16 °C Stjørdal, NO
31/05/2020

– Nå blir det tryggere å bo i leilighetene

Sameiet installerer komfyrvakt i alle leilighetene

TRYGGERE LEILIGHETER: Brannforebyggerne Ole Johan Kiplesund (fra venstre) og Tor Buan er svært fornøyde med at sameiet i Thyholtvegen 1 med Rune Størseth og styreleder Torger Størseth (til høyre) har bestemt seg for å montere komfyrvakter i alle leiligheter. TRYGGERE LEILIGHETER: Brannforebyggerne Ole Johan Kiplesund (fra venstre) og Tor Buan er svært fornøyde med at sameiet i Thyholtvegen 1 med Rune Størseth og styreleder Torger Størseth (til høyre) har bestemt seg for å montere komfyrvakter i alle leiligheter.

På årsmøtet vedtok sameiet Thyholtvegen 1 at alle leiligheter skal montere komfyrvakt. Det gleder brannforebyggerne Ole Johan Kiplesund og Tor Buan stort.

– Bortimot halvparten av alle boligbranner starter ved komfyren. I borettslagsleiligheter er andelen enda høyere, sier Tor Buan. Han og kollega Ole Johan Kiplesund fra Stjørdal brann- og redningstjeneste er veldig glad for at sameiet i Thyholtvegen har gått til det skritt å montere komfyrvakter.

– Dette synes vi er så bra. De er antakelig det første sameiet i Stjørdal som ettermonterer dette viktige hjelpemiddelet, sier Kiplesund.

SN vippskampanje 1 mobil artikkel

– Jeg følte ansvar som styreleder og ville ha et årsmøtevedtak på dette. Når vi fikk med oss Gjensidige på en veldig bra økonomisk avtale så var det et enstemmig årsmøte som vedtok å anskaffe komfyrvakt nylig, forteller styreleder Torger Størseth.

God pris

I sju av de åtte leilighetene i sameiet er det pensjonister som bor, og det gjør det enda mer aktuelt med komfyrvakt.

– Statistikk viser at de fleste komfyrbrannene forekommer hos personer over 70 år, forteller Tor Buan.

Forsikringsselskapene kan foreløpig ikke innvilge premiereduksjon ved installasjon av komfyrvakt, men Størseth forteller om stor velvilje hos deres lokale forsikringsforbindelse.

– De har sørget for at vi får kjøpt inn komfyrvaktene til halve prisen, så det blir litt under 2.000 kroner pr. leilighet. Det vedtok årsmøtet at sameiet skal koste på, men vi må plusse på den månedlige husleien noe, sier Torger Størseth.

Informerer gjerne

Som tidligere rektor er Størseth sitt ansvar bevisst. Brannsikkerhet har vært viktig i hans jobb, og det er også viktig som sameiesjef. Han er veldig fornøyd med at brannvesenets menn har vært pådrivere.

– Vi jobber hele året med forebygging, og vi er ofte på møter hos sameier og borettslag for å informere om brannsikkerhet, hva som er styrets ansvar og hva de kan foreta seg for å gjøre det sikrere for beboerne, forteller Ole Johan Kiplesund.

– Gjør det tryggere

Styrelederen kjenner på at det blir godt å få komfyrvaktene på plass.

– Med dette forholdsvis enkle grepet blir det tryggere å bo i en av våre leiligheter, sier Størseth.

Rune Størseth er navnebror, tremenning og nabo til styrelederen. Nå skal den tidligere kjølemontøren bistå litt i monteringen av komfyrvaktene i de åtte leilighetene og dette skal ikke være komplisert.

– Denne består av en del som plasseres over platetoppen og overvåker denne for overoppheting. Den andre delen ligger skjult bak komfyren eller er plassert i sikringsskapet. Dersom overvåkingsdelen oppdager brannfare på platetoppen går det en alarm. Hvis ingen reagerer på alarmen slås strømmen til komfyren av, forklarer Tor Buan.

Komfyrvakt med to deler, slik de installerer i Thyholtvegen, kan monteres av hvem som helst, mens en komfyrvakt for fast montering skal monteres av en elektroinstallatør. I alle nye boliger fra 2010 er det et krav om fastmontert komfyrvakt. Derfor tar gjerne Kiplesund og Buan en besøksrunde til leiligheter som er eldre enn ni år.

– Vi stiller gjerne opp og forklarer og forteller om viktigheten av komfyrvakt, sier Ole Johan Kiplesund.

Les forrige sak:
FULL FART FRA START: Mange sprekinger er klare for årets Almlivola Rundt. Dette bildet er fra starten ved skihytta på Åstjønna ved en tidligere utgave av rennet.
Lover Almlivola-deltakerne årets fineste skitur

214 var med i fjor - håper på enda flere søndag

Close