-6 °C Stjørdal, NO
02/12/2021

Spar Hegra uke 48
Header-Bingo-uten dato

Nå skal 30-åringen feires

Hele tre tiår har gått siden Næringsforeningen ble etablert, nå skal jubileet markeres. Fra venstre i front: Jon Jullum, Margrete Mære Husby, Rolf Einar Pedersen. I bakgrunnen ser vi Jon Uthus (t.v.) og Odd Petter Haugseth (t.h.).

Tre tiår har gått siden Stjørdal Næringsforum for første gang så dagens lys, og nå skal det feires.

Jubileet markeres i forbindelse med næringslivets oktoberfest, like etter Forsprangkonferansen den 26. oktober.

– Det blir en stor fest for hele næringslivet, men i år blir det en litt større markering, i og med at vi også skal markere 30-årsjubileet vårt, smiler leder i Næringsforeningen i Værnesregionen (Niv), Jon Uthus.

Under arrangementets festmiddag skal gjeve priser deles ut. Ung tiltakslyst blir belyst via ungkraft-prisen, en bedrift vil bli hedret som beste servicebedrift, og ikke minst skal gründerprisen deles ut.

Etablert i 1991

Jon Jullum tar oss med tilbake til opprinnelsen av det som i dag har blitt Niv, og forteller at Stjørdal Handelsstands Forening ble stiftet på midten av 1950-tallet. Deretter tok sentrumskomiteen over, som i 1985 ble erstattet av stjørdalskomiteen.

– I 1987 ble Stjørdal Næringsforening stiftet. Et par år senere hadde virksomheten blitt svært stor, og foreningen etablerte et nært samarbeid med kommunen, forteller Jullum.

Da Næringsforeningen i 1991 ble til Stjørdal Næringsforum, hadde de nærmere 90 medlemmer. Det er altså denne etableringen som nå skal feire sin 30-årsdag i slutten av oktober. Det var i 2019 Næringsforeningen fikk sitt nåværende navn, Næringsforeningen i Værnesregionen.

Pilene pekte nedover

Rolf Einar Pedersen forteller at næringsforumet ble etablert i en svært utfordrende tid, preget av høy arbeidsledighet i Stjørdal. Et problem som varte i flere år.

– Vi kom inn i en tid der pilene pekte nedover, men vi hadde heldigvis positive ting foran oss. Vi lyktes med å få bedriftene inn i ulike utvalg, i tillegg til at kommunen la inn en del ressurser for å få til et fellesorgan. Vi fant plassen vår, forteller Rolf Einar Pedersen.

Pedersen får støtte av uthus, som påpeker at det tette samarbeidet mellom næringsforeningen og kommunen har vært avgjørende i tøffe perioder.

– Det har vært perioder der vi har hatt et svært godt partnerskap, og det blir gjerne slik når vi alle har en felles kriseforståelse, legger Uthus til.

Satte standarden

I løpet av årene har Niv vært initiativtager til flere store møteplasser, og i 1998 bestemte de seg for å arrangere storkonferansen Kvinners arena. Det skulle vise seg å bli en suksesshistorie.

– Vi gikk inn for å få tak i profilerte personer til konferansen, og fikk med oss Jørgen Skavlan, Jonas Gahr Støre og Christine Koht, for å nevne noen. På det meste hadde vi rundt 700 besøkende på Rica Hell, forteller Margrete Mære Husby

Kvinners arena bidro med å sette Stjørdal på kartet, og etter suksessen fikk Niv ansvaret for flere store arrangementer.

– Næringsforeningen ble et slags arrangementskontor, men det er vi ikke lenger. Derimot har vi blitt en næringsforening som bærer effekten av å være regional. Vi er veldig heldige som skal gå videre med en slik bakgrunn, sier Uthus.

Les forrige sak:
De organiserte årets TV-aksjon i Stjørdal. Fra venstre: Tom Espen Andersen (Stjørdal sentrum), Ole Hermod Sandvik (leder for TV-aksjonen i Stjørdal), Elin Friheim (Hegramo), Kjell Olav Storflor (Sona), Sigrid Alstad (Skatval) og Inger Johanne Uthus (Lånke). Foto: Stjørdal kommune
Kultur og aktiviteter: Dette skjer i helgen

Close