11 °C Stjørdal, NO
20/05/2019

Nå skal de på babybesøk

Jordmødrene ved Stjørdal helsestasjon tilbyr hjemmebesøk til alle nybakte familier i kommunen

NYFØDTBESØK: De fem jordmødrene som jobber i Stjørdal er klare for tidlige hjemmebesøk. Fra venstre: Hanne Kristin Øiaas, Ella-Kari Fuglesang, Anne Mette Hofstad, Hilde Woldseth og Kari Hammer. NYFØDTBESØK: De fem jordmødrene som jobber i Stjørdal er klare for tidlige hjemmebesøk. Fra venstre: Hanne Kristin Øiaas, Ella-Kari Fuglesang, Anne Mette Hofstad, Hilde Woldseth og Kari Hammer.

Jordmødrene ved helsestasjonen skal fra midten av august tilby hjemmebesøk til alle nybakte familier i kommunen.

Jordmødrene Ella Kari Fuglesang, Hilde Woldseth, Anne Mette Hofstad, Kari Strøm Hammer og Hanne Kristin Øiaas utgjør et erfarent og stabilt jordmor-team ved Stjørdal helsestasjon. Det nye tilbudet om tidlige hjemmebesøk blir et supplement til en godt etablert tradisjon med hjemmebesøk av helsesøster sju til ti dager etter fødselen.

Besøk i løpet av tre døgn

Hanne Kristin Øiaas er nytilsatt kommunal jordmor ved helsestasjonen og forteller at dette følger de nasjonale faglige retningslinjene.

– I disse anbefales det at kvinner og nyfødte også får ett hjemmebesøk av jordmor i løpet av de tre første døgnene etter hjemreise fra barselavdelingen. Vi gleder oss til oppstart av hjemmebesøk og vi vet av erfaring at dette er noe familiene setter pris på, sier Hanne Kristin Øiaas.

Målet for hjemmebesøket vil være basert på behovene til hver enkelt familie.

– Dette kan være behov knyttet til amming eller spørsmål om det nyfødte barnet. Det kan også være spørsmål den nybakte mor har om fysisk helse, eller en samtale om barseltårer eller andre psykiske reaksjoner etter fødselen, sier Øiaas.

Coop Storlien artikkelnivå
Tidlig til konsultasjon

Kommunejordmor Hanne Kristin Øiaas forteller at det i år kom en ny nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen.

– Det er nå større oppmerksomhet på levevaner hos gravide og det er anbefalt mer veiledning og oppfølging til dem som trenger det. På bakgrunn av dette så er det ønskelig at gravide kommer tidlig til første konsultasjon, sier Øiaas.

I de nye retningslinjene står det at jordmor og/eller fastlege bør tilby første konsultasjon innen en uke etter at den gravide har tatt kontakt med legekontor eller helsestasjon. Oppfølging og faglig vurdering skal gjøres i samarbeid mellom fastlege, jordmor og spesialist-helsetjenesten.

I tillegg legger Øiaas til at jordmødre har stor kompetanse på kvinnehelse i et livsløpsperspektiv.

– Vi veileder kvinner i spørsmål om familieplanlegging, prevensjon og seksuell helse, og vi har fokus på ernæring og en sunn livsstil, sier Hanne Kristin Øiaas. Hun understreker at i og med at jordmødre nå tilbyr hjemmebesøk til nybakte familier, styrkes kontinuiteten i det helsefremmende arbeidet.

Les forrige sak:
GIGANTARRANGEMENT: Rutinerte karer leder an under gjennomføringen av veteran-NM som starter på Øverlands Minde førstkommende fredag. Fra venstre: Bjørn Ivar Hage, Kjell Olav Storflor og Olaf Lydvo.
Skal dele ut hundrevis av NM-medaljer

239 friidrettsveteraner skal kjempe om NM-medaljer på Øverlands Minde kommende helg

Close