13 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Spar Hegra uke 37
Header-Bingo-med dato

Skal få vårløken opp i giv akt

Ønsker ingen vårløkdomino i drivhusene

- Her ser veksten lovende ut, sier vårløksjef Aslak Larsen Svarva. – Her ser veksten lovende ut, sier vårløksjef Aslak Larsen Svarva.

Aslak Larsen Svarva (24) vil løse jobbutfordringen. Å få vårløk til å vokse loddrett opp i drivhusene.

Han fikk jobben som sjef for vårløkproduksjon på Tingstad Gartneri da Jonas og Terje Viken overtok gartneriet. Målet er at vårløk skal bli hovedproduktet.

45.000 bunter levert i uka, er et produksjonsmål. Det kan bli utfordrende, men det arbeides systematisk i drivhusene.

10.000 kvadratmeter

Fra frø til 150 gram tunge bunter med fra fire til åtte vårløker skal Aslak Larsen Svarva lede de ansatte som skal få fram mest mulig perfekt vårløk.

Frø sås og omkring 11 uker vil det ta før vårløken har vokst ferdig i drivhuset hvor Aslak Larsen Svarva og de ansatte har perfekt vårløk som mål.
Frø sås og omkring 11 uker vil det ta før vårløken har vokst ferdig i drivhuset hvor Aslak Larsen Svarva og de ansatte har perfekt vårløk som mål.

Det har vist seg å være vanskelig for de som tidligere har prøvd å dyrke vårløk i drivhus. 10.000 kvadratmeter drivhus skal de dyrke på Frosta. Vårløk har vokst forskjellig i drivhusene hvor Svarva er sjef; både perfekt og kroket har løken blitt, men målet om kun vårløk i giv akt har de tro på å få til.

Vårløkdomino

– Vi må finne ut hvordan vi skal unngå at vårløk vil vokse så høyt og slik at pottene vil velte, sier Svarva.

I pakkeriet vil buet vårløk føre til manuell bunting. Selv med form som ikke er som produksjonsmålet, blir smaken likevel perfekt.

Hvis en potte velter vil det bli som domino i drivhuset. Stadig flere vil gå over ende på vekstbordene. Og så vil vårløkene strekke seg opp mot sola. Da vil den bli buet og det vil ta så mye tid å bunte, at produksjonsmålene ikke nås.

I august i fjor startet produksjonen. Til nå har Rema-kjeden tatt i mot det meste av vårløken, men interessen for produktet er slik at flere kjeder vil bestille. Leveringsmulighetene er der, utfordringen er å få pakket nok.

- Kanskje kraftige planter fra starten vil gi perfekt vårløk, sier Aslak Larsen Svarva.
– Kanskje kraftige planter fra starten vil gi perfekt vårløk, sier Aslak Larsen Svarva.
Ble ikke syklist

Det var syklist han skulle bli. Fra Skogn gikk ferden til videregående skole på Melhus, og sykling for Gauldal Elite.

Da oppdaget Svarva at sykling er lagidrett. Hans oppgave ble ofte å dra feltet så lenge kreftene holdt.

Etter tre år la han opp, og gikk et fjerde skoleår i Levanger. Så fikk han jobb på Falstadsenteret. Der jobbet han med drift, men så dukket muligheten opp hos Viken Gartneri på Frosta som søkte etter driftsleder.

To konkurrerte om jobben. Den ene fikk ikke Svarva, men han fikk tilbud om å lede den nye produksjonen av vårløk.

- Slik vil jeg ha vårløken, sier Aslak Larsen Svarva.
– Slik vil jeg ha vårløken, sier Aslak Larsen Svarva.
Vårløk hele året

Å levere hele året er målet. Da må vårløk vokse fram i drivhus i den kalde årstiden. Det er den produksjonen han skal lede. Så vil det bli et pusterom med produksjon av vårløk på friland.

Det både sås og høstes i drivhusene. 11 uker vil gå fra frø i jorda til ferdig vårløk. I noen drivhus kan en se vårløk akkurat slik de vil den skal vokse, men i andre kan en se at det har vært vårløkdomino.

– Ved å justere temperatur og andre faktorer har jeg tro på å få full kontroll over veksten. Vårløken har gitt oss utfordringer, men jeg har tro på at vi er på sporet til å finne ut hvordan vi skal få den til å vokse akkurat slik vi vil, sier vårløksjefen Aslak Larsen Svarva på Frosta.

Les forrige sak:
– Bøndene må få tro på fremtiden

- I løpet av de siste 20 årene har nærmere 50 prosent av alle gårdsbrukene blitt nedlagt

Close