-6 °C Stjørdal, NO
05/12/2021

Ludvik (11) briljerte på talerstolen

Ludvik Laugtug Bragstad holdt appellen han har skrevet sammen med klassekameratene, med overbevisning og beherskelse. Han imponerte rett og slett fra scenen. Noe som kan tyde på at prosjektet har lyktes i sin hensikt.

Under markeringen av FN-dagen og presentasjonen av prosjektet «Barnas talerstol», gjorde 11 år gamle Ludvik Laugtug Bragstad en imponerende figur da han holdt appell på vegne av sjetteklassen ved Halsen barneskole.

Fredag markerte Halsen barneskole og Redd Barna FN-dagen i skolegården. FN-flagget ble heist og appeller ble holdt. Samtidig ble «Barnas Talerstol» presentert, et prosjekt som sjettetrinnet ved Halsen barneskole og Redd Barna har jobbet med gjennom hele høsten.

Målet har vært å sette fokus på barns medvirkning og løfte deres stemme i samfunnet. For å få barna til å åpne seg og tenke annerledes, har Redd Barna engasjert kunster Mari Oseland. Hun har vært til stede i klasserommet ved jevne mellomrom, og utfordret barna med ulike kunstøvelser.

Punktum for prosjektet ble satt nå på fredag. Og ikke bare viste elevene i 6 A og B det endelige produktet, Ludvik Laugtug Bragstad holdt også en imponerende appell foran hele samlingen.

Imponerte

Ludvik Laugtug Bragstad er imponerende trygg idet han stiller seg opp på talerstolen og sier høyt og tydelig:

«Barnas talerstol handler om at barn må få stemmen sin hørt. Alle barn har de samme mulighetene til å vokse opp og utvikle seg.»

Appellen han holder har Ludvik og hans medelever skrevet helt selv. 11-åringen forteller hvordan det var å snakke foran en så stor forsamling.

– Det var litt flaut, men jeg trodde det skulle bli verre, sier han.

Sjettetrinnet ved Halsen barneskole har gjennom hele høsten jobbet med prosjektet, og har jevnlige møter med kunstner Mari Oseland. Fredag kunne de endelig presentere sluttresultatet i forbindelse med FN-markeringen.

Les appellen klasse 6A har skrevet i sin helhet lenger ned i saken.

TV-debut

Da det ble spørsmål om hvem som skulle holde talen, var det 18 elever som meldte sin interesse. Etter en uttrekning, ble det klart at det var Ludvik som skulle få æren.

– Jeg trodde ikke jeg skulle få holde talen før jeg ble valgt ut. Nå tror jeg det blir mye enklere å snakke foran andre neste gang, smiler han.

Hver dag i forbindelse med matpausen ser klassen i fellesskap på Supernytt, hvis alt går etter planen, blir det ekstra stas for Ludvik, som kanskje kan se seg selv på TV på selveste bursdagen sin.

– Jeg fyller 11 nå mandag, og da får jeg kanskje se meg selv på Supernytt på mandag, smiler han.

Det ble svært god stemning da elevene dro til med «Bli med»-dansen.

Ludvik forteller at det nå blir kjedelig å avslutte, og at han kommer til å savne kunstner Mari Oseland. Skal vi tro Oseland er følelsen gjensidig.

– Det blir trist, jeg har fått så mange gode klemmer. Det er en fin gjeng, og jeg vil også savne dem, sier hun.

En skole for alle

Les hele appellen som Ludvik og elevene har skrevet her:

«Barnas talerstol handler om at barn må få stemmen sin hørt. Alle barn har de samme mulighetene til å vokse opp og utvikle seg. Alle barn skal ha et godt hjem. Vi må få slutt på rasisme og fattigdom. Halsen skole er en skole for alle, det betyr ingen utestenging eller diskriminering. Alle barn har rett til rettferdighet. Alle barn har rettigheter. Hvert tredje sekund blir et barn giftet bort, og det kan vi ikke akseptere. Menneskeheten skylder å gi barn det beste. Halsen skole er en skole for alle.»

Les forrige sak:
Eurosport-ekspert Joacim Jonsson tror det blir tøft for Stjørdals-Blink å berge plassen i OBOS-ligaen, mens Arne Scheie, tidligere fotballekspert i NRK er mer forsiktig i sin spådom. Foto: privat/NRK
Dette tror ekspertene om Stjørdals-Blinks sjanser

Close