3 °C Stjørdal, NO
20/10/2020

Mamma og pappa har vært bekymret for treningsmengden

Trener nesten 1000 timer i år

VANT PÅ HJEMMEBANE: Jan Thomas Jenssen (foran) spurtslo Ole Jørgen Bruvoll i kamp om seieren i Hommelvik Grand Prix.

Jan Thomas Jenssen har i sommer økt treningsdosene formidabelt for å ta det siste skrittet opp til verdenseliten.

– I gjennomsnitt trener jeg 20 timer mer pr. måned enn jeg gjorde i fjor, og i august trente jeg faktisk 120 timer. Det er 40 timer mer enn i 2018. Jeg passerer ikke tusen timer denne sesongen, men det blir tett oppunder, forteller 23-åringen fra Hommelvik IL.

Å øke treningsdosene så mye innebærer en risiko. Blant annet er faren for overtrening og sykdom større når kroppen utsettes for så store påkjenninger.

– Mamma og pappa er kanskje redd for at det er blitt for mye, og mener jeg har sett mer preget og sliten ut. Samtidig er jeg nøye med dusjing, omkledning og næring som er alfa omega når man trener så mye. Sykdom har jeg også holdt meg unna, bank i bordet, sier Jenssen, som blant annet har junior-VM-gull fra stafetten i 2016 og sølv fra U-23-VM i 2018 på CV-en.

Trangt nåløye

Hommelvikingen er en av landets mest lovende skiløpere, men som mange andre i aldersgruppen bruker han tid for å ta det siste steget opp i norgestoppen som i praksis er det samme som verdenseliten. Jenssen forklarer hvor vanskelig det er å få representere Norge internasjonalt.

– På grunn av at det ikke er mesterskap kommende sesong, arrangeres det mange tourer hvor Norge har ti plasser. På landslagene finnes det 12-14 løpere. Noen av dem må jeg konkurrere ut, samt alle de andre i Norgescupen, for å få plass. Da sier det seg selv at nåløyet er trangt, sier han.

Satser på Lillehammer

Første anledning til å få delta internasjonalt er på Lillehammer første helgen i desember. Der er det nasjonal kvote, men det er ingen selvfølge at Jenssen stiller på startstreken på Lillehammer.

– Trolig må jeg blant de fem beste på den nasjonale åpningen på Beitostølen for å få plass på Lillehammer. Det ser ikke akkurat lyst ut, men jeg har greid det tidligere, sier Jenssen, og sikter til tredjeplassen han sensasjonelt oppnådde på Beitostølen for to år siden.

Trapper ned treningen

Å komme med på laget i verdenscupen på Lillehammer Jenssen første store mål, og da kan han ikke fortsette det beinharde treningsregimet han hittil har bedrevet.

– Jeg merker at jeg blir mer sliten, men kroppen blir vant til det til slutt. Det er en av intensjonene. Nå skal jeg begynne å trappe ned på dosene og skape overskudd. Samtidig har jeg gjennom treningsarbeidet hittil i år skapt en solid grunnmur som jeg skal ha nytte av i konkurransesesongen, sier han.

Vant i Hommelvik

Hommelvik Grand Prix er langrennselitens siste store rulleskikonkurranse. På hjemmebane viste Jenssen at treningsarbeidet har gitt resultater. Sammen med Ole Jørgen Bruvoll fra Lierne stakk han av allerede etter den første spurtprisen like overfor Hommelvik sentrum. Duoen så seg aldri tilbake, og i mål etter 15 kilometer var de ett minutt foran en så sterk løper som Andrew Musgrave.

– Løpet var en bekreftelse på at jeg har gjort noe riktig i treningsarbeidet, sier Jenssen etter målgangen i Mostadmark.

Allerede på søndag tar 23-åringen på seg langrennsskiene. Da reiser han og resten av Team Veidekke til skitunellen i Torsby på samling, men det blir først etter elgjakta som Jenssen deltar på denne uken.

 

Les forrige sak:
Ingen Blink-hjelp fra Byåsen

Kvik Halden er ett poeng foran med en kamp mer spilt

Close