17 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Lotto-millionærer velger Chartertur

 

I en nylig undersøkelse utført av Norsk Tipping ble 30 av Lotto-millionærene som vant én million kroner eller mer i 2012 tilfeldig plukket ut. Undersøkelsen tok i hovedtrekk for seg hvordan de hadde feriert, og om de hadde kjøpt seg ny bil eller hytte.

 

Flertallet brukte pengene på ferie

Av de spurte var det 68 % prosent som hadde brukt deler av premien sin på å reise. 45 % av disse hadde valgt å dra på chartertur.

Hellsenteret uke 25 mobil

Man skulle kanskje tro at Lotto-millionærer valgte seg enda mer eksotiske reisemål, og at de reiste hyppigere eller i lengre tid om gangen. Men av de spurte dro så mange som 76 % på ferie i bare én eller to uker, og de hadde heller ikke endret ferievanene sine nevneverdig etter at de vant i Lotto.

Ingen av de spurte hadde valgt å dra til eksotiske reisemål som Afrika, Australia eller New Zealand, og heller hadde ingen dratt på jordomseiling. Derimot lå badeferier i Syden høyest på listen, og deretter storbyferie i Europa.

71 % hadde også valgt å spandere ferietur på andre, og dette var som oftest barn og ektefelle. En mindre andel hadde spandert ferietur på venner, søsken eller foreldre.

Heller ikke Troms-mannen som vant tidenes rekordutbetaling på 216 millioner i VikingLotto i mai i år har planer om å gjøre noe ekstra spesielt i ferien.

– Vi liker å dra til Gran Canaria, så det blir nok en tur dit i år også, avslører han til Norsk Tipping.

 

Kjøper ikke luksusbiler

Så mange som 58 % av de spurte hadde kjøpt seg ny bil, og av disse var det hele 28 % som hadde valgt bilmerket Toyota fremfor andre bilmerker. Luksusbilen BMW lå helt nede på sjette plass over foretrukket bil med 11 %.

En kvantitativ spørreundersøkelse fra 2009, der 181 Lottomillionærer deltok, viste at Toyota langt på vei var den foretrukne bilen blant millionærene; da også 19 % kjøpte Toyota. På andre plass lå Mercedes med bare 10 % av kjøperne.

Det oppfattes kanskje underlig at mange Lottomillionærer velger å kjøpe en «alminnelig bil» som Toyota når de først har muligheten til å ta seg råd til en dyrere luksusbil, men som undersøkelsene indikerer later det til at Lotto-millionærer flest er nøkterne folk som ikke har behov for å vise fram rikdommen sin.

Det virker heller ikke som om Lottomillionærene er spesielt interesserte i å kjøpe seg luksushytter slik mange andre millionærer gjør; av de spurte var det kun 13 % som hadde investert i ny hytte.

Lotto-millionærer er som regel fornuftige

Funnene fra den nye undersøkelsen samsvarer med resultater fra Norsk Tipping sin undersøkelse fra 2009.

I denne undersøkelsen oppga hele 55 % at de hadde delt premien med familien sin, 49 % hadde kjøpt seg ny bil og 36 % hadde nedbetalt gjeld. 41 % hadde tilbrakt ferien sin i Syden.

I kontrast var det svært få som hadde «skeiet ut» og gjort store livsstilsendringer: kun 13 % hadde kjøpt seg nytt hus, 5 % hadde valgt å jobbe mindre og 3% hadde dratt på jordomseiling.

Selv om det ser ut til at de fleste Lotto-millionærer har alminnelige drømmer om sydenferie med familien og en gjeldfri tilværelse, later det til at nøkterne drømmer ikke er mindre tilfredsstillende enn drømmer om luksusslott og limousiner. Hele 81 % av Lottomillionærene mente at de hadde oppfylt drømmen sin.  65 % mente at en premie på 1 – 5 millioner var nok for å føle seg rik.

 

Arnfinn ga bort hele premien

Arnfinn Olsen (61) fra Nordreisa vant 12 228 410 kroner i Lotto i juni i 2012. I stedet for å bruke premien på seg selv valgte han å gi bort premien til barna sine.

Det var tilfeldig at Arnfinn var en av de 30 Norsk Tipping valgte å ringe blant fjorårets i alt 206 Lotto-millionærer. Telefonundersøkelsen som egentlig ikke skulle ta veldig lang tid ble litt lenger da Arnfinn fortalte over telefonen at han hadde valgt å gi bort hele premien sin.

Kommunikasjonsrådgiver i Norsk Tipping, Iris Straume, skjønte da at dette var en helt spesiell historie, og spurte om det var greit for Arnfinn at hun stilte han noen ekstra spørsmål.

Arnfinn forteller at han er sengeliggende og at han derfor ikke hadde bruk for de 12 millionene han vant.

– Det eneste jeg kjøpte til meg selv var en TV og et kjøleskap som jeg kan ha på rommet, innrømmer Arnfinn.

Arnfinn forteller at han ga mesteparten av premien til barna sine. Resten ga han til sin egen mor og søsken og en god kamerat.

– Det er en fantastisk følelse å vite at jeg nå har sørget for penger til barna mine, sier Arnfinn som har en datter, to sønner og seks barnebarn.

Arnfinn kjøpte et hus til datteren, som egentlig var tenkt som feriebolig for dem, men datteren og hele familien valgte å flytte nordover fra Haugesund i september i fjor, og nå bor de i huset på Nordreisa året rundt.

– Nå bor de 20 minutter fra meg, sier en glad Arnfinn som fikk muligheten til å overnatte i huset i jul i fjor.

– Sønnene mine har bygd nye hus de kan bo i. De er økonomiske av seg, og har ikke sløst bort en eneste krone. De tar litt etter meg på den fronten, og det er kjempeflott, forteller en stolt Arnfinn.

Arnfinn sier at han setter umåtelig stor pris på å ha vunnet i Lotto, og han forteller at det var bestemt at han vant.

– Hvis ikke jeg hadde vunnet hadde jeg ikke hatt muligheten til å gjøre barna mine gjeldfrie, sier Arnfinn.

Arnfinn innrømmer at han fortsatt spiller Lotto, men sjeldnere enn han gjorde før.

– Hvis jeg vant i Lotto igjen, ville jeg gjort akkurat det samme som jeg har gjort; jeg har ikke bruk for pengene selv, sier Arnfinn.

 

Fornøyde med oppfølgingen fra Norsk Tipping

Norsk Tipping tilbyr alle som vinner over to millioner kroner gratis økonomisk veiledning fra selskapet Steenberg & Plahte AS. Den økonomiske veilederen har som oppgave å svare på de økonomiske spørsmålene vinnerne har, enten det gjelder forvalting av formuen eller arveavgift.

Av de 30 Norsk Tipping spurte i undersøkelsen sa alle de som hadde takket ja til økonomisk veiledning at de var fornøyde med rådgivningen de hadde fått.

 

Les forrige sak:
87-årige tyske Karl Heinz Engert med 5,6-kilos laks han tok nå i dag på valdet til Ertsgaard Camping.
Ivrig laksefisker på 87 år

  Tyske Karl Heinz Engert er helfrelst på laksefiske og har […]

Close