8 °C Stjørdal, NO
16/09/2019

Morten «Twist» parkerer bussen

Kjører sin siste tur fredag – lørdag fyller han 75

SISTE TUREN: - Alt har sin tid. Jeg kan se tilbake på svært mange hyggelige år i selskap med busspassasjerer, sier Hans Morten Pedersen som fyller 75 år på lørdag 1. juni og blir pensjonist på ordentlig. SISTE TUREN: – Alt har sin tid. Jeg kan se tilbake på svært mange hyggelige år i selskap med busspassasjerer, sier Hans Morten Pedersen som fyller 75 år på lørdag 1. juni og blir pensjonist på ordentlig.

– I oktober blir det 52 år siden jeg startet med klasse 1 lastebil for NSB i Trondheim i 1967, forteller Hans Morten Pedersen som lørdag går over i pensjonistenes rekker på sin 75-års dag.

– Først hadde jeg ikke bussertifikat, men det skaffet jeg i løpet av noen få måneder og debuterte som bussjåfør for NSB ved påsketider i 1968. Allerede den gang var det stor aktivitet med over 100 ansatte for å dekke trafikken rundt Trondheim og lengre turer som til Støren og Oppdal.

I utgangspunktet hadde NSB ansvar for all transport utenfor bykjernen.

– Men stor vekst og nye tider krevde omorganisering. Det har blitt noen slike runder opp gjennom årene. TT ble en viktig aktør og tok over alt innenfor Trondheim kommune. Da ble det resten igjen på oss, sier Pedersen

Det har vært mange navneskifter for bussjåfør Pedersen opp gjennom årene. Det startet som Bildriften i NSB. Så ble det NSB Bilruter og NSB Biltrafikk.

– Det var både lastebiler og busser. Jeg jobbet på alle rutene og fikk god lokalkunnskap. Time-ekspressen kom i 2000. Det var en stor forendring og der var jeg med fra starten. Det var ambisjoner om å tilby busstransport hver time fra tidlig morgen til sen kveld. Vi hadde en god kultur med presise avganger, sier Hans Morten Pedersen og tenker tilbake på tida bak rattet:

Ta lappen

– Nå fyller jeg 75 år 1. juni. Jeg har vært i jobben lenge etter vanlig pensjonsalder; er ganske frisk og på farten. Det er greit å ha noe å holde på med. Jeg ville ikke sitte hjemme alene. Det er mange trivelige og flotte kolleger selv om det kan være en «tøff» tone. Nå er jeg i Nettbuss og kjører stort sett Stjørdal – Brekkåsen. Boreal snappet 310 rett foran oss, sier han.

Hans Morten Pedersen er hommelviking på sin hals selv om han levde sine første ti år i Stjørdal.

– Jeg er fortsatt med i Hommelvik Mannskor. Da jeg var 15 år gammel, ble jeg spurt av Åge Haugan om jeg ville starte band og være vokalist. Dette var i Shadows-tida. Jeg var ganske aktiv i Frelsesarmeen i min barndom. Der fikk jeg god anledning til å synge og det ble lagt merke til. Derfor kom forespørselen om å være vokalist. Dermed dannet vi Vikings og begynte å øve i hønhuset til Haugan, sier den syngende bussjåføren.

Vikings ble raskt populære og i løpet av ett års tid ble de veldig godt kjent og fikk oppdrag over hele Trøndelag.

– Jeg kjenner mange samfunnshus. Vi satte publikumsrekord på Rehaugen på Skogn i 1962 med 923 betalende. Jeg ble tidlig familieforsørger. Da sluttet karrieren som musiker etter hvert. Jeg kom inn i NSB og ble stasjonert som stasjonsbetjent i Fauske. I 1967 søkte jeg meg over til Trondheim Bil for å komme tilbake til Trondheim. Jeg hadde vært sjåfør under militærtjenesten på Værnes og likte sjåføryrket. Årene gikk og jeg ble pensjonist som 62-åring for 13 år siden i 2006. Men det varte bare én ettermiddag før jeg ble tilkalt til ny tjeneste allerede neste dag. Og der har jeg fortsatt siden, sier Hans Morten Pedersen.

Som sjåfør må man være presis og forholde seg til omgivelsene. Man må starte på riktig tidspunkt for å holde ruta.

– Det har vært en radikal forandring av trafikken på 52 år, men det har også vegene. Men det er ikke alt nytt jeg setter pris på. Miljøgata i Trondheim er misforstått trafikkplanlegging. Bussjåførene møter daglig passasjerene og kjenner deres behov. Dette er en viktig kunnskap å bringe videre i en tid som har gitt nye betalingsløsninger, sier Pedersen som i voksen alder har søkt ut mot sjøen igjen:

– Vi har hatt campingvogn i Vågen på Frosta de siste 14 årene siden 2005 og storkoser oss. Vi har mange trivelige stunder på Frosta og er veldig godt fornøyd. Vi trives i spikertelt med varme.

– Du har alltid vært begeistret for musikk, hva er din favorittmelodi?

– Min signaturmelodi har i alle år vært «Let’s twist again». Derfor ble jeg da også kalt «Morten Twist». Jeg begynte i Hommelvik Mannskor for fem-seks år siden. Det er veldig trivelig på øvelsene og ekstra stas med opptredener. I tillegg spiller jeg dansemusikk sammen med en kollega for dans, bursdager og bryllup. Vi rykker fortsatt ut når det kommer forespørsler.

– Og spørsmål om favorittgruppe er vel overflødig?

– Favorittgruppa er Shadows i tillegg til Cliff Richard og Elvis. Men jeg er også glad i svensk og norsk dansemusikk. Vikingarna var en meget bra gruppe og Christer Sjögren en fantastisk og folkekjær vokalist. Jeg har også sansen for Ingemars fra Finnskogen, sier Hans Morten som er en mangeårig Kypros-entusiast med svært mange opphold på ferieøya. Nå er det snart slutt med busskarrieren.

Fredag kjører Hans Morten Pedersen sin siste tur til Brekkåsen 60 år etter at han var med og startet Vikings.

Les forrige sak:
LØFTET HVERANDRE: Både Rosenborg og Vardens 14-årsgutter leverte sesongens beste kamp dagen etter dette felles lagbildet. (Foto: Privat)
Fant formen etter drømmedag

Både Rosenborg og Varden leverte årsbeste dagen etter dette treffet

Close