9 °C Stjørdal, NO
06/07/2020

Nå blir radiopioneren pensjonist

Gir seg som redaktør etter 35 år

Andreas Reitan har vært redaktør i Nea Radio siden den spede oppstarten i 1986. Snart gir han seg og blir pensjonist. (Foto: Nea Radio)

Andreas Reitan gir seg i Nea Radio og blir pensjonist.

Redaktør i Nea Radio, Andreas Reitan, blir snart pensjonist, og radioen har nå startet prosessen med å finne hans etterfølger.

Reitan, som er utdannet lærer, er en av de store pionerene i norsk lokalradio. Allerede i 1985 endret han mediefaget ved Peder Morset folkehøgskole i Selbu. Mange av de utviklingshemmede elevene ved skolen hadde problemer med å kunne uttrykke seg skriftlig, men verbalt kunne de måle seg med de fleste andre. De første «radioprogrammene» ble sendt på skolen interne anlegg, seinere samme høst fikk Nea Radio prøvekonsesjon, skriver daglig leder Stian Elverum i Nea Radio i en pressemelding.

Nea Radio ble i 1986 en del av den store nærradiobølgen med konsesjon for Selbu. 31. oktober samme år ble Nea Radio AL stiftet, og Andreas Reitan ble tilsatt som redaktør, det første året i halv stilling. Året etter ble konsesjonen utvidet med Tydal kommune, og læreren ble radiomann på heltid. I 1995 inngikk Nea Radio som første nærradiostasjon, samarbeidsavtale med NRK. To år senere ble konsesjonsområdet utvidet med Holtålen og i 1999 ble også Røros en del av Nea Radio. Etter hvert har har også Stjørdal og Malvik blitt en del av kjerneområdet.

– Under Reitans ledelse har Nea Radio i mange år hatt svært gode lyttertall, på godt over 50 prosent daglig oppslutning i sitt kjerneområde. Han hadde også redaktøransvaret under utbyggingen av DAB i Trøndelag. Dette gjør at nedslagsfeltet for sendingene i dag er stort sett hele Midt-Norge, uttaler Elverum.

Da Andreas Reitan startet var det snakk om en del-stilling, men det skulle ikke gå lang tid før dette ble, ikke bare en fulltidsjobb, men en livsstil. I dag teller arbeidsstokken i Nea Radio ti personer, og det søkes nå etter enda flere.

Reitan slutter i Nea Radio sommeren 2021, og i tiden fram til da skal det jobbes med å få etterfølgeren på plass. Som pensjonist vil forhåpentligvis gründeren bidra som frilanser i radioen han har ledet i snart 35 år.

Andreas Reitan har for sin innsats i lokalradio fått Selbu kommunes kulturpris, Lokalradioprisen, Kongens fortjenstmedalje, og han fikk sist høst Årets hederspris i Prix Radio.

Les forrige sak:
Frykter for livene sine om tilbud kuttes

- Jeg skulle inderlig ønske at politikerne kunne ta seg en tur for å se og høre hvordan vi har...

Close