17 °C Stjørdal, NO
18/06/2019

Museumsdag søndag

Unni Raaen Nysæther, Helle Vangen Stuedal og Per Steinar Brevik ved museet tilbyr i sommer en utstilling med rot fra krigsårene “ Det gode i oss”.

 


Mangfold ved museet kunne gjerne vært tittelen på årets store museumsdag. Her finner man mye spennende å delta på eller ta i øyensyn. Museumsbestyrer Per Steinar Brevik har også i år overraskelser å by på til et bredt publikum. Utstillingen “Det gode i oss” viser gjenstander laget av fanger fra krigsårene som setter fred og frihet i en sterkere bevisstgjøring. 

 

-Den store museumsdagen er et stort løft for oss ved museet. Samtidig er vi veldig glade for at mange frivillige er med på å gjøre dette til en mangfoldig aktivitetsdag for hele familien. Hvert år prøver vi å legge inn noe nytt, og på årets store museumsdag tilbyr vi omvisning i Værnes kirke ved prost Dagfinn Slungaard og omvisning i Bernhards Minde på nedsiden av vår museumslåve, forteller museumsbestyrer Per Steinar Brevik og organisator av dagen Unni Raaen Nysæther. De to har i flere uker lagt planer for søndagens store museumsdag. Her legges det absolutt ikke opp til noen passiv opplevelse av tradisjonsbærere fra dagens og fortidens samfunn. Allerede tidlig etter åpning klokka 12.00 søndag dras lirekassen i gang ved Knut Jørgen Nonstad. Denne datidens musikk-kasse er for anledningen utlånt fra Egge museum. Traktoren gråtass hører med til det industrielle inntog i landbruket, og denne gang kan du og dine ta plass inne på låven for å høre brummende lyder fra Ferguson sine tidlige doninger. Du kan også sitte på turer med gråtraktor østover på området.

Hellsenteret uke 25 mobil

 

Et must også for veteranentusiaster

Moen Gård, noen steinkast fra museumsområdet ved Prestmoen, tar denne dagen med sine veteranbiler fra gårdstreffet til museet. Her kan du se en rekke godbiter på fire hjul i mange varianter. Kanskje kan det vanke en liten kjøretur også. Etter klarinettspill fra Nidarvoll, venter omvisning i en av flere restaurerte “hæsjgårder” fra Kjøpmannsgata.

-Vi har en venneforening her ved museet som legger ned et stort arbeid i å sette i stand “gata”, eller deler av den slik den kunne fremstå i sentrum av Stjørdal. Berhards Minde er et av flere bygg eller handelsgårder som har oppstått etter flere tusen timer dugnad. Huset som en gang lå vest for Thesalongen i gata er snart ferdig restaurert og fortjener mange skuelystne, sier bestyrer Per Steinar Brevik.

 

Dyra Inntar “stortrehagen”

Inne blant trøndelags største lerketrær treffes denne dagen kalver, kyllinger og høner fra Hofstad Samdrift. Kaniner i hoppemodus sørger Frosta og omegn kaninklubb for. Ponnier inntar museet med oppselede ponnier fra Lillemo gård. Kjøring med hest og vogn besørges av alltid blide Per Sætran som stødig holder tømmene under Jul på museet og Den store museumsdagen. Det blir salg av flatbrød og spekemat, skomaker Trond Einar Christensen preger lær i systua, honning selges, og gammeldagse drops kan nytes i spisspose.

 

– Håndverk hører også museumsdagen til. Vi har også i år veving for barn ved husflidskonsulenten i nordfylket og det blir farging av garn ute. Peder Hembre vil vise smedyrket slik det kunne være, og fugleforeninga lærer bort fuglekassesnekkering, sier Unni Raaen Nysæther og byr på et bredt tilbud nettopp for barna denne gang. Stjørdal bygdekvinnelag selger pilegrimssuppe med prostinnebrød, rabarbrasuppe og lapper. Søler du noe på fingrene, kokes såpe i regi av Ingeborg Ramstad. Prestegårdskafeen er som hver søndag denne sommeren åpen med blant annet salg av rømmegrøt. Blomstertombola i regi av Stjørdal Hagelag kan gi deg gevinster av fargerik og vakker flor. Nytt av året er også Barnas museumssti med premier til alle.

 

Utstilling fra krigsfangers produksjon

“Det gode i oss” viser en utstilling gjenstander laget av krigsfanger i Stjørdal under 2. verdenskrig. Gjenstandene i form av utskårede figurer, metallesker og skrin i treverk viser et lite utvalg av produksjonen som gjerne havnet i hendene hos vanlige familier. Familier eller enkeltpersoner som gjerne hjalp fangene med ekstra matrasjoner i vanskelige tider.

 

-Vi har fått låne et variert utvalg gjenstander fra publikum fra krigsårene eller ved fredens inntog. Disse er registrert og fotografert og vises i denne utstillingen som også inneholder sjeldne bilder blant annet tatt av fotograf Dagfinn Furunes, sier arkeolog Helle Vangen Stuedal. Vangen Stuedal har tilrettelagt og satt opp denne egenproduserte utstilling i regi av museet. En utstilling også tilrettelagt for barn.

 

-Vi vil at barn skal få tegne og oppleve på sin måte dette med okkupasjon og ufred i en krigssituasjon. Barn reflekterer på sin måte, og vi har at ansvar også når det gjelder å formidle noe av krigens historie til de minste. Flere av produktene i utstillingen ble laget for barn under 2. verdenskrig. Barn som nå er i godt voksen alder og som nå viser oss disse dokument over fortiden, avslutter Helle Vangen Stuedal. Legger du turen til museet denne dagen tas løse penger imot når voksne leverer 70 og barn 30 kronestykker.

 

Arkeolog Helle Vangen Stuedal har hatt hovedansvaret for utstillingen der produkter laget av krigsfanger er stilt ut. Utstillingen er også tilrettelagt for barn og varer frem til september i år. I bakgrunnen et fotografi tatt av Dagfinn Furunes der fanger trolig er i ferd med å lage skrin i en leir i Stjørdal.

Et av flere treskrin i utstillingen fra fredsåret 1945.

 

Les forrige sak:
Blink berget i 1.div.

    Lånke rykket opp fra 2.div forrige uke. Blink måtte […]

Close