15 °C Stjørdal, NO
29/05/2020

Med egen VM-runde i Storvika

SE ALLE BILDENE fra skolens fartsfest

Oliver på lærerbilen kjører sikkert på asfalten Oliver på lærerbilen kjører sikkert på asfalten

Dagen før VM-runden i rallycross ble sparket i gang på Lånkebanen, hadde Fagerhaug skoler en egen og mye mer miljøvennlig mesterskapsrunde i Storvika på Stjørdal. Klikk på bildene for å se dem i full størrelse.

Siden påske har 8. klasse ved Fagerhaug kristne skole (FKS) bygget på egne olabiler i sløyden. Elevene hadde selv ideen til prosjektet, og det har gitt mange utfordringer og elevene har lært mye om tre- og metallarbeid, teknologi og fysikk/mekanikk.

Elevene har laget rammer, montert på hjulsett og pønsket ut hvordan styringen kan konstrueres. De her laget seter, montert bremser og mye mer. Elevene arbeidet i tre grupper som hver bygget sin egen bil. Hver gruppe fikk et budsjett på 400 kroner de kunne handle for på skolens regning. Det er for øvrig akkurat det det koster å kjøpe et sett med olabil-hjul. Alt det andre de skulle bruke på bilene måtte de skaffe selv, og de fleste har hentet mye hjemme i kjellere og garasjer.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

I tillegg måtte eleven ha fokus på hvordan bilen skulle se ut. Det ble tidlig klart at prosjektet måtte avsluttes med en skikkelig test av kjøretøyene, og olabilene skulle da vurderes etter flere kriterier, blant annet skulle også utseende og «Reodor Felgen-faktor» telle med.

– Det gikk litt trått med prosjektet i begynnelsen», kan kunst- og håndverkslærer Eldar Eiksund fortelle. – Men da jeg og kontaktlærer Torgeir Værnesbranden brukte noen fridager hjemme i garasjen og så stilte på skolen med en egen selvbygget olabil, ble det fart på sakene også for elevene. Engasjementet økte raskt,og elevene har vært kreative og har funnet gode og finurlige løsninger på utfordringer de har møtt underveis, forteller Eiksund.

Hva passer bedre som avslutning på et slikt prosjekt enn en skikkelig festlig konkurranse med publikum, speaker og premier? Fredag 14. juni, dagen før VM-runden startet på Lånkebanen, inviterte derfor klassen med seg mellomtrinns- og ungdomsskoleelever fra Fagerhaug kristne skole (FKS) og Fagerhaug internasjonale skole (FINT) til Storvika og stor Olabil-fest.

Konferansier for arrangementet var rektor og daglig leder ved FKS og FINT, Vidar Lykkås, og han sier til Stjørdals-Nytt at han er imponert over engasjementet elevene har vist gjennom Olabil-prosjektet. Ikke minst ble dette synlig gjennom konkurransen i Storvika.

Det ble en fantastisk dag, med svært stor innsats i Olabil-løpet og fire priser ble delt ut:

Team Gaffa var raskest gjennom løypen alle de fire rundene. Farten var så stor at føreren holdt på å trekke i nødbremsen i første heat, men teamet slapp seg etter hvert skikkelig løs.

Team Adidas måtte kaste inn håndkleet etter bare en runde på grunn av tekniske problemer. Styringen sviktet, men de vant likevel prisen for høyeste Reodor Felgen-faktor, ikke minst på grunn av gode valg knyttet til miljø og gjenbruk.

Team Eldar hjerte stakk av med prisen for størst innsats. Dette laget kjørte bilen lærerne hadde laget, og bak rattet satt to 7. klassinger. Men de knivet like fullt helt i toppen sammen med 8. klassingene i alle konkurranseklassene.

Team Mario Cart vant hovedpremien beste bil BIL totalt. Teamet hadde et gjennomarbeidet konsept med spillfiguren Mario som tema.

– Dette har vist seg å være et spennende og engasjerende prosjekt, og det må utvides neste år. Da blir FINT også med, sier lærer ved den internasjonale skolen, Britt Unni Geving. – Det er allerede
et krav fra elevene.

Les forrige sak:
Håvar Dahl i Blink-drakt under fjorårets Norway Cup. Der var han med på bronselaget til Blink. I dag er han i 2. divisjonstroppen til Nardo som møter Stjørdals-Blink. (Arkivfoto)
Stjørdals-junior i Nardo-troppen

I 2. divisjonstropp for aller første gang.

Close