14 °C Stjørdal, NO
21/09/2020

Nå blir det slutt på båtdriften

Jøvra legger til kai – kanskje for godt

TIL KAI: MS Jøvra blir ikke å se på Selbusjøen kommende sesong, dersom ingen andre overtar driften. Selbusjøen Båtcruise AS har vedtatt å legge ned båtdriften.

Velkjente MS Jøvra legger muligens til kai for godt. Selskapet som har drevet båtdrift på Selbusjøen vedtok mandag å legge ned denne aktiviteten.

En ekstraordinær generalforsamling i Selbusjøen Båtcruise AS mandag vedtok å legge ned båtdriften på Selbusjøen med virkning fra 2019. Det skriver selskapet i en pressemelding.

Jan Erik Steen er både daglig leder og styreleder i selskapet. Han overtok ansvaret for båtdriften i 2006. Med noen justeringer har han drevet båten i 14 år, og ifølge selskapet må tiden skrus tilbake til mellomkrigsårene for å finne tilsvarende kontinuitet.

– Det er gjort mange grep i denne perioden for å nå et marked som kan tilfredsstille lønnsom drift, men uten å ha lyktes med dette. For to år siden ble båten renovert, både i salong og styrhus, men uten den ønskede effekt i markedet. Dette har ført til 14 sesonger med negativt resultat og dagens eiere mener i denne sammenheng at nok er nok, skriver Steen i pressemeldingen.

Åpen for interesserte

Fra 1994 har det vært en rekke eiere og drivere, men markedet har vært basert utelukkende på turistvirksomhet.

– Vi tror ikke at nedleggelsen betyr mye, hverken for Selbusjøen Hotel og Gjestegård, eller Norsk Radio- og Fjernsynsmuseum på kort sikt, men det er samtidig et faktum at ei ny grein innenfor reiselivstreet i Selbu forsvinner. I 2019 er det to greiner som har forsvunnet og treet begynner allerede å bli litt glissent. Selv om en og en ting, isolert sett, ikke har avgjørende betydning, vil man i den store sammenhengen på et eller annet tidspunkt merke virkningene, skriver styret i Selbusjøen Båtcruise AS i pressmeldingen. Samtidig åpner de for alle som kan ha interesse av å videreføre båtdrift på Selbusjøen.

– Vi håper at nye og kreative krefter tenner på ideen rundt fortsatt drift av båten og Selbusjøen Båtcruise AS vil være åpen for alle som måtte vise interesse for fortsatt båtdrift på vakre Selbusjøen, skriver styreleder Jan Erik Steen.

Fjerde båt

Ser man bort fra sesongene fra 1964 til 1994 er det en tradisjon med 119 års båtdrift på Selbusjøen.

Første båt, som het Telegraf, ble satt i drift på Selbusjøen i 1871. Den gang var det en nødvendighet med båttransport, og foruten å frakte passasjerer ble den benyttet til å frakte kvernsteiner, brynestein, trelast, smør, skinn, krøtter og til sleping av tømmer. Båten Telegraf sank i 1915 ved Aftretsvika i Vikvarvet.

Kong Sverre var den andre båten, og den ble satt i drift i 1917. Det var en stor trebåt som var spesielt laget for passasjertrafikk, og hadde sin store tid i krigsårene. På det meste ble det solgt 8000 billetter på en sesong. Kong Sverre brant ved Putten i 1950.

Sverresholm ble tatt i bruk på Selbusjøen i 1954, men ulønnsom drift gjorde at den ble tatt ut av drift ni år senere.

Dagens båt, Jøvra, er opprinnelig en ambulansebåt fra Rhinen i Tyskland. Båten er fra 1968, er 72 fot lang og har en kapasitet på 50 personer.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto)
Kjørte uten førerkort tre ganger på tre uker

Må møte i retten i desember

Close