3 °C Stjørdal, NO
18/02/2019

Luciafeiring

 

Midtheim barnehage, Stjørdal

Borglia barnehage Frosta

Egga barnehage Meråker

Tømra barnehage, Selbu

Tydal barnehage

 

{pgslideshow id=70|width=640|height=480|delay=3000|image=L}

 

{phocagallery view=category|categoryid=70|limitstart=0|limitcount=0|displayname=0|displaydetail=0|displaydescription=1}

 

Luciadagen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
 

Luciadagen eller Lussimesse (13. desember) er en liturgisk minnedag i den katolske kirkes og i den ortodokse kirkes liturgiske kalendre for den siciliansk martyren den hellige Lucia. Dagen er innen den katolske kirke mest markert på Sicilia og i Italia, men den er blitt utbredt også utenfor den katolske kirke, ikke minst i Sverige.

Dagen for feiringen av Sankta Lucia faller tidsmessig alltid i adventstiden. Selv om dette kirkehistorisk ikke er på grunn av en tilknytning til adventstiden, men rett og slett fordi den hellige Lucia skal ha lidd martyrdøden den 13. desember, oppleves festlighetene, særlig i Skandinavia, nok som en førjulsskikk som er med på å berede grunnen for julefeiringen.

 

Sankta Lucia

Den hellige Lucia av Siracusa var en kvinne født på 280-tallet i SiracusaSicilia. Det er flere legender rundt historien om hva som skjedde med henne, da det ikke er klart hva som faktisk skjedde. Det som er sikkert er at hun led martyrdøden rundt år 300. De forskjellige legendene forteller om at Lucia bad til Gud om at moren, som var dødssyk, skulle bli frisk, og da det skjedde brukte hun pengene som hun hadde fått av moren til å gifte seg for, til gaver til byens fattige. Stattholderen på stedet likte kristendommen dårlig, og beordret henne drept da hun fortale historien om moren til alle som ville høre, og det tok flere forsøk før hun tilslutt døde. Hun skulle blant annet blitt forsøkt å bli brent, men ilden rørte henne ikke.

Hun ble etter sin død oppnevnt til helgen; «Sankta Lucia» – eller «Den hellige Lucia av Siracusa», og ble en skytsengel for byen Siracusa.

Navnet Lucia stammer fra det latinske ordet Lux, som betyr lys (jf. spansk luz, italiensk luce). St. Lucias martyrdød ble i den katolske kirkens kalender markert på hennes dødsdag 13. desember.

Eldre Luciafeiring 

Da kristendommen kom til Norden, ble dagen en merkedag på primstaven. Elementer fra katolsk tro blandet seg med urgamle tradisjoner, og Lucia ble også blandet sammen med Lucifer, den onde. Til dette kom at i den julianske kalenderen var 13. desember den lengste natta i året. Dermed oppsto tradisjonen om Lussi langnatt, om åsgårdsreia av tusser, troll og underjordiske som for fra hus til hus og passet på at alt var klart til jul. Var det ikke det, kunne åsgårdsreia gjøre hærverk.

I Vest-Sverige ble luciamorgenen feiret med kvinner med hvite drakter og lyskranser i håret, mat og drikke. Denne tradisjonen er muligens av tysk opphav, hvor det var vanlig å kle opp ei jente med hvite klær og lys i håret for som Christkindlein, Kristusbarnet.

Moderne Luciafeiring 

 

Lussebulle, eller lussekatt.

Stiftelsen Skansen, eierne av folkemuseet og folkeparken med samme navn i Stockholm begynte å feire Lucia, delvis basert på eldre tradisjoner i 1893. Først i 1927 ble det første Luciatoget arrangeret av avisa Stockholms Dagblad. Støttet av lokalpresse spredte imidlertid luciatogene seg over hele Sverige. I årene 1973 til 1980 ble Sveriges Lucia kåret på Skansen i Stockholm.

Lucia feires i dag på skoler, daghjem, i foreninger og på mange arbeidsplasser i Sverige. Mange større byer kroner sin egen Lucia, og den største Luciakonserten finner sted i Globen i Stockholm, hvor flere større musikkskoler danner et Luciatog med 1200 deltakere, i følge Guinness Rekordbok verdens lengste Luciatog. Et eget Luciatog arrangeres for nobelprisvinnerne, som får sine priser tre dager før.

Luciafeiringen har også spredt seg til Danmark, Norge, Finland og Island, men har her mindre omfang.

Luciasangen 

Luciasangen er egentlig en napolitansk folkevise. Sangen kjennes tidligst fra 1835, da den italienske komponisten Teodoro Cottrau sannsynligvis noterte ned melodien og oversatte teksten fra napolitansk dialekt til standarditaliensk. I 1849 ble sangen publisert som Barcarolla, dvs en romantisk «båtsmann-sang». Tittelen refererer til en bydel ved havna i Napoli. En båtfører innbyr passasjerer til romantiske båtturer på Napoli-golfen. I blomstrende ordelag lovprises byen, bukten og stjerneskinnet. Teksten refererer overhodet ikke til helgenen Santa Lucia, bare til bydelen, som er oppkalt etter kirken «Santa Lucia a Mare». Flere svensker var i løpet av 1800-tallet innom Napoli og hørte denne populære sangen.

Les forrige sak:
Elevene i 7. kl ved Hegra skole. To elever var ikke til stede da bildet ble tatt.
Innsamling til «Hei Verden»

  Organisasjonen «Hei Verden»   "Hei Verden" er en skolerettet informasjons- […]

Close