3 °C Stjørdal, NO
27/10/2020

Nå legges det fiber på Ytteråsen

– Det blir en ny hverdag, sier Thomas Rønning

På Ytteråsen legges det nå fiberbredbånd langs Ytteråsveien til abonnenter. Påkobling øst i grenda skjer tidligst i november. På Ytteråsen legges det nå fiberbredbånd langs Ytteråsveien til abonnenter. Påkobling øst i grenda skjer tidligst i november.

Dekningsgraden for internett og TV-signaler skal bli vesentlig bedre på Ytteråsen øst for Elvran. Langs hele Ytteråsveien legges det nå fiberbredbånd i regi av NTE.

En av mange oppsittere som i inneværende år mottar oppkobling av fiberbredbånd er Thomas Rønning (42) på Ytteråsen. På adressen benyttes det i dag mobilt bredbånd, som for øvrig er det eneste som fungerer på strekningen.

– Ny hverdag

– Nå blir det en ny hverdag med fiber. Hittil har vi benyttet et kostbart bredbånd-alternativ. Når det gjelder telefondekning har vi abonnert på Telia, som eneste brukervennlige dekningsoperatør i området per i dag. Med nytt fiberbredbånd kommer nå internett og TV Altibox fra NTE i hus. Kostnaden ligger på rundt 5000 kroner for innlagt fiber per husstand langs Ytteråsveien, sier Thomas Rønning som ser frem til kapasitetsøkningen allerede i inneværende år.

NTE Fiber med Altibox-løsninger tilbys abonnentene på Ytteråsen fra Elvran til Veisetaune.
NTE Fiber med Altibox-løsninger tilbys abonnentene på Ytteråsen fra Elvran til Veisetaune.
– Julegave for grenda

– Krever oppkoblingen mye egeninnsats fra vei til hustomt?

– Hos oss blir det lagt fiber opp til tomtegrensa i likhet med de fleste andre steder. Noen må nok påregne noe egeninnsats. Det kan bli oppkobling i løpet av november måned her øst på Ytteråsen. Det kaller jeg en julegave til grenda, sier Thomas Rønning som har bygd sin enebolig i en forhøyning noen hundre meter fra barndomshjemmet på Fjellset. Det er for øvrig planer om at Telenor vil oppføre en ny telemast ikke langt fra Langseth-gården på Ytteråsen. Naboer har mottatt nabovarsel om en ny mobilmast.

I motsetning til andre typer bredbånd som leveres via linjer med begrensninger (som kobber) er det kun utstyr som setter begrensninger på fiberbasert bredbånd. Fiber som legges i rør i bakken har tilsvarende uendelig kapasitet, og kan overføre utallige mengder data i høy hastighet. I motsetning til tradisjonelt bredbånd sendes signalene i fiberbrebånd via lys i lysets hastighet. Lengde, hvor mange som er på nett samtidig, eller hvor mye kapasitet som benyttes i nabolaget, kvalitet og alder på kabel, temperatur eller vær vil ikke påvirke eller redusere selve linjen slik man kjenner fra tradisjonelt bredbånd.

Les forrige sak:
Teknisk trøbbel i trykkeriet

Avisen blir forsinket

Close