2 °C Stjørdal, NO
21/10/2019

Midtsommerhelg i Prestegårdshagen

- Møt opp til en uforglemmelig helg hos Stjørdal museum Værnes kommende lørdag og søndag, oppfordrer Unni Raaen Nysæther og de ansatte ved museet. Prestegårdshagen fremstår oppgradert og Ingebrigtsengården er flyttet ned til de gamle husene i «Hæsjgata». Unni i paviljongen med prestegårdsboligen fra 1800-tallet bak.

 

Stjørdal museum Værnes ønsker kommende helg velkommen til «Nye Prestegårdshagen» med sine over 200 år gamle trær og nyplantede rosebed. Blant trekronene under presten Hieronymus Heyerdahl sine lerkegraner og lønnetrær skal det myldre av aktiviteter begge dager med oppstart allerede klokken 11.00 på lørdag. Konferansierens velkomsttale med humor og sang føres videre med et utvalg sanger om livet og kjærligheten fra et musikkteater. Det blir «balanse», en interaktiv opplevelse for de minste. Actionpainting og «Åpen scene» der talenter vises frem for publikum. Gammeltraktorens venner starter opp doningene og en tankevekkende forestilling for voksne tilbys.

 

–         Vi har noe for en hver smak begge dagene denne store museumshelga. Det har vært søndag som tradisjonelt har vært store museumsdagen, men i år har vi mye interessant begge dagene. Helt frem til klokka halv sju lørdag tilbyr vi «Kunstnerisk samtale», et seminar i kirkestallen om kunst fra ulike kulturer, sier Unni Raaen Nysæther ved museet. Tre utstillinger kan hun også tilby med: «Fra kjøkkenbenk til talerstol» en stor utstilling om stemmerettsjubileet for kvinners allmenne stemmerett 1913-2013. «Maleriutstilling i vognbua» av Heidi Ruud. «Postkortforum» i den gamle presteboligen med postkort tatt av tidligere fotograf Dagfinn Furunes.

 

Coop Storlien artikkelnivå

–         Prestegårdshagen blir full av aktiviteter begge dagene. Salg av bakevarer fra Eidum Gårdsbakeri, skomaker Christensen, Stjørdal Internasjonale kvinneklubb kommer og selger mat.  Ornitologisk forening har stand. Det blir lirekassemusikk og dyr kommer fra Hofstad samdrift. Kjøring med hest og kaninhopping, bueskyting og arkeologisk utgraving i sandkassen for de minste. Åpen smie og omvisning på loftet hos Clara Hansen tilbys, som denne uka får et komplett værelse klart i Bernhards Minde, sier Unni Raaen Nysæther.

 

Mangfoldig museumsdag også søndag

Mange av de samme aktivitetene tilbys på søndag fra 12.00. International Theatre Lab kommer også søndag med spennende uttrykk. Aktørene har sett på omgivelsene i Prestegårdshagen og latt seg imponere av de flotte store trærne.

–         Søndag blir det avduking og markering av minnesteinen om Hieronimus Heyerdahl som anla hagen her tidlig på 1800-tallet klokka 14.00. Han var grunnlegger av prestegårdshagen og var prest i Værnes kirke. Heyerdahl dro til Eidsvoll og var med på utforming av grunnloven i 1814 sammen med Peter fra gården Ersgard i Stjørdal. Prest Heyerdahl hadde sansen for grønne verdier, og ville nok vært stolt over dagens trær og dugnaden som er lagt ned i hagen de siste par årene. Det blir mange stands og boder etter at museet er åpnet fra 12.00 søndag. Afghansk kulturverksted for ungdom opptrer, og Stjørdal Veteranbilklubb og Stjørdal Veteran Motorsykkel Club kommer. Det blir omvisning i «Nye Hæsjgata» fra klokken 15.00 søndag og tilbud fra ung til voksen lover Unni og de ansatte på museet.

 

                           

 

Les forrige sak:
Toget tar færre vilt enn biler men utgjør en betydelig fare for viltet.
Viltpåkjørsler koster millioner!

  Mens 900 dyr døde etter å ha blitt påkjørt av […]

Close