4 °C Stjørdal, NO
25/11/2020

Mina (14) må betale tredobbel pris

Må betale mer i avgift til kulturskolen fordi hun kommer fra en nabokommune

Mina Sofie Krogstad (14) fra Meråker deltar på jazzdans ved Stjørdal kulturskole. Hun og far Kyrre Krogstad skjønner lite av hvorfor de må betale tre ganger så mye i kulturskoleavgift. Mina Sofie Krogstad (14) fra Meråker deltar på jazzdans ved Stjørdal kulturskole. Hun og far Kyrre Krogstad skjønner lite av hvorfor de må betale tre ganger så mye i kulturskoleavgift.
Elbil-lading

Mina Sofie Krogstad (14) fra Meråker er elev ved Stjørdal kulturskole og deltar på jazzdans. Det at hun kommer fra en nabokommune gjør at hun må betale tre ganger mer i avgift enn kulturskoleelever fra Stjørdal.

14-åringen fra Meråker har hatt dans som sin store interesse i mange år. Hver mandag og onsdag deltar hun på jazzdans ved Stjørdal kulturskole, noe hun har gjort i seks år.  Denne typen dans tilbys ikke ved kulturskolen i Meråker, derfor må hun til Stjørdal og Kimen kulturhus for å være med på dette.

– Jeg liker veldig godt å drive på med dans, men det er veldig dumt at vi må betale så mye når vi i tillegg må kjøre hele vegen fra Meråker. Jeg har vurdert om jeg må slutte på grunn av dette, sier Mina Sofie Krogstad.

– Henger ikke på greip

For to år siden fikk hun beskjed om at kommunestyret hadde vedtatt å øke avgiften ved kulturskolen for elever som kommer fra andre kommuner.

– Det første året var Meråker Kulturskole med på å betale avgiften slik at vi fikk en redusert pris. Men nå går de ikke med på det lenger fordi de har ikke økonomi til dette. Nå må vi betale hele beløpet selv og det synes jeg er drøyt. Det hører ikke hjemme noe sted å betale så mye, sier far Kyrre Krogstad.

Ifølge faren betaler en elev fra Stjørdal kommune drøyt 2000 kroner per semester for å delta på kulturskolen. For at datteren skal få delta på jazzdans må de ut med 6100 kroner per semester, altså tre ganger så mye.

– Dette synes jeg absolutt ikke er greit. Jeg skjønner man skal prioritere sine egne elever først, men beløpet i denne størrelsesorden henger ikke på greip. Vi har brukt kulturskolen i seks år og plutselig øker avgiften betraktelig, til en trippel pris. Hvorfor Stjørdal kommune opererer slik vet jeg ikke, men det hadde vært interessant å vite grunnen til dette. Jeg forstår ikke argumentet til politikerne ved å vedta denne høye avgiften, sier han.

- Vi har brukt kulturskolen i seks år og plutselig øker avgiften betraktelig, til en trippel pris, sier Minas far Kyrre Krogstad.
– Vi har brukt kulturskolen i seks år og plutselig øker avgiften betraktelig, til en trippel pris, sier Minas far Kyrre Krogstad.
Har snakket med andre kulturskoler

I tillegg til jazzdans tar Mina Sofie Krogstad også fordypning. Det betyr at de betaler for to timer i uken og må ut med rundt 25.000 kroner i året. For en kulturskoleelev fra Stjørdal ville det tilsvarende tilbudet vært på litt over 8000 kroner. Familien har nå vært i kontakt med andre kulturskoler for å høre hvilken praksis de har på dette.

– Vi har undersøkt litt og vært i kontakt med andre og litt større kulturskoler som har mindre kommuner rundt seg, deriblant Levanger, Steinkjer og Namsos. Det de sier er at de tar inn elever fra andre kommuner så lenge de har plass og at avgiften er den samme som for elever i deres egen kommune.

Krogstad har også vært i kontakt med rektor ved kulturskolen, som sier dette er et politisk vedtak.

– Jeg tenker at dette er noe de bør ta tak i og få til en rettferdig pris. Det er skrekkelig dårlig gjort å tredoble prisen når vi har vært her i så mange år, sier Krogstad.

– Ikke unaturlig å ta full pris

Kultursjef Jarle Førde i Stjørdal kommune forteller at kulturskolen tar imot elever fra andre kommuner, men viser til punkt 10 i Stjørdal kulturskole sine politiske vedtatte retningslinjer: «Kulturskolens målgruppe er barn og unge i alderen 3-20 år bosatt i Stjørdal».

Kultursjef Jarle Førde.
Kultursjef Jarle Førde.

– I noen tilfeller kan man ta imot elever fra andre kommuner som har stått på venteliste på populære fag, spesielt dans. Dette har man fått til der det har vært behov for å fylle opp grupper, eller det har vært frafall av plasser. Hver elevplass i kulturskolen i Stjørdal finansieres med 1/3 elevavgift og 2/3 kommunale midler. Med elever fra andre kommuner har man derfor sett seg nødt til å ta full pris. Det er flere trønderske kulturskoler som praktiserer dette, sier Førde.

Ordfører Ivar Vigdenes (SP) er enig med Førde og mener det er naturlig å ta en høyere pris for elever utenfor kommunen.

– Jeg kjenner på stående fot ikke til at det finnes noe politisk vedtak på dette. Men jeg har allikevel noen betraktninger rundt dette. Kulturskolens tilbud er for de fleste tilfeller et tungt subsidiert tilbud. Dette selv med en viss egenbetaling. At det innenfor de rammer som vi har, og for å kunne gi et best og størst mulig tilbud til kommunens egne innbyggere, anser jeg det ikke unaturlig å ta en noe høyere pris fra elever utenfor kommunen, sier Vigdenes.

Les forrige sak:
God uttelling og interessant tema hos SJFF sitt kvinneutvalg nylig da parteringskurs sto på timeplanen i foreningens flotte lokaler. Foto privat.
Lærte damene å partere

Stjørdal Jeger- og Fiskerforening sitt kvinneutvalg arrangerte kurs i partering av slakt og vilt

Close