8 °C Stjørdal, NO
15/06/2021

Næringen er kraftig redusert: – Mange er tvunget til å finne seg noe annet

Tor Helge Forbord Slind er bekymret for at sjåfører ikke kommer tilbake igjen

Tor Helge Forbord Slind er bekymret for at sjåførene som har forsvunnet ut av drosjenæringen ikke kommer tilbake igjen. – Det er tapt kompetanse, og det er synd, sier han. (Arkivfoto) Tor Helge Forbord Slind er bekymret for at sjåførene som har forsvunnet ut av drosjenæringen ikke kommer tilbake igjen. – Det er tapt kompetanse, og det er synd, sier han. (Arkivfoto)

Pandemien har ført til en kraftig reduksjon av drosjesjåfører.

Drosjenæringen er redusert betydelig i Stjørdal i løpet av det siste året. Drosjesjåfør og lokalpolitiker Tor Helge Forbord Slind (Sp) forteller at årsaken til at så mange har gitt seg trolig ligger i en kraftig reduksjon av inntektsgrunnlaget til sjåførene.

– Det går ikke an å leve av det lenger. Mange er tvunget til å finne seg noe annet. Mye av vårt kjøregrunnlag har vært turer til og fra flyplassen, men mens pandemien har herjet har det vært for få oppdrag i forhold til antall sjåfører, forklarer han.

Han forteller at det er et sammensatt problem knyttet til både pandemien, som har ført til stopp av trafikk både ved lufthavna og fra utelivet, men også tapet av anbudet på pasient- og skoletransporten har hatt en innvirkning.

– Det er klart at den offentlige kjøringen har vært en hjørnestein, og når begge forsvinner blir alt usikkert. Den offentlige kjøringen har gitt oss stabile oppdrag med en faste inntekter. Han som skal kjøres ut på byen, vet ikke når han skal ut, forklarer Slind.

Tapt kompetanse

Slind forteller at han er spent på om sjåførene vil komme tilbake når situasjonen er normalisert, eller om næringen har mistet dyktige sjåfører til fordel for mer stabile yrker.

– Spørsmålet er om de som har sluttet og funnet seg noe annet i mellomtiden, kommer tilbake til drosjenæringen. Jeg er redd for at mange som har holdt på lenge som sjåfør er ferdige nå, fordi de har opplevd sikkerheten av å stå i en trygg jobb, forklarer han.

Slind frykter at konsekvensen av den tøffe tiden næringen har vært igjennom, vil føre til et stort tap av viktig kompetanse.

– Det er mange som er fortvilet, og flere med god erfaring har forsvunnet ut av bransjen. Jeg er bekymret for at mange som har jobbet lenge i næringen er ferdige, og det er ikke sikkert at de kommer tilbake. Behovet for drosjesjåfører vil jo være der når vi er tilbake til normalen. Det er tapt kompetanse, og det er veldig synd.

Optimistiske

Før pandemien var drosjenæringen en stor arbeidsplass, men gode forhold for et godt inntektsgrunnlag. Slind er optimistisk på at markedet vil finne veien tilbake til slik det var før pandemien.

– Det kommer til å bli bra igjen når det er inntekt å hente. Før pandemien gikk det godt, og vi har vært heldige som har vært en såpass stor bedrift at vi kan leve av det. Så jeg er ikke bekymret for at vi ikke kommer oss tilbake, smiler han.

Han sier det er mange lyspunkter fremover, og trekker frem at vi er langt på vei i vaksineringen som et eksempel.

– Vi som sitter igjen er optimistiske. Jeg tror at når ting åpner igjen, så vil det ta seg opp. I fjor sommer gikk det jo kjempebra. Det er nok et vakuum blant folk flest nå, de vil ut og oppleve ting igjen, avslutter han.

Les forrige sak:
(Illustrasjonsfoto: Marianne Flekstad Johnsen)
Skremmende tenåringer førte til politiutrykning

Butikkansatte slo alarm

Close