-4 °C Stjørdal, NO
29/11/2020

Nå kan man snart få egen konto for pensjonssparing

Regionbanksjefen mener dette vil gi flere goder

Regionbanksjef, Lill Bente Mæhla Totland. Regionbanksjef, Lill Bente Mæhla Totland.

Fra 2021 vil 1,5 millioner nordmenn få sin egen pensjonskonto, hvor pensjonsopptjening fra tidligere jobber og nåværende jobb samles på et sted.

Stortinget vedtok dette gjennom endringer i innskuddspensjonsloven og gjelder for ansatte i private bedrifter som har innskuddspensjon.

– All pensjonsopptjening samles automatisk i den pensjonsleverandøren som din nåværende arbeidsgiver har valgt, men du kan reservere deg mot denne flyttingen. I endringen har man også fjernet kravet om at man må jobbe i 12 måneder slik at nå får man med seg all pensjonssparing, uavhengig av lengde på arbeidsforhold, forklarer regionbanksjef, Lill Bente Mæhla Totland.

Poenget med en slik endring i innskuddspensjonsloven er at man skal redusere gebyrene som belastes pensjonssparingen slik at man oppnår høyere pensjon ved pensjonsalder.

– Jo lavere gebyrer man har, besto mer blir igjen til pensjon. Samtidig vil man med en slik sammenslåing få en mye bedre oversikt over sin pensjon, sier hun videre.

– Så lave kostnader som mulig

Ifølge Totland gjelder ikke automatisk sammenslåing av pensjon for alle. De som i dag ikke har en arbeidsgiver som sparer i innskuddspensjon, vil ikke få sammenslått sine pensjonskapitalbevis.

– Det er viktig at alle som har et pensjonskapitalbevis, men som ikke er ansatt i en privat bedrift med innskuddspensjon tar et aktivt grep for å velge en pensjonsleverandør som ikke har høye gebyrer og slå sammen alle pensjonskapitalbevisene så man har så lave kostnader som mulig, forklarer hun.

Videre opplyser hun at de som må gjøre egne grep for å endre på pensjonskapitalbevisene sine, er de som har jobbet i en privat bedrift, men som i dag jobber i det offentlige, er arbeidsledig eller som har flyttet til utlandet.

Kan selv velge

Man kan selv velge pensjonsselskap for egen pensjonskonto. Dette gjelder både den pensjonen som nåværende arbeidsgiver sparer, samt tidligere arbeidsgivere.

– Dette er for å sikre at det er sunn konkurranse mellom pensjonsselskapene som gagner oss forbrukere. Hvis du velger pensjonsselskap, vil du betale forvaltningsgebyret selv til leverandøren, men arbeidsgiver er forpliktet til å betale en standard kompensasjon som tilsvarer det gebyret arbeidsgiver ville betalt om du hadde blitt hos arbeidsgivers pensjonsleverandør, sier hun videre.

Like viktig som valg av pensjonsleverandør er valget om hvor mye aksjeandel du skal ha i innskuddspensjonsordningen din. Noen undersøkelser viser at så mange som 9 av 10 ikke endrer sin aksjeandel.

– Er du ung kan man øke pensjonen med så mye som 40 prosent om man går fra 50 til 80 prosent aksjeandel i sin sparing. Mange vil også ha ordninger der man automatisk reduserer aksjeandelen før pensjonstidspunkt, noe som i mange tilfeller kan være fornuftig, forklarer Totland.

Her er det mange faktorer som bestemmer hvilken aksjeandel man skal ha, men for svært mange vil det være riktig å ha høy aksjeandel på pensjonssparingen sin.

Her er rådene

Totlands tips til pensjonssparingen:

  • Sjekk ut hva du har av pensjon på norskpensjon.no, nav.no eller i mobilbanken din.
  • Ta et aktivt valg i forhold til aksjeandel på sparingen, du bør ha en høy aksjeandel om det er lenge til pensjonsalder.
  • Viste pensjonskalkulatoren at du fikk lavere pensjon enn du trodde, start egen sparing.
  • Gjerne kontakt din bankrådgiver som kan mye om pensjonssparing.

Les forrige sak:
To sjåfører tatt av UP i sentrum

Det ble en kostbar affære

Close