9 °C Stjørdal, NO
23/09/2020

Nachspiel endte i slåsskamp

Nå må verten sone straffen

(Illustrasjonsfoto) (Illustrasjonsfoto)

Etter en fest en lørdagskveld i fjor sommer endte en gjeng på et nachspiel i Stjørdal sentrum. Nå har nachspielet vært tema i en rettssak.

Blant de som kom til nachspielet var to unge menn som verten i 30-årene ikke kjente fra tidligere. Likevel fikk de komme inn på etterfesten.

Etter at nachspielet hadde vart en stund skal verten i huset ha gått bort til den ene av de to «ukjente» og sagt at han ikke var invitert og måtte dra. Det ville imidlertid ikke mannen.

– Tiltalte ble oppbragt av dette og hentet en lommelykt av plast og et skohorn som han puttet i lommen. Tiltalte forklarte at han gjorde dette fordi han følte at ting kunne utvikle seg i «en kjedelig retning», og at han ville ha noe å beskytte seg med, heter det i den ferske dommen fra Inntrøndelag tingrett.

Etter en liten disputt endte det i et basketak der verten slo gjesten gjentatte ganger med stor kraft mot hodet med lommelykta. Da ser den andre «ukjente» gjesten hva som skjer og prøver å beskytte kameraten. Da blir også han involvert og får et slag i ansiktet med lommelykta.

De to gjestene skal så ha forlatt stua i huset, men da den ene av dem oppdager at han blør fra et sår i hodet blir han sint og prøver å ta seg inn dit igjen. Tiltalte holder imidlertid døren og det blir sparket og slått i døren før de to drar. Mannen som blødde fra hodet oppsøkte legevakten der han får påvist et cirka 4 centimeter langt kutt i hodebunnen, i tillegg til hevelse og kutt i pannen.

I tingretten mente mannens forsvarer at han hadde handlet i nødverge, noe retten ikke var enig i.

– Foranledningen til slagene var en gjensidig diskusjon mellom tiltalte og fornærmede hvor begge bidro til dårlig stemning mellom dem. Når fornærmede dytter eller slår tiltalte vekk, har tiltalte en rekke andre handlingsalternativer enn å slå fornærmede gjentatte ganger i hodet med en lommelykt. Festen foregikk i tiltaltes hus med mange venner av tiltalte til stede. Tiltalte kunne trukket seg unna eller bedt andre om hjelp. Det er derfor ikke grunnlag for å anvende nødvergebestemmelsen her, mener tingretten.

Retten viser til at det klare utgangspunktet for straffeutmåling i denne type saker er ubetinget fengsel. Aktor hadde imidlertid lagt ned påstand om samfunnsstraff, og retten kom etter en totalvurdering fram til det samme.

– En soning i fengsel vil etter rettens syn være svært vanskelig for tiltalte på grunn av hans psykiske helse, og vil ødelegge den begynnende mestring som nå beskrives. Samfunnsstraff vil på den annen side kunne bidra til å stabilisere hans livssituasjon gjennom et individuelt tilpasset opplegg. Også samfunnsstraff vil være krevende for tiltalte, og dette vil utvilsomt oppleves som en straff for ham. Straffens formål anses derfor ikke å være til hindre for en straffegjennomføring i frihet her, begrunner tingretten dette med.

Stjørdalingen i 30-årene ble dermed dømt til 73 timers samfunnsstraff.

Les forrige sak:
Fotballekspert tipper Blink helt nederst

- Jeg tror Blink mangler det lille ekstra

Close