8 °C Stjørdal, NO
21/04/2019

Nå kan du stikke innom kirka for å bli gift

|| Sokneprest Kristine Setran i Lånke åpner kirken for drop-in-vigsler under Landsskytterstevnet. – Vi skal sørge for en flott og verdig ramme rundt seremonien, lover Setran.||
Værnes begravelsesbyrå steindag april

Drop-in-bryllup under Landsskytterstevnet.

Lånke kirke åpner kirkedørene for par som ønsker å stikke innom og gifte seg lørdagen under Landsskytterstevnet.

– Noe av det aller viktigste for oss i Lånke menighet er å være åpen og tilgjengelig, og bidra positivt i lokalmiljøet. Ettersom Lånke er den store festivalbygda har vi drodlet rundt hva vi kan bidra med inn i alle festivalene og arrangementene som foregår her, forklarer Kristine Setran, som er sokneprest i Lånke.

Kirkens bidrag under Landsskytterstevnet blir dermed blant annet å åpne kirkedørene for såkalt drop-in-vigsel lørdag 4. august.

– Det å gifte seg er et stort steg å ta. Samtidig erfarer vi at etterspørselen for en mindre seremoni er økende. Forventninger knyttet til et bryllup er ofte store, både når det kommer til selskap og opplegg for øvrig, sier Setran.

Coop Storlien artikkelnivå

Fullverdig seremoni

Nå ønsker hun og menighetsrådet med leder Jon Uthus i spissen å tilby en enkel, men verdig og fin seremoni i Lånke kirke.

– Dette blir fullverdige vielser. Det blir inngangsmusikk, tale til brudeparet og utgangsmusikk. Vi vil sørge for at de som gifter seg denne dagen får oppleve høytid og en verdig ramme rundt inngåelsen av ekteskapet, sier sokneprest Kristine Setran.

– Hvordan er det for deg som prest å imot og vie par som du ikke har sett før?

– Vi kommer til å gjøre det på den måten at vi tar en kjapp prat på forhånd, slik at jeg vet hva de heter og litt om historien deres. Normalt sett har vi prestene en prat med brudeparet noen uker før en ordinær vielse. Eneste forskjellen denne dagen er at den praten blir tett inntil selve seremonien, sier Setran.

Må ha prøvingsattest

Sokneprest Setran har aldri utført denne typen vielser tidligere, men flere av hennes kolleger har erfaring med det.

– Det er flere her ved kontoret som har gjort dette tidligere, så jeg kommer til å rådføre meg med dem, sier Setran.

– Er det rett og slett så enkelt som det høres ut, at det bare er å møte opp for gifteklare par?

– Det er det. Det eneste de må gjøre i forkant er å sørge for å skaffe seg en prøvingsattest for vigsel. Dette gjøres via Skatteetaten. Deretter er det bare å ta på seg skytterklærne eller andre finklær, ta med sin utkårede, forlovere, eventuelle gjester og komme til kirken mellom klokka 12 og 16 lørdag 4. august, sier Setran.

– Hvor mange par rekker du å vie på fire timer?

– Nei, si det. Vi skal håndtere de som dukker opp. Og kommer det ikke noen får vi en fin lørdag i kirken uansett.

Kan bli flere muligheter

Lånke menighet ønsker å bidra i bygda og derfor blir det også åpen kirke under Landsskytterstevnet.

– Det blir ikke bare drop-in-bryllup. Vi åpner kirkerommet alle hverdagene under stevnet og arrangerer en minikonsert og byr på en kaffekopp. Vårt ønske er at kirken blir en møteplass, sier Kristine Setran.

– Blir det muligheter til å gifte seg under andre store begivenheter også?

– Det får vi vurdere i etterkant. Vi har snakket om hva vi kan bidra med under rallycross-VM og Agrisjå også, men vi får se etter Landsskytterstevnet.

Les forrige sak:
||
Falt ut fra vindu på utested

Ung mann fraktet til sykehus etter ulykke på utested i Stjørdal […]

Close