10 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

Minnene til Gerd, Arnt og Solveig falt i smak hos publikum

Har gitt folk et innblikk i livet på 1930-tallet

En av utstillingene ved museet «Hæsjgatas historier» er basert på minnene fra Gerd Petterson Furunes (f.v.), Arnt Lyder Aune og Solveig Skjervold. En av utstillingene ved museet «Hæsjgatas historier» er basert på minnene fra Gerd Petterson Furunes (f.v.), Arnt Lyder Aune og Solveig Skjervold.

Stjørdal museum Værnes legger en flott sommer med mange besøkende bak seg.

– Søndag 22. august var siste ordinære åpningsdag, men de tar imot grupper på omvisning etter den tid, sier konstituert avdelingssjef Unni Raaen Nysæther.

Basert på minner

En milepæl var da de i juni åpnet Iversengården i Hæsjgata på museet for publikum.

– Gjennom vår nye utstilling «Hæsjgatas historier» har publikum fått innblikk i livet på Stjørdalshalsen på 1930-tallet. Basert på minnene til Solveig (f.1920), Gerd (f. 1925) og Arnt Lyder (f. 1929) har vi produsert en utstilling om livet her for snart hundre år siden, forteller Nysæther.

Lokalt næringsliv, fremveksten av Værnes flyplass og Stjørdalsutstillingen med 60.000 besøkende i 1935 er blant tema som berøres.

– I Prestegårdshagen har vi en fotoutstilling med sju foto fra 1930-tallet. Visste du at Storvika baderestaurant ble åpnet 1. juli 1935 av Kaare Berg, formann i losje Ole Vigs ungdomslag Ludvik Holberg? spør Nysæther.

Et av fotoene viser den populære restauranten.

Lære mer om skiferen

Museet har også hatt åpent i utstillingen «Stjørdalsskifer» som tar for seg produksjonen av skiferheller til tak i perioden 1840 til rundt 1940, forteller Nysæther.

– I utstillingen kan besøkende lære mer om hvor skiferen fra Stjørdal tok veien, om arbeidsutvandring til Finnmark, om drift i lokale skiferbrudd, og hvordan takheller av skifer formes og legges, forklarer hun.

– På grunn av pandemien har hatt færre arrangement enn tidligere år, men sommeren har likevel vært god. Som i fjor har mange oppsøkt lokale tilbud, og det er vi svært tilfreds med, avslutter Nysæther.

Les forrige sak:
Prosjektlederne Håvard Kjesbu Skjellegrind (t.v.) og Kristian Hveem er i gang med nok en HUNT-undersøkelse som skal gi svar på hvordan koronapandemien har påvirket folks helse.
Skal finne ut hva pandemien har gjort med folks helse: – Kan ha hatt mange interessante konsekvenser

Håvard Kjesbu Skjellegrind og Kristian Hveem er i gang med en ny HUNT-undersøkelse

Close