8 °C Stjørdal, NO
10/07/2020

Mister aldri troen på en bedre verden

Stiller alltid opp for TV-aksjonen

STILLER OPP: Inger Johanne Overvik Uthus står i bresjen for årets innsamlingsaksjon i Lånke. Troen på en bedre verden gjør at hun stiller opp igjen og igjen for TV-aksjonen.

Inger Johanne Overvik Uthus har deltatt i innsamlingskomiteen for TV-aksjonen i minst ti år på rad. Troen på en bedre verden er hennes drivkraft for å gjøre en frivillig innsats for folk i utviklingsland.

Årets TV-aksjon foregår 20. oktober i regi av hjelpeorganisasjonen Care. Aksjonen er kalt «Nå er det hennes tur», og pengene skal kanaliseres til hjelpe- og utviklingstiltak for kvinner i ni land. Ambisjonen er å hjelpe 400.000 kvinner.

– Jeg mener at hver eneste TV-aksjon bidrar til å gjøre verden bedre. Det tror jeg bestandig, ellers hadde jeg ikke ønsket å legge ned så mye frivillig arbeid. Vi må begynne en plass, og hvert eneste skritt vi tar hjelper, sier Overvik Uthus, som har ansvaret for innsamlingen på Lånke.

Konkrete tiltak

Nylig deltok hun sammen med resten av kommunekomiteen på et informasjonsmøte i forkant av aksjonsdagen. Der fikk de vite hvilke utfordringer Care ønsker å ta tak i årene fremover. Fattigdom, nød og elendighet er som kjent svært utbredt, og land som Niger, Mali og Burundi, som er tre av landene som skal motta midler gjennom årets TV-aksjon, trenger sårt bistand.
Pengene skal blant annet benyttes til at kvinner kan danne spare- og lånegrupper, motivere og legge til rette for at flere kvinner kan delta i politikk og samfunnsliv og ikke minst at kvinnene skal få ta styringen over egen kropp gjennom blant annet få gifte seg med den de vil og ikke minst få informasjon om og tilgang til prevensjonsmidler.

– Mange av jentene er ikke eldre enn 12-13 år når de blir bortgiftet, og de blir mer eller mindre solgt til en mann som overtar styringen av hennes liv, sier Overvik Uthus.

Trenger bøssebærere

Hun håper stjørdalingene blir med på dugnaden for å bedre kvinners liv.

– Årets tema er veldig viktig, og det er forferdelig trist at vi ikke er kommet lenger når det gjelder likestilling og kvinners rettigheter. Heller ikke her hjemme er vi kommet langt nok, men sammenlignet med resten av verden har vi det fantastisk, sier hun.

Overvik Uthus mener folk stort sett er flinke til å stille opp som bøssebærere, men merker at det er vanskeligere å rekruttere folk enn før.

– Lånke er et av stedene det har vært vanskeligst. Unge og godt voksne er flinke, men 30- og 40-åringene som bor i nye boligområder er verre å få med på dugnader. Min oppfordring er å bruke noen få timer søndag ettermiddag 20. oktober. Det har folk tid til, og dessuten er det kjempemoro å besøke mennesker som har ventet i timesvis på at de skal få besøk av en bøssebærer, sier ildsjelen.

 

Les forrige sak:
Havnet på taket etter utforkjøring

Stjørdalinger i trafikkulykke i Sverige - glatt føre på E14

Close