9 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

Lokalt miljøengasjement fra elever

– Vi håper at flere blir flinkere til å plukke søppel langs veiene

«Å gjøre litt betyr mye» var budskapet fra disse jentene. Clara Juliusson, Hilde Rånes Bye og Marie Veimo fra 6.klasse synes det er viktig med bevissthet og riktig miljø- og klimabudskap. «Å gjøre litt betyr mye» var budskapet fra disse jentene. Clara Juliusson, Hilde Rånes Bye og Marie Veimo fra 6.klasse synes det er viktig med bevissthet og riktig miljø- og klimabudskap.

Elever på 6.trinn ved Skatval skole arrangerte sin egen markering fredag. «Skolestreik for klima» ropte elevene og markerte budskap langs veien og utenfor Coop Extra.

Initiativet og ønsket om en markering kom fra elevene selv. De spurte sine lærere og rektor og fikk markere en skoletime utenfor Coop Extra på Skatval. Her delte de to klassene sine budskap om klimaendringer, globale utslipp, støy og forurensning og ikke minst kravene om en bærekraftig fremtid for kommende generasjoner. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Lucas Myhre Steinvik og Sigrid Dybdal bidro med søppelrydding sammen med flere.
Lucas Myhre Steinvik og Sigrid Dybdal bidro med søppelrydding sammen med flere.

I skoletimene har de lært om svenske Greta Thunberg, som er en svensk klimaaktivist kjent fra sin start 20. august 2018 da hun satt utenfor Riksdagen i Stockholm med plakaten «Skolstrejk för klimatet». Greta Thunberg fortsatte sin streik hver skoledag frem til Riksdagsvalget i Sverige 9. september.

Elevene fra de to klassene på 6. trinn har også hatt tema forbruk og miljø i Samfunnsfag og tema luftforurensning i Naturfag. Lærerne Desiree Hegge, Ingrid Haugen, Inger Lise Kringen Vedul og assistent Berit Overrein Lian, fulgte elevene til butikken i demonstrasjonstoget.

– Elevene har fått fri en skoletime for å vise og formidle sine budskap. De har laget bannere og plakater. De har selv forberedt sin markering. Vi som er lærere synes det er fint med elevenes engasjement og at de tar opp et viktig budskap i hverdagen, sier lærer Ingrid Haugen. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Klare budskap til folk på handletur til Coop Extra på Skatval fra 6.trinnet.
Klare budskap til folk på handletur til Coop Extra på Skatval fra 6.trinnet.

Tre av jentene på 6. trinn som deltok var Clara Juliusson, Hilde Rånes Bye og Marie Veimo.

– Vi håper at flere blir flinkere til å plukke søppel langs veiene. At de rydder på sin egen eiendom og er flinke til å kildesortere avfallet sitt. Gjenbruk av klær er viktig og i butikken er det lurt å bruke handlenett i stedet for plastpose, sa jentene.

Clara har også et budskap om flere kjøttfrie dager, og de foretrekker elbil i stedet for fossilbiler. Budskapene på bannere og plakater var mange. «Vi har bare en jord! Å gjøre litt betyr mye! There is no B-planet! Ta mindre fly!» Dette var blant de mange budskapene.

Lucas Myhre Steinvik og Sigrid Dybdal bidro med søppelrydding sammen med flere. Julie og Ane Oline spurte kunder i døra om de hadde grønne handlevaner i hverdagen. Samlet ropte elevene «Skolestreik for klima». Elevene fra 6 A og 6 B ved Skatval skole fikk dermed også gitt sin støtte til svenske Greta Thunberg. En jente mange nok trodde måtte sitte helt alene med sin skolestreik i Sverige. Unge bevisste og opplyste elever har bevist at de følger med i samfunnet. Det betyr at deres lærere gjør en flott jobb. Mange som disse elevene møtte på veien fredag, eller ved butikken, støttet fullt ut deres markering på Skatval.

Noen elever fra 6.trinn sto langs veien. Andre foran inngangen til butikken Coop Extra med sine budskap.
Noen elever fra 6.trinn sto langs veien. Andre foran inngangen til butikken Coop Extra med sine budskap.

Les forrige sak:
Se video: Stjørdals-elever med på stormarkering

Videoreportasje om dagens skolestreik

Close