6 °C Stjordal, NO
21/02/2020

Mindre søppel langs fjorden

Tydelig at ryddeaksjonene fungerer

De ble med den lokale fugleforeninga på ryddeaksjon. Lina Engan Bidtnes (9), Oliver E. Bidtnes (11) Kåre Vikan (9) og Nils Vikan (6) gjorde en flott innsats med å rydde langs fjorden på Sutterøy. De ble med den lokale fugleforeninga på ryddeaksjon. Lina Engan Bidtnes (9), Oliver E. Bidtnes (11) Kåre Vikan (9) og Nils Vikan (6) gjorde en flott innsats med å rydde langs fjorden på Sutterøy.

Strandryddedagen med ryddedugnaden langs fjorden, ved gater og i bygder resulterte i mellom 65 og 75 kubikk med avfall. Det tilsvarer avfall i en full stor kontainer. Situasjonen var derimot bedre enn fjoråret. Det kan bety at folk og bedrifter er blitt flinkere til å kildesortere avfallet.

Det var flere som deltok på ryddedagen som uttalte at fjæra, åkerkantene og menneskenes omgivelser bør være fri for avfall. Det stemmer ettersom småkryp, dyr og fugler lever og bor i vår nærnatur. Nå ble store mengder plast, papir, flasker og metallbokser ryddet i sekker og tatt hånd om av over 300 frivillige. Koordinator for aksjonen i Stjørdal, Rune Sagen sier etter aksjonen at innsatsen betyr veldig mye ettersom også flere år gammelt avfall, plast, metall, papir og sent nedbrytbare materialer nå ble plukket og samlet til destruksjon.

– Vi kan være stolte av egen innsats, faktisk er vi i Stjørdal blant de flinkeste kommunene i landet til å bidra på denne ryddedugnaden. Vi vet at noen bygder og grendelag startet tidligere. Tydelig synes mange slike ryddedugnader er både nyttig og sosialt å delta på, sier Rune Sagen som også i år tok jobben med å koordinere den felles ryddedagen der rundt 350 deltok fra lag og foreninger, politiske partier, frivilligsentralen og enkeltpersoner. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Snekker’n Boligmesse
Frivilligsenralen fylte opp 60 sekker med søppel og avfall fra Halsøen og Langøra. Saleh, Welderafuel, Noah, Mohamed, Mostafad og Fida var blant 12 deltakere fra sentralen.
Frivilligsenralen fylte opp 60 sekker med søppel og avfall fra Halsøen og Langøra. Saleh, Welderafuel, Noah, Mohamed, Mostafad og Fida var blant 12 deltakere fra sentralen.

– Alle deltakende har uansett alder og uavhengig av område eller tidspunkt for dugnad utført en kjempeviktig jobb for kommunen og fellesskapet. Hvert år møter jeg bare positive mennesker som gjerne vil gjøre kommunen renere og penere, sier koordinator Rune Sagen.

Fra ytterst på Sutterøy hele strandsonen inkludert Vikanbukta ryddet Lina Engan Bidtnes (9), Kåre Vikan (9), Oliver Engan Bidtnes (11) og Nils Vikan (6). På strekningen fant de mye papir og plast fra husholdningene. Brøytepinner, tomme aluminiumsbokser, isopor og plastdeler i mange utgaver.

– Vi synes det er mye finere når ikke søppel og plast ligger der vi skal gå på tur, sa Lina og Nils, – to av mange unge deltakere under ryddeaksjonen.

Mange deltakende blant lag og foreninger, partier og klubber kunne og burde vert nevnt. Alle vet hvilken stor betydning dette har både for stolthet til egen kommune, for bedre holdninger og for et renere bosted. Noen områder utpeker seg som mere utsatt for forsøpling.

– I år måtte vi legge ned ekstra ressurser spesielt nord for industriområdet på Sutterøy. Vi opplevde derimot mindre avfall langs nedre del av Stjørdalselva og på Sandfærhus i år, sier Sagen.

Han synes det var spesialt artig at en ny lokalitet for den sjeldne liten salamander ble oppdaget i en dam på Sutterøy. På store deler av Langøra sør og nord ble det ryddet bort avfall. De som deltok på Langøra lot seg imponere over det fantastiske strandområdet Langøra utgjør på en avsperret sentrumsnær strekning av fjorden.

– Hva fant dere av avfall på Langøra i år?

– Deltakere fra Frivilligsenralen plukket full hele 60 sekker med søppel. 12 personer var med vår gruppe i Halsøen og på Langøra. Vi delte strekningen Langøra med frivillige fra partiet Høyre, Kimen og Avinor, forteller Fida Afif og Siri Bones som begge deltok fra Frivilligsentralen. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

Marit Moe og Roald Wågø fant mye søppel fra husholdninger rundt dammen nord på Sutterøy.
Marit Moe og Roald Wågø fant mye søppel fra husholdninger rundt dammen nord på Sutterøy.

Fra Folvikbukta mot Vikanlandet ryddet partiet SV. Ved Fiskvika deltok rotaryklubben. Fra Fløan kai mot Steinvikholmen ryddet Senterpartiet fjæra og åkerkanter. Folk i alle aldre deltok under årets ryddeaksjon. Rune Sagen vi gjerne rette en stor takk til alle som gjorde eller fortsatt gjør en innsats med å skape en trivelig og ren kommune. Onsdag neste uke er det Meråker sin tur å arrangere ryddedugnad. Eva Johanne Lundemo er koordinator og fordeler rodene i kommunen. Forutsetningene med snøfritt i Meråker må være til stede, det meldes om behov for å rydde avfall og søppel langs veier og på offentlige steder også i Meråker.

Les forrige sak:
Lill Harriet Sandaune ble valgt inn i sentralstyret til Fremskrittspartiet søndag.
Valgt inn i landsstyret

Malvik-politiker valgt etter votering på landsmøtet

Close