11 °C Stjørdal, NO
27/06/2019

Nærgående gaupe i Lånke

SE VIDEO av gaupa som vandrer rundt på gårdsplassen!

Gaupa poserer til fotografen utenfor hønsegården i Lånke. (Foto: Privat) Gaupa poserer til fotografen utenfor hønsegården i Lånke. (Foto: Privat)

Den siste uka har ei gaupe blitt observert helt inntil bebyggelse flere ganger i området rundt Draveng/Julan i Lånke.

Onsdag i forrige uke oppholdt gaupa seg i 15 minutter inne på gårdstunet til Ivar Stokkan som bor på gården Myra i Julan.

– Den bare satt der pent og rolig i halv-ni tida onsdag i forrige uke. Trodde først det var ei diger katt, men så så jeg duskene på ørene. Vår katt var heldigvis inne. Vi sto og så på gaupa fra stuevinduet i omtrent et kvarter. Da gikk den rolig under låvebrua og videre under terrassen på kårhuset. Sporene viste at den forsvant opp i skogen etterpå, forteller Ivar Stokkan som fikk det sjeldne besøket inne på gårdstunet. Stokkan tror det er en fjorårsunge. Han så ei voksen gaupe på Selbustrand for et par år siden og den var vesentlig større.

Påkjørt

Sist søndag kveld ble det som sannsynligvis var den samme gaupa påkjørt på Selbuvegen ved Draveng. Det ble satt i gang ettersøk av det kommunale fellingslaget og gaupa ble friskmeldt etter at sporene var fulgt i cirka to kilometer.

Coop Storlien artikkelnivå
Sett igjen

Sist tirsdag ble gaupa på nytt observert helt inntil et bolighus klokka 12 midt på dagen. Dette var også i området rundt Draveng. Det er mye rådyr i området og det er vel det som får gaupa til å oppholde seg her. At den flere ganger beveger seg helt inntil bebyggelsen er ikke unormalt for gaupe, men at den gjør dette i fullt dagslys er sjelden.

Mye gaupe

Den store rådyrbestanden i dalføret ser ut til å ha ført til en økende bestand av gaupe. Det er dokumentert familiegruppe flere ganger, men det er usikkert om det er en gruppe eller flere. En dokumentasjon viste minst tp unger før jul på sørsiden av E14, og en dokumentasjon nå på tirsdag i Forradal viste minst tre unger. Det er også tatt bilde av ei gaupe med hele fire unger på sørsiden av E14 på grensa til Meråker. Kriteriene for å kunne si om dette er en eller flere grupperinger er ganske strenge da det er dette som legger grunnlaget for eventuell kvotejakt.
Innstilling til gaupekvote i dalføret er at det ikke skal felles gaupe her i år. Gaupejakta starter 1. februar.

Les forrige sak:
Det gamle pumpehuset i Halsøkrysset forsvinner nå.
Nå forsvinner kjent landemerke

...men den ene veggen skal tas vare på

Close