23 °C Stjørdal, NO
20/07/2019

Meråker med på nasjonal ryddedag

– Jeg har store forhåpninger om at Meråker blir enda vakrere for fastboende og besøkende

Rune Sagen fra Strandryddeaksjonen får nå sammen med aksjonsleder i Meråker, Eva Lundemo med frivillige og politiske partier i Meråker for å rydde avfall. Den landsomfattende nasjonale ryddedagen skal Meråker delta på i mai måned. Eva Lundemo tror mange melder seg til innsats for en renere kommune. Rune Sagen fra Strandryddeaksjonen får nå sammen med aksjonsleder i Meråker, Eva Lundemo med frivillige og politiske partier i Meråker for å rydde avfall. Den landsomfattende nasjonale ryddedagen skal Meråker delta på i mai måned. Eva Lundemo tror mange melder seg til innsats for en renere kommune.

Ryddeaksjonen har vakt engasjement rundt om i hele landet. Den nasjonale ryddedagen er også kjent som Strandryddedagen der også de norske og svenske kronprinspar med sine barn deltar. Nå vil frivillige i Meråker delta på den store dugnaden.

Fra Nustadfossen og nedover elva svømmer laksen på sine øverste strekk i elva. Nede i vannet kan den treffe på landbruksplast som ikke hører hjemme i naturen. Både i vann og på land ligger det avfall og gjenstander som burde vært ryddet. Erfaringene fra ryddeaksjonene som har pågått langs Trondheimsfjorden er mange fra de som har deltatt. Fokus flyttes nå også lengre inn på fastlandet med rydding. Koordinator i Stjørdal de siste årene Rune Sagen, sier dette skal videreføres.

– Engasjementet fra min side startet da jeg var ute i båt og fisket. Langs Langøra i Stjørdal var strendene fylt opp med isopor, plasttønner, gamle plastposer og garnkuler. Det så virkelig ille ut tidlig på 2000-tallet før ryddeaksjonen kom skikkelig i gang, sier Rune Sagen.

Han har koordinert de senere aksjonene hvor også de politiske partiene har vært med på ryddedag. Det har skjedd sammen med private og frivillige fra lag og foreninger.

Vider seg østover

Strandryddedagen setter fokus på de alvorlige avfallsproblemene i havene våre. Mange har sett på sosiale medier og på TV-skjermen, hvordan dyr, fisk og fugler kan omkomme på grunn av at de enten setter seg fast i tauverk, eller de svelger materiale som havner i magen.

Rune Sagen sier aksjonene i Stjørdal alene har samlet opp over 2000 kubikk med avfall fra fjæra og fastlandet.

Ren Røros Bestill mobil

– Nå blir frivilligheten i Meråker med på aksjonen i 2019. Det er vi veldig glade for etter som det også i den kommunen nok ligger en del avfall og flyter både i elva og på fastlandet, sier Rune Sagen.

Han har med seg Eva Lundemo i spissen for aksjonen som vil pågå lørdag 4.mai. Lundemo har allerede på blokka en strategi for å organisere lag med rydding i kommunen.

-Hvordan skal frivillige i Meråker forholde seg til en slik aksjon?

– Jeg koordinerer et team som skal få dette i gang i vår kommune. Allerede har vi de politiske partiene med oss som deltakere. Vi oppfordrer allerede nå lag og foreninger til å melde sin interesse. De vil bli tildelt roder og strekninger for å rydde søppel, sier Eva Lundemo.

Aksjonsleder Lundemo har selv registrert at Stjørdalselva har innslag av uønsket landbruksplast. Hun frykter at dette kan påvirke fisk og vanndyrfauna negativt.

– Målet for aksjonen den 4. mai er å gjøre vårt eget bosted penere og mer presentabelt for de som bor i kommunen og de som besøker oss. Det er allerede bestilt sekker og containere fra Innherred Renovasjon. Dette leveres uten kostnad til aksjonen, sier Eva Lundemo som håper å sysselsette mange frivillige i arbeidet med rydding tidlig i mai.

4. mai er datoen

Det blir roder langs flere strekninger, som Turifoss-Dalådalsvegen og Coop til hengebrua blant mange. Lundemo vet det ligger mye avfall langs veiene og ved åkerkanter som bør ryddes vekk.

– Vil aksjonene i Meråker og Stjørdal gjennomføres på samme dag?

– Datoen 4.mai gjelder for begge kommunene. Den kjente aksjonen langs fjorden og innover mot Sandskogan, i sentrum og mot Evja i Stjørdal vil fortsatte også i år, sier Rune Sagen som har håp om at også Meråker nå greier å skape et stort engasjement for å rydde avfall i egen kommune.

Det er allerede klart at Trondheimsfjorden Båtutleie skal rydde øvre deler av Stjørdalselva i tillegg til at båter benyttes i aksjonen langs Stjørdal sin strandsone.

– Enda vakrere

Frivillige i Meråker oppfordres til å benytte refleksvester under aksjonen. Sikkerhet skal ivaretas også langs veier og åkerkanter.

– Vi skal unngå ulykker og blant utfordringene er rydding langs veier i kommunen. Dette må vi organisere slik at flest mulig barn og unge ikke trekker ut mot trafikkerte veikanter. Voksne må rydde langs de mest utsatte strekningene, men vi trenger mange barn til å rydde eksempelvis rundt den videregående skolen, barneskolen, ungdomsskolen og ved bosenter, sier Eva Lundemo.

Hun oppfordrer til å melde sin interesse allerede nå for deltakelse i aksjonen.

– Etter 4.mai har jeg store forhåpninger om at Meråker har blitt enda vakrere for fastboende og besøkende, sier Eva Lundemo og støttes i akkurat det av Rune Sagen med erfaringene fra tilsvarende ryddeaksjoner i Stjørdal.

Les forrige sak:
STOR PÅGANG: - I år har vi opplevd gledelig stor pågang etter billetter til Satatun-revyen, sier Kari Hognes i arrangementskomitéen.       
Alle vil se Trump, Erna og Trine

Alle billetter revet vekk to uker før premieren

Close