16 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Museumsdag hos Lilleøyan gårdsmuseum

Hans Gunnar Vold ønsker velkommen til museumsdager kommende lørdag og søndag fra 12.00 til 14.00 begge dager. Her ved en gråtass med original potetopptaker av merket Ferguson.

 

Kommende helg 4. og 5.juni er det museumsdag hos Lilleøyan gårdsmuseum.  Ute blir det traktorutstilling og kjøring med vogn bak gråtass. Inne på låven viser gårdsfolket historien bak industrialiseringen av jordbruket.

Hans Gunnar Vold tar imot alle med interesse for gårsdagens landbruksutstyr og kjøretøy når tunet står fullt av traktorer kommende helg. Her er det snakk om den første Ferguson gråtass og en serie andre traktormerker i fullt kjørbar stand.
Jeg kjøpte min første Ferguson gråtass for fem tusen kroner. Etter det har det bare tatt av med dagens 29 veterantraktorer på gården, sier Hans Gunnar og har gjennom årene tilegnet seg det meste av kunnskap når det gjelder modeller og produksjonsår. Før traktorens inntog var det hesten som gjaldt, og museet er derfor også rikt utstyrt med karjol og kjørevogn i tillegg til slåmaskin og potetopptaker for hesten. 

 

Vold har i eie 29 veterantraktorer som alle starter og går. De fleste i rød og grå farge og av gråtass- gullkalv type.

Hellsenteret uke 25 mobil

 

Traktorer tilbake til originalstand      
Hans Gunnar Vold skrur og mekker selv. Mannen er som et leksikon hva gjelder produksjonsår for ulike modeller traktorer. Han har i stallen en nyrenovert 1947 modell TE 20 med Continental-motor som er hentet i Mosjøen. Modellen er tydelig litt enklere enn 48-modellene med standard motor.
Vi skal huske at det ble levert 560 000 gråtasser fra 1947 til 1956. Her snakker vi om hestekrefter som tok over for hesten, og etterfulgt av gullkalv 35 som kom i 1956 i rød og grå farge. I 57 ble Ferguson slått sammen med Massey Harris, derfor M. Ferguson, sier Hans Gunnar og gleder seg til de kommende museumsdagene når låveportene åpnes for publikum. Den selvlagde vogna bak en av gråtass tar 14 personer.
Vi har egentlig et tilbud for hele familien disse to dagene. De minste får kjøre vogn mens mor kan se på strikkemaskina eller far kan prate traktor, sier Hans Gunnar som denne gangen vil vise snekkerverkstedet for publikum oppe på låven.
Vertskapet på Lilleøyan ønsker velkommen til to dager med aktivt museum.  Det blir også salg av noe spisende og drikke. Lokalene benyttes nemlig også til mindre selskaper gjennom året. Nå er det gamle traktorer og gjenstander i landbruket som gjelder.

 

På låven i museumssnekkeriet har Hans Gunnar alle Jobumodellene av motorsager fra 1948-1972.

Les forrige sak:
Her viser sentrale personer i Fram hvordan grunnmuren skal være. f.v. Lars Magne Vollan, Rolf Ch. Berg, Anne Britt Skatvold, Jostein Opheim, Heidi Valstad og Hilde Landfald
”Framhuset” blir realisert

På et ekstraordinært årsmøte i I.L.Fram sist onsdag, ble det enstemmig […]

Close