22 °C Stjørdal, NO
21/05/2019

Må ta skikken der man er

 

– Det kan nok være noen som har misforstått diskusjonen vi har hatt i Norge om religiøse hodeplagg og symboler, sier Jens Kristian Johansen, partner i advokatfirmaet Grette til Newswire.no.

 

– Hvis du av helt andre grunner ønsker å ikle deg plagg som vekker oppsikt, skifte stil og oppgradere kroppsutsmykningen, må det holdes innenfor det som er gangbart i bedriften, påpeker Johansen.

 

Coop Storlien artikkelnivå

Eksentriske klær og ekstreme effekter har ikke noe diskrimineringsrettslig vern i Norge, og kan nektes brukt.

– Det spiller selvsagt en rolle hva slags jobb man skal utføre, men forutsetninger som har vært klarlagt fra start må den ansatte forholde seg til gjennom hele arbeidsforholdet.

 

Slike forutsetninger varierer mye fra bransje til bransje.

– Hvis arbeidsmiljøet og kontaktflaten tilsier dress og pene sko, kan man ikke plutselig kle seg i joggebukse og hettegenser selv om man har lyst. Og selv i miljøer der antrekket er uformelt, kan en t-trøye med upassende motiv eller påskrift være over grensen, sier Grette-advokaten.

 

Det samme kan gjelde dristige antrekk som viser mye bar hud, eller kleseffekter som kan skremme gjennom assosiasjoner til for eksempel voldsmiljøer.

– Å skifte til en svært eksentrisk hårfarge eller forandre ansiktet med iøynefallende piercing eller tatovering kan også være et brudd med det grunnlaget ansettelsen bygger på, særlig i jobber der man møter kunder på vegne av bedriften, sier Johansen.

 

– Slik du presenterte deg da jobben ble din, har du også rett til å fortsette å se ut, dersom det ikke i mellomtiden er kommet nye regler, for eksempel nytt uniformsreglement.

Les forrige sak:
Hyller rockehistorien

  Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash og Carl Perkins […]

Close