi presentert forfatterne. Det er mindre oppmerksomhet rundt de som utfører jobben?

– Det har vi ikke noe problem med. Slik må det være. Men det er moro å holde på med, sier Egil Rømo. Han er leder i årboknemnda som er den formelle utgiver og har vært med siden 2007. Jon Loar Fiskvik har gått ut av tellinga:

– Det nærmer seg vel 20 år, sier han.

Les forrige sak:
Ga bort NM-votter og NM-penger til bymisjonen

Nå skal NM-vottene varme ekstra godt

Close