10 °C Stjørdal, NO
25/05/2019

Muligheter for kjøper

- Det er første gang vi selger et slikt prosjekt og det har vært stor interesse, sier eiendomsmegler Nils Borgar Husby hos Heimdal Eiendomsmegling AS t.v. her sammen med byggmester Roger Lillebo.

 

– Du kan selge alt fra tomt til nøkkelferdig bolig. Så spekulerte jeg på om det kunne være mulig å selge noe som ligger midt i mellom. Firmaet mitt Stuli Eiendom AS kjøpte ei tomt i Halsenvegen. Her har vi satt opp en bolig. Istedenfor å fullføre boligen og selge den nøkkelferdig, selger vi på et tidligere tidspunkt.

– Hvordan ser boligen ut?
– Boligen er helt ferdig utvendig med 20 cm isolering. Det gjenstår 5 cm innvendig isolering. Rommene er avdelt, men det gjenstår å fullføre vegger, golv og tak. De nødvendige trykkundersøkelser er foretatt og godkjent med svært gode tall. Det er vi godt fornøyd med. Jeg ser flere løsninger for å fullføre et byggeprosjekt som dette, sier Roger Lillebo ettertenksomt.

Egeninnsats
– Tidligere var det vanlig for byggefirma å levere hus/leiligheter som ikke var helt ferdige. Kunden kunne for eksempel selv få anledning til å male og fullføre mindre oppgaver. Det ligger økonomi i all egeninnsats. Når kjøperen fratas muligheten for egeninnsats, forsvinner også økonomien som måtte ligge i dette. Resultatet er dyrere boliger.  Kjøperen sitter igjen med større lån og mindre økonomisk handlingsrom.
Jeg ser for meg to utganger for å fullføre boligen:
1) Den ene er en kjøper med vilje til egeninnsats innenfor de gitte rammer. Men fortsatt gjelder strenge krav til oppføring av boliger. Fagfolk som rørleggere og elektrikere må gjøre sitt arbeid. På andre områder er det større muligheter for egeninnsats. Dessuten kan kjøperen selv bestemme kvalitet på valg av materialer. Dette er en kjøper som har sansen for og kunnskap om å arbeide med slike løsninger. Det betyr at kjøperen gjennom egeninnsats kan redusere den totale prisen og til slutt sitte igjen med et lavere lån som gir større økonomisk handlefrihet.

2) Den andre kjøperen kan ha sansen for å treffe egne valg av endelig løsning, men er ikke interessert i å gjøre noe av arbeidet selv. Kjøperen har midler og er villig til å betale hva det koster for å fullføre. Da er det snakk om å knytte til seg fagfolk, få en pris og betale. Men du har fortsatt gleden av å påvirke og sette ditt personlige preg på det ferdige resultatet.

Coop Storlien artikkelnivå

– Kan du bistå videre på noe vis?
– Når jeg selger den halvferdige boligen, er jeg i utgangspunktet ferdig med den. For meg betyr det at firmaet får inn penger for jobben tidligere. Jo lenger er hus står før oppgjør, jo lenger løper finanskostnadene. Ved å selge på et tidligere tidspunkt får vi realisert våre verdier og kan gå videre på nye prosjekt, sier Lillebo.

Størrelse på firma
– I en tid med stor etterspørsel i markedet kunne det være aktuelt å ekspandere, men jeg er skeptisk til slik ekspansjon. Et større firma krever mer administrasjon. Vi ser altfor mange eksempler på at byggherrer går konkurs og gjerne i en størrelsesorden med én million kroner pr. ansatt. Istedenfor vekst vil jeg styrke lønnsomheten i nåværende drift. Nå er vi to firma med tre mann hver som samarbeider. Det er håndterlig og oversiktelig for lønnsom drift.

Jeg har gjort et tankeeksperiment: La oss si at firmaet i løpet av ti år kan bygge 25 hus. Dersom vi selger boligene på et tidligere tidspunkt, kan vi kanskje involvere oss i 50 prosjekter i løpet av de samme ti årene; dvs. dobbelt så mange. Det kan være vel så lønnsomt for oss som firma. Derfor er det veldig spennende å se hvilken interesse markedet har for slike løsninger som vi nå presenterer gjennom Heimdal Eiendomsmegling AS.

– Vi opplever stor interesse for prosjektet til Roger, sier eiendomsmegler Nils Borgar Husby hos Heimdal Eiendomsmegling AS.

PS! Noen timer etter intervjuet mandag ble boligen solgt til prisforlangende.

 

   

Les forrige sak:
Savnet gutt funnet

  Politiet iverksatte søk etter gutten, skriver adressa.no   - Han […]

Close