12 °C Stjørdal, NO
30/07/2021

Nå åpner turisthyttene igjen: – Rekordtidlig sommer

– I år har vi tilbud som burde passe for alle

|| Nå åpner turisthyttene for besøkende, og nå rekordtidlig. Her er bilde fra Storerikvollen i Syland. Foto: Trondhjems Turistforening||

Det meldes om rekordtidlig sommer i fjellet når turisthyttene åpner til helgen.

– Turisthyttene i Sylan og Trollheimen åpner denne helga. I fjor var det nesten full vinter på denne tida, men nå er det rekordtidlig sommer. Det er grønt og frodig i alle fjelldalene der hyttene ligger. Noen snøfonner holder fortsatt stand når man kommer lengre opp, sier Frode Støre Bergrem, daglig leder i Trondhjems Turistforening (TT)

Denne sommeren må du forhåndsbooke plass på turisthyttene før du drar til fjells. «Drop in» vil ikke være mulig før smittesituasjonen tillater det igjen.

– Det er derfor viktig at du planlegger ferien din godt slik at du sikrer deg plass i tide. Gode smitteverntiltak gjør det trygt for alle å bo på hyttene, sier Bergrem.

90-åringer på hyttetur

Lokale kjentfolk på over 90 år var på besøk på Nedalshytta denne uka, forteller Bergrem. Der ble det hevdet at man aldri før har sett Nedalen så grønn og frodig så tidlig på året.

– Det er fortsatt vannføring i en del bekker på grunn av snøsmelting. De første fjellvandrerne har lagt ut på ukesturen Norge på tvers. Folk har også gått Trekanten i Trollheimen. Det meldes om fine forhold. Likevel ligger det snø i høyden, som over Mellomfjell. Da kan noe av rødmerkingen fortsatt være dekt av snø, forklarer han.

Det er kanskje denne sommeren man skal ta fjellturen man har drømt om lenge. Ifølge Bergrem er det å gå i fjellet noe av det tryggeste man kan gjøre nå under pandemien.

– I naturen er det god plass og generelt mindre risiko for smitte fordi man er mye ute, sier han.

Gode løsninger

De betjente hyttene i Sylan og Trollheimen vil holde åpent i perioden 18. juni til 12. august.  Etter nøye vurderinger internt og i samråd med helsemyndighetene, har de kommet frem til gode løsninger som sikrer et trygt opphold.

– Det er tatt hensyn til hyttenes størrelse og utforming slik at det blir færre gjester på hver av hyttene. Obligatorisk forhåndsbooking gjør at man har full kontroll på antall besøkende til enhver tid. Du kan derfor ikke komme uanmeldt til hyttene i sommer, forklarer Bergrem.

Det er innført gode rutiner på alle TTs hytter som er tilpasset den aktuelle situasjonen og gjeldende smitteverntiltak.

– Ønsker du å sikre deg et rom helt for deg selv kan du booke dette. Det er også mulig å booke overnatting i større rom som er store nok til at avstandsreglene kan i varetas med flere kohorter. I matsalen vil det være god plass med adskilte kohorter og bordservering. I tillegg må alle gjester bidra med å ta ansvar for å følge smittevernreglene under oppholdet sitt, sier han og legger til:

– Tilsynet av de selvbetjente hyttene blir langt hyppigere enn normalt. På de fleste av disse hyttene kan man booke sengeplass som vanlig, men belegget er også her redusert for å ivareta krav om avstand.

Lei din egen hytte

Ordningen de har hatt i vinter med å leie hele hytta eksklusivt for seg og sitt turfølge blir videreført for fire av de selvbetjente hyttene denne sommeren. Det er Kjølihytta, Dindalshytta, Vassendsetra og Orkelsjøhytta.

– I år har vi tilbud som burde passe for alle, mener Bergrem.

Til de som ønsker å bo i eget telt, er også de velkommen til TTs hytter. På de betjente hyttene må man ta kontakt med betjeningen ved adkomst slik at de kan registrere deg og få anvist teltplass.

– Du vil da få tilgang til dusj og do på hytta, men ikke til andre fellesarealer.  Ønsker du å kjøpe middag må du forhåndsbestille innen klokken 12.00 samme dag direkte til hytta. Det er ingen garanti for at du kan spise inne på hytta hvis det er fullbooket, forklarer han videre.

Les forrige sak:
Prosjektleder Odd Petter Haugseth, konsulent i Stjørdal kommune Inger Lise Fiskvik og daglig leder ved Stjørdal Frivilligsentral Siri Bones inviterer 150 eldre med på middag.
Fikk 130.000 kroner – nå tar de med eldre ut på restaurant

- Det kan bli vennskap og samvær som gjør at man kommer seg litt ut av ensomheten

Close