-3 °C Stjørdal, NO
29/11/2020

Nå peker pilene oppover

Joker Stugudal ble hardt rammet av hytteforbudet

Nils Sigurd Uthus fra Lånke har hytte i Stugudal og tar ofte handelen ved Joker Stugudal. Butikkmedarbeider Lena Wærnes forteller at det har vært mye hyttefolk innom i løpet av høsten. Nils Sigurd Uthus fra Lånke har hytte i Stugudal og tar ofte handelen ved Joker Stugudal. Butikkmedarbeider Lena Wærnes forteller at det har vært mye hyttefolk innom i løpet av høsten.

Joker Stugudal ble hardt rammet av hytteforbudet i påska og tapte nærmere to millioner kroner i omsetning bare på den uken. Nå bruker folk hyttene som aldri før og omsetningen er økende for den lille nærbutikken.

– Det er klart vi har vært bekymret for nærbutikken. Jeg har opplevd at butikken har vært nedlagt tidligere og det har nærmest vært katastrofalt. Så det er viktig at vi hytteeiere støtter opp om den etter en vanskelig tid, sier Nils Sigurd Uthus fra Lånke.

Han har hatt hytte i Stugudal i mange år og tilbringer mye tid på fjellet i Tydal. Helgehandelen tar han ofte ved Joker Stugudal. Med knappe 80 fastboende og drøyt 1100 hytter er det ingen tvil om at hyttefolket er avgjørende for nærbutikken i Stugudal.

– Jeg tror butikken også merker at vi hytteeiere setter veldig stor pris på den, og mitt inntrykk er at hyttefolket nå heller kjører hit for å handle inn til helgen. For min del er det helt avgjørende med en god nærbutikk når man tilbringer såpass mye tid her. Det har dessuten blitt en veldig fin butikk, og man finner det meste her, sier han.

Påsken ble tøff for daglig leder An-Magritt Morset Hegstad, men etterpå viser pilene oppgang.
Påsken ble tøff for daglig leder An-Magritt Morset Hegstad, men etterpå viser pilene oppgang.
Tapte to millioner i påska

For jokerbutikken i Stugudal har det vært et krevende år. Før 15. mars lå butikken ti prosent over fjoråret i omsetning og det så ut til å kunne bli et godt år. Men så kom covid-19 og lockdown – på det verst tenkelige tidspunktet. I påska hadde butikken bare ti prosent av normal omsetning.

– Jeg anslår at det røk to millioner i påskeuka. 10-15 prosent av årsomsetningen har vi denne uken, og det er den viktigste uken vi har. Det var for oss et veldig alvorlig tidspunkt det skjedde på, sier daglig leder An-Magritt Morset Hegstad.

90 prosent av omsetningen stammer fra hyttefolk. Det var derfor mange som ble bekymret for butikken da hytteforbudet var et faktum. Folk begynte å bestille varer som ble sendt nedover dalen, også helt til Trondheim, for å støtte opp om lokalbutikken.

– Vi har også hørt om hytteforeninger som har diskutert å sende penger til oss

– Det kom folk fra Ås og lenger ned i Tydal som ville handle her. Vi har også hørt om hytteforeninger som har diskutert å sende penger til oss for å hjelpe oss. Folk er veldig lojale til nærbutikken. De vet at vi er avhengige av at de handler hos oss, og det er det positive som har kommet ut av dette merkelige året, sier hun.

Mer hyttebesøk

Butikken har blant annet fått støtte fra Merkur-prosjektet, som er et statlig støtte- og utviklingsprogram for nærbutikker i distriktet. Morset Hegstad forteller at hyttebesøkene i Stugudal har økt betydelig siden sommeren. Folk reiser mindre som følge av reiserestriksjonene og bruker hyttene mer, noe som vises på omsetningen til butikken

– Både sommeren og høsten har vært bra, vi har hatt en god økning i omsetning. Vi ser at flere og flere av hyttekundene tar helgehandelen her og at snitthandelen øker. Vi har en snitthandel på nesten 300 kroner, og det er høyt. Og det er spesielt stor økning i salget av røyk og snus nå som svenskegrensa er stengt, sier hun.

Les forrige sak:
Vidar Nilsen fikk i helgen frastjålet laderen til permobilen han er avhengig av. Nå har han fått ny lader fra hjelpemiddelsentralen.
– Kan ikke fatte hvem som stjeler noe sånt

Mens Vidar Nilsen (63) lå og sov, har uvedkommende stjålet laderen til permobilen hans

Close