2 °C Stjørdal, NO
05/12/2019

Magisk stemning på setra

Kulturell opplevelse falt i god jord

Bandet Ljom fra Snåsa skapte magisk stemning på Øfstivollen. (Foto: Arne Flekstad) Bandet Ljom fra Snåsa skapte magisk stemning på Øfstivollen. (Foto: Arne Flekstad)
Ditt Apotek Hellsenteret  Mobil

Seterkonserten med bandet Ljom på Øfstivollen ble en suksess. Rundt 100 tilhørere tok turen til fjells og stemningen ble magisk med tekster fra nettopp fjellet.

Ljom er et norsk band som spiller musikk basert på tradisjonsmusikk fra Snåsa. Bandet ble startet i 2013 da medlemmene med Kjersti Kveli i spissen gikk inn for å samle inn og bevare setermelodier og bruke dem som et musikalsk utgangspunkt for nye komposisjoner. Debutalbumet Seterkauk ble utgitt av Kirkelig Kulturverksted allerede i juni 2014. Etter dette har bandet samlet flere slåtter og laget sin tradisjonsmusikk i sjangeren. Nå skapte de magisk stemning på Øfstivollen mellom lukten av rømmegrøt og skogskaffe.

– Fremføringene og sangene fra Ljom ga en magisk stemning, sier vår fotograf på Øfstivollen Arne Flekstad som godt merket at både ung og voksen likte denne formen for musikk. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Sanger om seterdriften, ku, sau og geit i fjellet falt i god jord hos de rundt 100 fremmøtte på Øfstivollen i Stjørdal. (Foto: Arne Flekstad)
Sanger om seterdriften, ku, sau og geit i fjellet falt i god jord hos de rundt 100 fremmøtte på Øfstivollen i Stjørdal. (Foto: Arne Flekstad)

En musikkform med tradisjonstekster satt sammen til ære for de mennesker og dyr som gjennom generasjoner bodde, arbeidet og levde i sommermånedene på setervollene. På platen fra 2017 brukte de tekster fra lokale bidragsytere. I tillegg til såkalt «kauking» har de benyttet seg av fele-slåtter fra «Gunnar spelemann» og materiale fra snåsadikterne Lina Jørstad og Reidar Sandnesmo.

Eier av setra Øfstivollen er Flaksjø og Lillefjell bygdeallmenning. De tilbyr et populært overnattingsted for turgåere. Blant annet går turister distansen «Norge på tvers» som gjerne vil overnatte. Også under konserten ble det salg av kaffe og drikke med spisende på Øfstivollen, som fem til seks ganger om sommeren tilbyr kaffesalg, og med eget skirenn om vinteren. Bandet Ljom ga denne gang også «en reise» til tidligere aktive tider med seterdrift.

Les forrige sak:
Kjell Inge Brovoll og Lill Bente Mæhla Totland håper på stor oppslutning fra ungdommer til årets bluesfestival.
Gir alle under 34 år 67 prosent rabatt

- Hvis vi får 100 ungdommer skal jeg være fornøyd, men det er plass til både 300 og 400 ungdommer

Close