10 °C Stjørdal, NO
17/09/2021

Header-Bingo-uten dato
Spar Hegra uke 37

Nå blir Mille (22) proff i Frankrike

– Nå må jeg friske opp fransken fra ungdomsskolen, smiler Mille Solvik Kjosås

Mille Solvik Kjosås har gjort kometkarriere i norsk volleyball. Nå håper hun på å bli profesjonell volleyballspiller. Foto: Nanco Hoogstad Mille Solvik Kjosås har gjort kometkarriere i norsk volleyball. Nå håper hun på å bli profesjonell volleyballspiller. Foto: Nanco Hoogstad

Mille Solvik Kjosås er født og oppvokst i Muruvik og Hommelvik, og begynte å spille volleyball som 15-åring på Skatval. Nå er 22-åringen landslagsspiller, og signerte nylig proffkontrakt med et fransk volleyballag.

Den 1,78 meter høye midtspilleren har det siste året vært en av Randabergs mest sentrale spillere, etter at hun som 16-åring valgte å flytte til Norheimsund for å få volleyball som valgfag på gymnaset. Etter hvert spilte den ferske volleyballspilleren, som er datter av den kjente volleyballprofilen Bård Kjosås og Rigmor Solvik som bor i Stjørdal, seg inn på andrevisjonslaget Rossvoll.

– Vi var blant de beste lagene i andredivisjon. Deretter spilte jeg noen år for TIF Viking i Bergen, før jeg endte opp i Randaberg utenfor Stavanger i fjor, sier Mille Solvik Kjosås.

Tapte alle kamper

Randaberg regnes for å være et av de beste lagene i Norge, og endte i fjor opp med en tredjeplass i eliteserien. Hennes innsats på laget ble lagt merke til, og da landslagstreneren var på utkikk etter en god midtspiller tok han kontakt med flere trenere for å få innspill. Kjosås sitt navn ble nevnt av to trenere. Dermed ble hun med på en samling i vår, fikk spille tre offisielle kamper mot Østerrike, Spania og Hellas og en treningskamp mot Slovenia.

– Vi tapte alle kampene, men vi spilte bedre etter hvert. Jeg kjente kun én spiller fra før, og vi var ikke vant til å spille sammen, sier Kjosås, som er ranket som nummer én i landet som midtspiller.

Nå kan hun trolig forvente å få flere kamper i landslagsdrakten.

– Vi hadde samtaler med treneren etter samlingen, og han sa at jeg ikke trengte å stresse og at jeg skulle får være med neste gang, sier hun.

Mille Solvik Kjosås begynte sin volleyballkarriere på Skatval. Foto: Nanco Hoogstad
Mille Solvik Kjosås begynte sin volleyballkarriere på Skatval. Foto: Nanco Hoogstad
Flytter i august

For noen dager siden signerte Kjosås proffkontrakt med et fransk volleyballag, som spiller på nivå 2. Klubben holder til sentralt i Frankrike, men klubben ønsker ikke at overgangen offentliggjøres ennå. Klubben har stilt leilighet til disposisjon for muruvikingen, og kontrakten er så god at hun ikke trenger å jobbe ved siden av.

– Klubben dekker alle utgifter for leiligheten, og i tillegg får jeg betalt for å spille for klubben. Jeg er kjempefornøyd med at jeg får godt nok betalt til at jeg slipper å jobbe ekstra, sier hun.

Det eneste Kjosås må bidra med, er å være trener for et av klubbens ungdomsslag.

– Det å være trener synes jeg uansett bare er moro, sier hun.

Kjosås regner med å flytte nedover til Frankrike rundt 20. august, ettersom klubben starter oppkjøringen 23. august. Der blir hun møtt av fransktalende medspillere.

– Ha, ha, jeg hadde fransk i tre år på ungdomsskolen, og jeg er nok noe rusten. Jeg satser på at det forhåpentligvis går ganske raskt å friske opp fransken igjen, sier Kjosås, som også var i kontakt med en nederlandsk klubb om en overgang.

Avslappet forhold

Kjosås er langt fra noen typisk toppidrettsutøver. Noen ganger har hun møtt til kamper, uten å vite hvem hun skal spille mot.

– Jeg følger ikke sport i det hele tatt, og har et avslappet forhold til idretten, sier hun, og ler.

I dag bor Kjosås i et kollektiv i Stavanger sentrum, og har det siste året blant annet undervist ved en barneskole i Randaberg.

– Jeg holder på å ta en bachelor i biologi i Bergen, men tok et friår i sist vinter, forteller midtspilleren som måler 1,78 på strømpelesten og har en rekkevidde på hele 3,05 meter.

Etter avtalen med den franske klubben, spørs det ikke om studiene må vente i alle fall ett år til.

Les forrige sak:
To personer angrep ukjente med jernstang

- Ingen relasjon mellom de som angrep og fornærmede

Close