-1 °C Stjørdal, NO
29/03/2020

Med hundekjøring som hobby

Aud Kristin sammen med en skikkelig go’hund, Tristan, med videre navn: Klipp d’Amundsen.
SN vippskampanje 1 mobil artikkel

 

Hundekjøring er en av de få idretter der kjønnene konkurrere sammen. Her stiller alle likt. Inndeling ellers i konkurransen er junior, senior, antall hunder, renraset spann eller blandings spann. Løpslengden er 5 – 24 km på kortdistanse, 20 – 100 km, mellomdistanse og langdistanse som går over flere dager med obligatorisk hvile underveis. Den har inndeling i åpen- og begrenset klasse.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

På Prestmoen i Stjørdal bor Aud Kristin Bjørgum. Hun er ikke som 15. åringer flest. Hennes hobby er hundekjøring med renraset siberian husky.

Hun er vokst opp med den hunderasen og var tidlig med faren, Haagen, da han dro ut med sitt hundespann. Det ble mange turer med overnatting. Faren minnes da Aud Kristin var 5 år. De var på fjelltur med overnatting i telt. Det var snøstorm og da jenta måtte ut om kvelden så syntes han synd på henne. Ikke enkelt for en 5 åring å kle av seg for å gå på do i snøstorm. Men dette tok hun med fatning. Hun klagde aldri. Det var heller slik at hun ville være med over alt.

I 8-9 års alderen stilte Aud Kristin på startstreken i sitt første løp med to hunder. Løpet var på et islagt vann på Femund og hun syntes dette var veldig moro. Tryggheten var at alle så ekvipasjene.  Dermed var gnisten tent for videre løp.

11 år gammel hadde hun sitt første løp ute i terrenget alene. Spannet var på 4 hunder og løpet var på 1 mil.

– Litt skummelt å være alene og jeg var nok litt nervøs. Men det gikk fint og jeg ble nest sist.
Forteller Aud Kristin smilende.

I vinter har Aud Kristin i tre store løp. Gruveløpet på Røros var på 16 mil. Ekvipasjene startet kl 17:00, kjørte 9 mil, hvilte i 4 timer og til slutt 7 mil tilbake til start.  

– Det var minus 27 grader og vi lå ute under åpen himmel. Jeg var godt kledd med termosekk over meg og hadde det varmt. Men det var verre da jeg stod opp og skulle starte.
– Litt hustri og fryssin akkurat da, forteller den tøffe hundekjøreren.

Femundsløpet er alle hundekjørers store drøm. Aud Kristin hadde sin første start i løpet i år. Hun stilte i junior klassen med 6 hunder, 5 hanner og 1 tispe. Juniorløpet er for de mellom 15
– 18 år. Det var lagt mye vekt på sikkerheten i dette løpet som er på 408 km. Alle løperne har GPS peiling og bakerst kjørte to snøscootere fra Røde Kors.

Etter 2 mil i Femundløpet, på veg mot Tufsingdalen, ville ikke lederhunden, Thor, gå noe mer. Aud Kristin flyttet hunden lengre bak, men heller ikke da ville han gå. Hun fant ut at han hadde smerter i en labb, muligens at han hadde tråkket over. Aud Kristin satte lederhunden i kjelken men der ville han ikke være og han hoppet ut av kjelken med jevne mellomrom. Etter to nye mil måtte Aud Kristin ta det vanskelige valget å avbryte løpet. Hun ventet til scooterne fra Røde Kors kom og fikk skyss med disse inn til nærmeste sjekkpunkt. Et tøft valg for en 15. åring, men samtidig så viser det at hun først tenker på hundene og at hun er voksen nok til å ta vanskelige valg. På sjekkstedet fikk hunden behandling for skaden.

– Jeg syntes det var trist å gi meg, men jeg måtte først tenke på hunden som hadde vondt, forteller Aud Kristin, som tilføyer at hunden Thor er hennes favoritt og gode venn. Han er to år gammel og kommer til å bli en flott hund i spannet.

Etter Femundsløpet har Aud Kristin deltatt i Huskyløpet ved Grimsbu. Hun stilte i juniorklassen med sine 6 hunder og gjennomførte 10 mil uten noen problem.

Nå er sesongen over og da er det trening 1 – 2 ganger i uka frem til september.  Faren tar mye av treningen om sommeren. Nye og unge hunder skal lære seg å gå i spann, de må lære seg forskjell på høyre og venstre, mens de aller yngste får løpe løs ved siden av spannet og bare lære av de andre. Kennelen de har heter Valhall og de har 13 hunder.

Aud Kristin er en aktiv dame utenom hundekjøringen. Foruten å gå på Halsen ungdomsskole spiller hun strekspiller hun i Stjørdal Handballklubb. Hun dømmer også i barnehandballkamper.

Aud Kristin er medlem i Stjørdal Trekkhundklubb. Det er ikke så mange som driver med hundekjøring på Stjørdal. Hun håper at flere kan få øynene opp for denne idretten. Det å få jobbe sammen med hundene er positivt. Det å se hundenes glede over å løpe og deres iver å sette i gang gir henne mye. Her må det samarbeid til for å få resultater.

– Er du sur eller i dårlig humør en dag så smitter det over på hundene. Derfor må jeg være blid for å få hundene til å jobbe, sier Aud Kristin.

– Det å stå bak en slede, på fjellet kan ikke beskrives, forteller Aud Kristin mens det lyser fra øynene.

Her er det en jente som elsker sin hobby, sin interesse for hundene og ikke minst det å være ute i naturen.

På spørsmål om hva hundekjøringen har gjort med henne svarer Aud Kristin

– jeg er blitt mer selvstendig. Når jeg er i et løp må jeg stole på meg selv og på hundene og ta avgjørelser alene.

 

 

Les forrige sak:
Egg og sild skaper påskefølelsen

Mens julemiddagen er kjernen i julefeiringen, er de gode frokostene høydepunkter […]

Close