10 °C Stjørdal, NO
25/05/2019

Markerer to grendeskoler!

Gederaas skole.

 

Grendeskolene både var og er fortsatt limet i lokalsamfunnet mange steder. Her møtes elever som blir kjent med hverandre i vennskap som kanskje varer livet ut. Lærere og foreldre knyttes også til disse skolene. Innføring av 9-årig skole i Stjørdal kommune endret derimot grensene for krets-skolene. Dette resulterte i at flere grendeskoler måtte legges ned. I Skjelstadmark skjedde dette uten de store protestene, og tilbake sto både Gederås skole og Buland skole uten elever og lærere. En komite har nå lagt ned en viktig jobb med å markere hvor skolene sto i landskapet. Gederås skole ved Okkelberg er nå borte, men er erstattet med en minnestein på stedet som tidligere elever eller deres etterkommere kan oppleve.

– Dette handler om å finne noe av sin identitet, her traff mange elever hverandre og gikk i samme klasse, sier et av medlemmene i komiteen som nå er glad for at begge skolene har fått sine minnesteiner med inngraverte skilter. Her står inngravert navn på skolen og hvor lang periode skolene var i bruk. Det er tidligere elever ved de to skolene som nå har tatt dette initiativet. Et initiativ som vil redde noe av skolehistorien i fremtiden.

– Vi håper andre kan bli glade for tiltaket, og at skolene ikke skal bli glemt, sier to i komiteen. Det er gullsmed Juul i Stjørdal som har gravert skiltene. Stenene er hentet lokalt i Skjelstadmark. Gjennom flere år har nå skolen ved Vårtun tatt imot elevene. For mange er derimot ikke Gederås skole eller Buland skole glemt.

 

Coop Storlien artikkelnivå

 

 

Les forrige sak:
Thriller på Tønsåsen

  Det ble en skikkelig festaften i flott vårvær på Tønsåsen. […]

Close