10 °C Stjørdal, NO
21/09/2020

Nå skal Bjørnis på turné

Alle barnehager får livåt besøk

Bjørnis og Kjersti Haug ved Stjørdal brann- og redningstjeneste gleder seg som små unger til å treffe alle barnehagebarna i Stjørdal og Selbu.

Brannbamsen Bjørnis skal besøke alle barnehager i Stjørdal og Selbu neste uke.

Med blålys og sirener og et bredt smil kommer Bjørnis, og Kjersti Haug fra Stjørdal brann- og redningstjeneste, til barnehagene mandag, tirsdag og onsdag.

– Årets brannvernuke blir litt annerledes enn vanlig. Blant annet blir det ingen åpen brannstasjon i år. Men Bjørnis skal besøke mange unger og sørge for at de blir opptatt av brannvern, lover Kjersti Haug.

Mandag morgen setter hun og Bjørnis seg inn i brannbilen og blir der stort sett i tre dager.

– Jeg tror det er bortimot 30 barnehager. Vi starter mandag litt utenfor Stjørdal sentrum, blant annet Skjelstadmark og Elvran. Tirsdag blir det Bjørnis-turné i Selbu og onsdag blir det besøk i barnehagene nærmest sentrum i Stjørdal, sier Haug.

Små brannambassadører

Hun gleder seg til å tute og vinke til alle ivrige brannvernerne, – for det er få som er så opptatt av å gjøre som de får beskjed om som de aller minste.

– De er de beste ambassadørene våre hjemme, sier Haug og poengterer spesielt viktigheten av å ha brannøvelse i heimen.

– Vi har i mange år hatt fokus på å ha brannøvelser hjemme, og at alle bør ha en plan på hva man skal gjøre i tilfelle brann. Det er ikke uten grunn, sier Kjersti Haug.

For få har øvelser

Hun snakker om en ny undersøkelse som viser at 42 prosent av familier med barn i alderen 0-12 år ikke har diskutert hvordan de skal evakuere barna ved en brann.

– Om man blir rammet av en omfattende brann blir det hele veldig kaotisk og dramatisk, og det kan være vanskelig å få oversikt over om alle har kommet seg trygt ut. Derfor er det så viktig å ha snakket om hva man skal gjøre på forhånd og ha avtalt en møteplass ute. Et skrekkscenario er at noen går tilbake inn i et brennende hus fordi de ikke finner hverandre på utsiden, og så står den man leter etter trygt et annet sted ute, sier Kjersti Haug.

Åpen digital brannstasjon

I et normalår ville det vært åpne dører og porter ved brannstasjonen neste lørdag. Slik blir det altså ikke i år.

– Normalt ville vi under brannvernuka invitert små og store til åpen brannstasjon, men av smittevernhensyn blir det dessverre ikke slik i år. Vi vil derfor understreke viktigheten av at folk engasjerer seg på hjemmebane, og tar dette med brannsikkerhet på alvor hjemme i egen bolig, sier Haug.

I stedet for åpen stasjon blir det imidlertid en åpen digital dag. Nok en gang med selveste Bjørnis i en hovedrolle.

– Vi inviterer alle barn til digital åpen brannstasjon på Facebook og YouTube lørdag 19. september fra klokka 11. Da blir det opplegg fra brannstasjonen i Trondheim, og det tror jeg blir veldig bra. De som følger med får blant annet være med på slukkeøvelse, redning fra stigebil, testing av brannslanger og mye annet artig, sier Kjersti Haug.

Les forrige sak:
17-åring fikk 17 minutter i debuten – scoret to mål

Drømmedebut for Melkersen

Close