16 °C Stjørdal, NO
13/07/2020

Mini-Britannia med pepperkakesmak

Heidi fikk ett av sine store ønsker innfridd

STASELIG HUS I STASELIG HOTELL: Britannia Hotel har fått sitt helt eget spesialbygde pepperkakehus fra Heidi Sagli Lie. Byggmesteren er veldig fornøyd med resultatet som nå pryder det nyoppussede hotellet. (Foto: Privat)

Da de ringte fra Britannia Hotel og ønsket seg hotellet sitt som pepperkakehus fikk Heidi Sagli Lie ett av sine største juleønsker innfridd.

– Jeg skrev en ønskeliste til jul i fjor og en ting jeg ønsket var å lage pepperkakehus til Britannia. Så kom sannelig henvendelsen, – det var utrolig artig, sier Heidi Sagli Lie.

Tok av med kronprinsfamilien

Hun bor og baker på Skatval, men er fra, og jobber som frisør i, Trondheim. Nesten hver eneste dag går hun forbi ærverdige og nyoppussede Britannia Hotel. Det har gjort inntrykk på pepperkakehusdronningen. For fra september og fram til adventstiden starter er det pepperkakehus som fyller det meste av hodet, fritiden og kjøkkenet til Sagli Lie.
– Jeg startet med pepperkakehusene for fullt for fem år siden. Så tok det av litt, for å si det pent, for to år siden da kronprinsfamilien ville ha likens hus som det jeg hadde bygd, forteller Heidi Sagli Lie.

Fornøyd byggdame

Det var nok oppmerksomheten den gangen som gjorde at selveste Britannia henvendte seg i år. Lørdag morgen, etter fem ukers intens byggevirksomhet kunne huset fraktes fra Skatval til Trondheim og nå sørger det for ekstra staselig julestemning i storhotellet.
– Det ble lekkert, synes en fornøyd pepperkakehusbygger.
Pepperkakehuset har utvendige mål på 70 x 35 centimeter og framstår med tre etasjer sett utenfra. Inni er det imidlertid én etasje, som er stappfull av hotellets lekre detaljer.
– Jeg har tapetsert alle vegger, gulv og tak med hvit tapet, det er lysekroner, juletre med minijulegaver, en tre-etasjers kake og selvsagt et minipepperkakehus. Så har jeg lyssatt alt, – også en stor krans over døren. Som du forstår er jeg temmelig opptatt av detaljer, men det må jo se ut som et ordentlig hotell, sier en smilende Heidi Sagli Lie. (Artikkelen fortsetter under bildet!)

MESTERVERK: Britannia er et meget ærverdig hotell, og det samme kan trygt sies om hotellet i pepperkakeversjon. (Foto: Privat)
Ferdig tolv timer før fristen

Det har vært fem travle uker med tegning, planlegging og bygging. På slutten måtte hun ha bittelitt hjelp fra tvillingsøster Tove til å lage de siste detaljene til inventaret i huset, men fredag kveld klokka 22 var huset fiks ferdig og klar til transport.
– Alt gikk på skinner på slutten, så vi var ferdige i god tid, sier Sagli Lie og flirer. God tid vil si tolv timer før huset skulle leveres et julepyntet Britannia Hotel.

Selvbygger

Nå er årets storprosjekt levert, men pepperkakesakene er ikke pakket bort.
– Jeg skal bake ett for å ha hjemme også. Hvordan det skal se ut vet jeg ikke, men kanskje et høyt og flott ett, sier Sagli Lie. Hjemmehuset kan forresten bli stående temmelig lenge. I fjor sto det helt til juni, men underveis fjernet hun «istappene» og bygde det om til et sommerhus.

Drømmer om Slottet

Pepperkakehusmakeren innrømmer gladelig at hun er veldig «julete» og glad i tradisjoner og kos. Nå har hun brukt både kjøkken, og delvis stue, til det store Britannia-prosjektet og da er det greit at resten av husets beboere innfinner seg med det.
– Jeg starter juleforberedelsene i begynnelsen av september. Jeg er veldig glad i å bake konfekt og sjokolade og sånne ting. Samboeren, som forresten sto for transporten og sikringen til Britannia, synes det er helt greit, så dette er bare en artig hobby, sier Heidi Sagli Lie.
– I fjor hadde du pepperkakehusbygging av Britannia på ønskelisten. Hva står der i år?
– Nei, si det. Det hadde jo vært stas å lage Slottet i miniatyr da, men jeg er åpen for alle gode forslag.

Les forrige sak:
Jenssen best av de hjemmeværende

Stav sesongåpnet med 7. plass

Close