-1 °C Stjørdal, NO
15/02/2019

Miljøbomber under juletreet


Hundretusener av produkter til barn og voksne,  som mobiltelefoner, flatskjermer, leker, tv-spill og en hel haug med andre produkter som trenger strøm. Hver og en av disse julegavene er mulige små miljøbomber, som inneholder miljøgifter.

 

En stor andel av disse gavene vil være elektriske produkter. Det vil føre til en stor utskiftning av elektriske produkter i norske hjem. Havner alle gamle kjøkkenmaskiner, TVer, DVD-spillere, leker og andre elektriske produkter i søpla – og ikke blir levert til en butikk eller avfallsstasjon som sikrer riktig håndtering, vil miljøgiftene slippe ut og skape store konsekvenser for miljøet.

 

Elektriske produkter inneholder alt fra bromerte flammehemmere til bly og andre tungmetaller. I det øyeblikket produktene kasseres kan miljøgiftene slippes ut. Alle forhandlere har et lovpålagt ansvar om både informere og ta i mot, alternativt kan de leveres på avfallsstasjoner.

– Hvorfor ikke gjøre et krafttak for miljøet i romjulen? Når man likevel skal på den obligatoriske bytterunden i butikkene, oppfordrer jeg alle til å ta med de elektriske produktene som ikke skal brukes lenger til butikker som selger lignende produkter. Dermed tar man miljøansvar og unngår at miljøgiftene kommer på avveie og skader mennesker, dyr og naturen, sier Gunnar Murvold, administrerende direktør i RENAS. Det er en ideell organisasjon som på vegne av 2850 medlemsbedrifter administrerer en landsdekkende innsamlings- og behandlingsordning for elektrisk og elektronisk avfall. RENAS samler inn og behandler kasserte elektroprodukter fra næringslivet. Skadelige miljøgifter som plukkes ut er bl.a. kvikksølv, bly, kadmium, PCB, asbest, ioniske kjerner (fra røkvarslere) og bromerte flammehemmere.

Les forrige sak:
Kommunal helsesjekk

  Fra årsskiftet trår ny folkehelselov i kraft. Den skalbidra til […]

Close