6 °C Stjørdal, NO
26/05/2019

Mye snø på hyttetakene

 

Snøen som pynter opp hyttetaket ditt kan få det til å bryte sammen dersom du ikke passer på. Gjensidige Stjørdal advarte denne uka hytte-eiere mot de store snømengdene som har lavet ned de siste par ukene.

Lett når den er tørr
Da nysnøen kom veide den kanskje ikke mer enn et sted mellom 50 og 100 kilo per kubikkmeter. Et hyttetak tåler normalt 150 kg snø per kvadratmeter, så det kan godt ligge en drøy meter tørr nysnø på taket uten at det skaper problemer. Mange hyttetak i høyere strøk i for eksempel Meråker, Storlien, Selbu og Tydal har opp til 1,5 meter etter snøværet i det siste.

Når snøen har ligget en stund veier den fort et par hundre kilo per kubikkmeter. Bruk av hytta og varmen innenfra gjør også at snøen komprimeres og blir tyngre. Da kan selv en halvmeter bli for mye for taket ditt!  

Regn lørdag
Værvarselet for Stjørdal og omegn varsler om en del regn på lørdag. Snø suger regn som en svamp, og søkkvåt snø kan veie over 500 kilo per kubikkmeter. Mer enn et halvt tonn altså! Da skal det under 20 cm snø til før det begynner å knake i taket ditt.  Med mildvær og regn kan snøen fort bli et mareritt. Det er når du måker at du virkelig skjønner hvor tung snøen er. Snøen er i stadig omvandling. Den synker sammen og blir mer kompakt dag for dag.

Coop Storlien artikkelnivå

Måk nå som du kan
Det er lurt å ta seg en tur opp og måke nå. Det er lettere å fjerne tørr snø enn bløt og isete snø. Har du ikke anledning selv eller ikke er i form til å utføre en slik jobb må du ikke nøle med å ta kontakt med venner/bekjente eller en sprek hyttenabo! De fleste synes bare det er fint å kunne hjelpe til. Lykke til!!

Hvor mye snø tåler taket ditt?:
Kravene varierer fra kommune til kommune. Dette er SINTEFs tommelfingerregler for hustak.
– Er huset bygd før 1979 tåler det opp til 40 cm våt snø per kvadratmeter.
– Er huset bygd etter 1979 KAN det tåle opp til 90 cm våt snø per kvadratmeter.

Les forrige sak:
Joachim Munkhaug gleder seg til å møte inspiratoren Roy Hadisubroto allerede fredag. Lokale og regionale dansere bør kjenne sin besøkelsestid på workshop kommende helg. En av europas kanskje fremste dansere i sin sjanger, Roy Hadisubroto fra Nederland ankommer Dansesenteret hos Jostein Kroglund.
Roy Hadisubroto til Stjørdal

  Dansesenteret og Jostein Kroglund har fått nederlenderen Roy Hadisubroto med […]

Close