-7 °C Stjørdal, NO
27/01/2021

Header-Bingo
SparHegra uke 04

Nå må reisende over Storlien teste seg

Langt strengere å komme inn i landet

(Illustrasjonsfoto) (Illustrasjonsfoto)

Regjeringen innførte 2. januar kl. 10 en plikt for alle som kommer til landet å teste seg for covid-19.

Regelen er at testen så snart som mulig og senest ett døgn etter ankomst skal gjennomføres, og ubemannede grensestasjoner blir nå stengt. På den åpne grenseovergangen på Storlien er forberedelsene i full gang.

– I løpet av dagen blir det bestemt hvordan testingen på Storlien skal foregå, men inntil videre vil alle som kommer over grensen ved Storlien bli sendt til Værnes for å ta covid-test, sier Tore Sparby, leder for grensekontrollen ved Stjørdal lensmannskontor.

Kan bli grensebrakke

Planen er at helsevesenet skal ta over testingen, og det jobbes blant annet med en mulighet for å få satt opp en brakke ved grenseovergangen. På grunn av at forordringen kom i julen, er av naturlige årsaker ikke alt avklart.

– Enten blir det testing ved grensen ellers blir de reisende trolig henvist til Meråker for å få tatt testen. Uansett skal alle som kommer over grensen nå registrere seg, og det vil gjøre arbeidet lettere i smittesporingsarbeidet, sier han.

Vil bli etterlyst

Pendlere og andre som frakter varer jevnlig over grensen slipper å teste seg hver gang, men for alle som har vært på reise eller på besøk i nabolandet må de teste seg ved ankomst.

– Regelen er at reisende må foreta testen innen 24 timer, og de må ved registreringen ved grensen fortelle hvor de skal ta testen. Hvis de ikke møter opp, blir de etterlyst. Det er viktig at alle nå bidrar for å få ned smittetallene, det er ikke nok at noen er flinke, sier Sparby.

Det er utarbeidet et skjema på regjeringen.no som alle reisende kan laste ned og fylle ut før de ankommer landet.

– Hvis alle fyller ut det før ankomst, vil det lette arbeidet, sier han.

Frykter nedstengning av Norge

Grunnen til innskjerpingen ved grensen er at helsemyndighetene i landet er bekymret for utbrudd med nye muterte virusvarianter som kan være mer smittsomme, og for at mange vil returnere til Norge etter jul fra land med langt høyere smittenivå. Det er anslått at den britiske mutasjonen øker smittsomheten med 55 til 70 prosent.

– Hvis denne mutasjonen skulle blir spredt i Norge, vil det antakeligvis kreve en full nedstengning av samfunnet. Vi må gjøre det vi kan for å forhindre at den nye virusvarianten får fotfeste i Norge. Testing er den eneste måten å avdekke om reisende fra røde land bærer med seg dette viruset, sier statsminister Erna Solberg, i en pressemelding fra regjeringen.

Les forrige sak:
Dette er dagsorden under lørdagens krisemøte

Kommunedirektøren har innkalt til krisemøte

Close