6 °C Stjørdal, NO
19/05/2021

Martin laget eventyrsti: – Vil at barn på tur skal oppleve noe

Martin Larsen har pyntet en tursti med troll og helleristninger

Martin Larsen koser seg ofte i gapahuken med den fantastiske utsikten. Martin Larsen koser seg ofte i gapahuken med den fantastiske utsikten.

Trollvegg, hjemmelagde helleristninger, øyne som stikker frem i skogbrynet, gapahuk med bålpanne og mye mer er noe av det som møter deg hvis du legger ut på Litjrunden på Gevingåsen.

Martin Larsen er en nøktern kar og vil ikke ta æren for Litjrunden selv, og både søster Anne og bror Knut har i stor grad bidratt til at den to kilometer lange og innholdsrike stien på toppen av Gevingåsen er blitt en godt besøkt trimtur for både store og små.

– Jeg vokste opp på kafeen på Gevingåsen, som først min bestemor og senere min mor og far drev. Dette var nærområdet mitt i oppveksten.

Trollveggen er skiltet fra stien.
Trollveggen er skiltet fra stien.
Egenproduserte helleristninger

58-åringen er en levende fortellersjel, og det mangler ikke på stoppunkter underveis på det som er blitt kalt for Litjrunden, men som etter hvert kanskje kan få navnet Eventyrstien.

– Denne hytta bygde jeg og broren min. Vi kappet av noen trær og bygde en hytte, som barna nå liker å krabbe inn i, sier Larsen.

Det skal etter hvert komme flere troll, til glede for alle barn som er glade i naturen og spennende historier.
Det skal etter hvert komme flere troll, til glede for alle barn som er glade i naturen og spennende historier.

Rundløypen starter på parkeringsplassen som ligger på Gevingåsen, på venstre side i retning Trondheim. Fra plassen er det skiltet trimløype, og etter en kjapp spasertur dukker det et nytt skilt opp som viser retning mot Hommelvikvatnet. Etter å ha fulgt stien opp noen meter, dukker er ny, men gammel ferdselsåre til Trondheim opp, som vi følger noen hundre meter.

Deretter kommer vi inn på Traasdahlsstien, og på veien dukker det opp et par øyne i skogbrynet og noen helleristninger på en bergknaus.

– Dem har vi selv tegnet, humrer Larsen.

Over de bløteste myrene, er det lagt heller slik at folk nærmest kan gå tørrskodd.
Over de bløteste myrene, er det lagt heller slik at folk nærmest kan gå tørrskodd.
Skal lage flere troll

Innimellom er det mulig å skimte både fuglekasser, brønn og en jettegryte.

– Jeg vil at barna som er på tur skal stoppe opp og se og oppleve noe. Da blir det morsommere å gå turer, forteller han.

Fra Traasdahlsstien skjærer vi av opp mot Trollveggen. I en bergknaus er det plassert ut noen troll, men Larsen lover at det vil komme flere etter hvert.

– Vi har bare så vidt startet med Trollveggen. Jeg skal lage flere etter hvert. Denne stubben tror jeg skal gå an å lage en trollfigur ut av, sier han, og begynner å betrakte en heller sliten trestubb like ved veggen.

Helleristningene på Litjrunden er av det selvkomponerte slaget.
Helleristningene på Litjrunden er av det selvkomponerte slaget.
Innholdsrik gapahuk

Et par hundre meter nedenfor Trollveggen, dukker en innholdsrik gapahuk opp på stedet som kalles Faddåsen. Gapahuken med mange sitteplasser har Larsen, med god hjelp av sin bror, bygd for noen år siden. Utenfor står en bålpanne, og like ved finnes det en stabel ved som Larsen har hugget opp for gjester som ønsker å grille en pølse eller tre. Inne gapahuken henger en smørbrødsteker, kaffekanne, øks, sag og mye mer.

– Vi har også ordnet lys som går på batteri. I julen er det fint å sitte her, og da må man ha lys. Vi har også en nisse på luringen for den som vil pynte litt til jul, sier han, og finner frem nissen inne i et skap hvor også gjesteboken ligger.

Langs stien er det mange stoppunkter. Her falt det en elg i 2014, og Martin Larsen sørger for å friske opp skiltet.
Langs stien er det mange stoppunkter. Her falt det en elg i 2014, og Martin Larsen sørger for å friske opp skiltet.
Fantastisk utsikt

Gjesteboken forteller at gapahuken er blitt et populært stoppested, og det er ikke merkverdig. Utsikten over Hell, Stjørdal og Trondheimsfjorden er nærmest ubeskrivelig.

– Så å si hver eneste dag kommer det folk hit, og det er kjempehyggelig. Vi har lagt ned en god del arbeid, og det har også gått med litt penger, men det er verdt hver time og krone, sier Larsen

Les forrige sak:
Ordfører i Selbu, Ole Morten Balstad. (Arkivfoto)
Nesten hundre personer satt i karantene

97 personer er satt i ventekarantene

Close